Είναι ο ολοκαίνουργιος υπολογιστής σας προ-μολυσμένος με κακόβουλο λογισμικό;

Μάθετε τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε μια μόλυνση έξω από το κουτί

Έχουν υπάρξει πρόσφατες αναφορές για όλο και περισσότερους νέους υπολογιστές που έχουν προ-μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό προτού φτάσουν ακόμη και στα ράφια των καταστημάτων. Το ζήτημα αυτό υπογραμμίζει την τρέχουσα έλλειψη επαρκούς ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού σε τμήματα της βιομηχανίας υπολογιστών. Ενώ οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό που αναλύονται στις περισσότερες αναφορές φαίνεται να προέρχονται από κατασκευαστές εξαρτημάτων στο εξωτερικό, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό το είδος πράγματος δεν μπορεί να συμβεί και στην εγχώρια αγορά.

Γιατί κάποιος θα ήθελε να προ-μολύνει έναν υπολογιστή; Είναι πραγματικά όλα τα χρήματα. Οι αδίστακτοι εγκληματίες συμμετέχουν σε προγράμματα κακόβουλου μάρκετινγκ θυγατρικών, όπου πληρώνονται για να μολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές.

Ορισμένα από αυτά τα παράνομα προγράμματα θυγατρικών πληρώνουν τους συμμετέχοντες ως $ 250 για κάθε 1000 υπολογιστές που μπορούν να μολύνουν. Η μόλυνση ενός υπολογιστή ή ενός εξαρτήματος σε εργοστασιακό επίπεδο επιτρέπει σε αυτούς τους εγκληματίες να επιτύχουν έναν τεράστιο αριθμό μολυσμένων υπολογιστών σε σύντομο χρονικό διάστημα με περιορισμένη προσπάθεια, αφού δεν χρειάζεται να παρακάμψουν τις παραδοσιακές διασφαλίσεις ασφαλείας.

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά τον νέο υπολογιστή σας, μην το συνδέετε σε δίκτυο

Τα περισσότερα σύγχρονα κακόβουλα προγράμματα θα θέλουν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με το master εντολών και το λογισμικό ελέγχου, ειδικά εάν είναι μέρος συλλογικού botnet . Μπορεί επίσης να συνδεθεί στο δίκτυο για να μεταφορτώσει πρόσθετες ενημερώσεις κακόβουλου λογισμικού ή κακόβουλου λογισμικού ή για να στείλει κωδικούς πρόσβασης ή άλλες προσωπικές πληροφορίες που έχει συλλέξει από εσάς. Θα πρέπει να απομονώσετε τον νέο υπολογιστή σας μέχρι να μπορέσετε να το σαρώσετε σωστά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προ-μολυνθεί.

Χρησιμοποιήστε άλλο υπολογιστή για να κάνετε λήψη ενός δεύτερου σαρωτή γνώμης και να το εγκαταστήσετε

Από άλλον υπολογιστή, κατεβάστε ένα σαρωτή, όπως Malwarebytes ή άλλο σαρωτή συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού, και αποθηκεύστε το σε ένα CD / DVD ή ένα σκληρό δίσκο USB, ώστε να μπορείτε να το εγκαταστήσετε στον νέο υπολογιστή χωρίς να χρησιμοποιήσετε σύνδεση δικτύου. Το λογισμικό προστασίας από ιούς στον νέο υπολογιστή ενδέχεται να έχει ήδη υποστεί βλάβη ή να τροποποιηθεί, ώστε να είναι τυφλός για τη μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό. Μπορεί να αναφέρει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη, παρόλο που υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή, γι 'αυτό χρειάζεστε ένα δεύτερο σαρωτή γνώμης για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει προ-φορτωμένο κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Εάν είναι δυνατόν, δοκιμάστε να βρείτε έναν σαρωτή κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να σαρώσει το σύστημά σας πριν από την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος, καθώς κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κρύβεται σε περιοχές του δίσκου που δεν είναι προσβάσιμες από το λειτουργικό σύστημα.

Εάν εντοπίσετε μια λοίμωξη κακόβουλου λογισμικού εκτός του κουτιού, θα πρέπει να επιστρέψετε το σύστημα στον πωλητή και να τον ενημερώσετε για τον κατασκευαστή του υπολογιστή που έχει μολυνθεί, ώστε να μπορέσει να ερευνήσει το πρόβλημα.

Εάν εξακολουθείτε να υποπτεύεστε ότι ο νέος σας υπολογιστής μπορεί να έχει προ-μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, σκεφτείτε να αφαιρέσετε τον σκληρό δίσκο, τοποθετώντας τον σε εξωτερικό περίβλημα της μονάδας USB και συνδέοντάς τον σε άλλο υπολογιστή που διαθέτει τρέχον λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Μόλις συνδέσετε τη μονάδα δίσκου από τον νέο υπολογιστή στη θύρα USB ενός κεντρικού υπολογιστή, σαρώστε τη μονάδα USB για ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Μην ανοίγετε κανένα αρχείο στη μονάδα σκληρού δίσκου USB ενώ είναι συνδεδεμένος στον κεντρικό υπολογιστή, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μολύνει τον κεντρικό υπολογιστή.

Αφού σαρώσετε τη μονάδα δίσκου για ιούς χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό σαρωτή ιών και χρησιμοποιήσετε έναν σαρωτή κατά του κακόβουλου λογισμικού, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη γνώμη σαρωτή κακόβουλου λογισμικού, για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνεται καμιά πέτρα. Ακόμη και με όλες αυτές τις σαρώσεις, είναι πιθανό ότι το υλικολογισμικό του υπολογιστή μπορεί να μολυνθεί, αλλά αυτό πιθανότατα είναι πολύ λιγότερο πιθανό από το να έχετε μια πιο παραδοσιακή λοίμωξη από κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να εντοπιστεί από σαρωτές κακόβουλου λογισμικού.

Εάν όλες οι σαρώσεις είναι «πράσινες», μετακινήστε το σκληρό σας δίσκο πίσω στον νέο υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τις ενημερώσεις σας για τον ιό και το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ότι εκτελείτε τακτικά προγραμματισμένες σαρώσεις του συστήματός σας.