Ιστορικό ιστού 101: Σύντομη ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού

Η γέννηση του ιστού: Πώς ξεκίνησε το World Wide Web;

Πηγαίνοντας στο διαδίκτυο .... ο Ιστός .... να μπει στο Διαδίκτυο .... αυτοί είναι όλοι οι όροι που είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με. Όλες οι γενιές έχουν μεγαλώσει με τον Παγκόσμιο Ιστό ως μια πανταχού παρούσα παρουσία στη ζωή μας, από τη χρήση του για να βρούμε πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να σκεφτείτε ενδεχομένως να έχετε κατευθύνσεις μέσω GPS που παρέχονται μέσω γεωγραφικής τοποθέτησης στα smartphones μας, βρίσκοντας ανθρώπους που έχουμε χάσει αγγίξτε με, ακόμη και online αγορές και να πάρει οτιδήποτε θέλουμε να παραδοθεί στην μπροστινή πόρτα μας. Είναι εκπληκτικό να κοιτάζουμε πίσω λίγες σύντομες δεκαετίες για να δούμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει, αλλά όσο περισσότερο απολαμβάνουμε τον Ιστό όπως το ξέρουμε τώρα, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε κατά νου την τεχνολογία και τους πρωτοπόρους που μας πήραν είμαστε σήμερα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε σύντομα αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

Ο Παγκόσμιος Ιστός, που κυκλοφόρησε επίσημα ως εξάπλωμα του Διαδικτύου το 1989, δεν έχει περάσει τόσο πολύ. Ωστόσο, έχει γίνει ένα τεράστιο μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων? επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν, να δουλεύουν και να παίζουν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι όλα σχετικά με τις σχέσεις και έχει καταστήσει αυτές τις σχέσεις δυνατές μεταξύ ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων όπου δεν θα είχαν διαφορετικά. Αυτός ο ιστός είναι μια κοινότητα χωρίς σύνορα, όρια ή ακόμα και κανόνες. και έχει γίνει ένας αληθινός δικός της κόσμος.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα πειράματα στον κόσμο

Ο ιστός είναι ένα γιγαντιαίο πείραμα, μια παγκόσμια θεωρία, η οποία, εκπληκτικά, δούλεψε αρκετά καλά. Η ιστορία του δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία μπορούν να κινηθούν κατά μήκος ακούσιων μονοπατιών. Αρχικά, το Διαδίκτυο και το Internet δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής και δεν προορίζονται για ιδιωτική χρήση. Ωστόσο, όπως σε πολλά πειράματα, θεωρίες και σχέδια, αυτό δεν συνέβη πραγματικά.

Επικοινωνία

Πάνω από κάθε τεχνικό ορισμό, ο Ιστός είναι ένας τρόπος που επικοινωνούν οι άνθρωποι. Το Διαδίκτυο, το οποίο καθορίζεται από το Διαδίκτυο, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως ένα πείραμα του Υπουργείου Άμυνας. Ήθελαν να βρουν κάτι που θα επέτρεπε την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων στρατιωτικών μονάδων. Ωστόσο, όταν αυτή η τεχνολογία ήταν έξω, δεν υπήρξε καμία διακοπή. Πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ συνέλαβαν αυτήν την επαναστατική τεχνολογία και επέφεραν σημαντικές τροποποιήσεις σε αυτήν, όπως η αντιμετώπιση των επιμέρους υπολογιστών από τους οποίους προέκυψαν οι επικοινωνίες (γνωστό και ως IP διευθυνσιοδότηση ).

Άμεση πρόσβαση σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Πάνω απ 'οτιδήποτε άλλο, το Διαδίκτυο έκανε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η επικοινωνία μόνο με το ταχυδρομείο σαλιγκαριών ήταν λιγότερο αποτελεσματική (για να μην αναφέρουμε πολύ πιο αργή) από το δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Ιστό. Οι δυνατότητες της παγκόσμιας επικοινωνίας ήταν συναισθηματικές για τους ανθρώπους όταν ο Ιστός μόλις ξεκίνησε. Σήμερα, δεν σκεφτόμαστε τίποτα να στείλουμε ηλεκτρονικά τα θήλά μας στη Γερμανία (και να πάρουμε μια απάντηση πίσω μέσα σε λίγα λεπτά) ή να δούμε το τελευταίο μουσικό βίντεο συνεχούς ροής . Το Διαδίκτυο και ο Παγκόσμιος Ιστός έχουν ξεσηκώσει τον τρόπο που επικοινωνούμε. όχι μόνο με τα άτομα αλλά και με τον κόσμο.

Υπάρχουν κανόνες στον Ιστό;

Όλα τα συστήματα στο Web συνεργάζονται, κάποια καλύτερα από άλλα, αλλά ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα στον Παγκόσμιο Ιστό, κανένα από αυτά δεν διέπεται από ειδικούς κανόνες. Αυτό το σύστημα, τόσο μεγάλο όσο και υπέροχο όσο μπορεί, δεν έχει ιδιαίτερη επίβλεψη. γεγονός που δίνει σε ορισμένους χρήστες ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι αναγκαστικά κατανεμημένη δημοκρατικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διαδίκτυο έχει ενώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά τι συμβαίνει όταν μερικοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία και άλλοι όχι; Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο, περίπου 605 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στον Ιστό. Παρόλο που αυτή η τεχνολογία έχει ήδη ενώσει τόσους πολλούς ανθρώπους και έχει τη δυνατότητα να ενώσει πολύ περισσότερο, δεν είναι μια ολοκληρωμένη ουτοπική λύση για να γίνει ο κόσμος μια καλύτερη θέση. Οι κοινωνικές αλλαγές και βελτιώσεις, όπως η καθιστώντας την τεχνολογία πιο προσιτή στους ανθρώπους, πρέπει να συμβούν προτού ο Ιστός μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόοδο.

Έχει ο καθένας πρόσβαση στον Ιστό;

Κάποιος χωρίς υπολογιστή δεν μπορεί να "το Google ". κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο Web δεν μπορεί να κάνει λήψη των τελευταίων ήχων κλήσης για το PDA του. αλλά πάνω απ 'όλα, κάποιος χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά ιδεών ή εμπορίου. Ο Ιστός είναι μια επαναστατική τεχνολογία, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε όλους. Καθώς ο Ιστός συνεχίζει να αναπτύσσεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Εναπόκειται στον καθένα από εμάς να μάθουμε πώς να αξιοποιήσουμε αυτή την εξουσία και να την χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά στη ζωή μας και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν προκειμένου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν σε ένα πιο ισότιμο πλαίσιο.

Πώς ξεκίνησε ο ιστός; Μια πρώιμη ιστορία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας επιστήμονας του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα), που ονομάζεται Tim Berners-Lee, έρχεται με την ιδέα του υπερκειμένου , πληροφορίες που "συνδέονται" με μια άλλη σειρά πληροφοριών.

Η ιδέα του Sir Tim Berners-Lee ήταν περισσότερη ευκολία από οτιδήποτε άλλο. θέλησε απλώς οι ερευνητές του CERN να μπορούν να επικοινωνούν ευκολότερα μέσω ενός ενιαίου δικτύου πληροφοριών, αντί για πολλά μικρότερα δίκτυα που δεν συνδέονταν μεταξύ τους με κανέναν καθολικό τρόπο. Η ιδέα γεννήθηκε τελείως από αναγκαιότητα.

Εδώ είναι η αρχική ανακοίνωση της τεχνολογίας που άλλαξε τον κόσμο από τον Tim Berners-Lee στην newsgroup alt.hypertext που επέλεξε να κάνει ντεμπούτο μέσα. Τότε, κανείς δεν είχε ιδέα πόσο αυτή η φαινομενικά μικρή ιδέα θα συνέχιζε να αλλάζει κόσμο στον οποίο ζούμε:

"Το έργο WorldWideWeb (WWW) στοχεύει να επιτρέψει τη σύνδεση με οποιαδήποτε πληροφορία οπουδήποτε. [...] Το WWW έργο άρχισε να επιτρέπει στους φυσικούς υψηλής ενέργειας να μοιράζονται δεδομένα, ειδήσεις και τεκμηρίωση. web σε άλλες περιοχές και με διακομιστές πύλης, ομάδες Google, για άλλα δεδομένα. - πηγή

Υπερσύνδεσμοι

Μια από τις ιδέες του Tim Berners-Lee περιλαμβάνει τεχνολογία υπερκειμένου. Αυτή η τεχνολογία υπερκειμένου περιελάμβανε υπερσυνδέσμους , οι οποίοι επέτρεψαν στους χρήστες να διαβάσουν πληροφορίες από οποιοδήποτε συνδεδεμένο δίκτυο μόνο κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο. Αυτοί οι σύνδεσμοι αποτελούν την υπερκατασκευή του Ιστού. χωρίς αυτούς, το Διαδίκτυο απλά δεν θα υπήρχε.

Πώς αναπτύχθηκε ο Ιστός τόσο γρήγορα;

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους ο ιστός αυξήθηκε τόσο γρήγορα όσο ήταν η ελεύθερα κατανεμημένη τεχνολογία πίσω από αυτό. Ο Tim Berners-Lee κατάφερε να πείσει το CERN να προσφέρει δωρεάν την τεχνολογία ιστού και τον κώδικα του προγράμματος, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το βελτιώσει, να το τσίμπημα, να το καινοτομήσει - το ονομάζετε.

Προφανώς, αυτή η έννοια απογειώθηκε με μεγάλο τρόπο. Από τις αποκριθείσες αίθουσες έρευνας του CERN, η ιδέα των υπερσυνδεδεμένων πληροφοριών πήγε πρώτα σε άλλα ιδρύματα της Ευρώπης, στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και στη συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται οι διακομιστές Web σε όλο τον χώρο. Σύμφωνα με την ιστορία του BBC στο ιστολόγιό του στο Web Fifteen Years of the Web, η ανάπτυξη του Web στην ετήσια ανάπτυξη του 1993 ήταν σε εντυπωσιακό 341,634% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Είναι το ίδιο το Web και το Διαδίκτυο;

Το Διαδίκτυο και ο Παγκόσμιος Ιστός (WWW) είναι όροι που για τους περισσότερους ανθρώπους σημαίνουν για το ίδιο πράγμα. Ενώ σχετίζονται, οι ορισμοί τους είναι διαφορετικοί.

Τι είναι το Διαδίκτυο;

Το Διαδίκτυο είναι στον πιο βασικό του ορισμό ένα δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Είναι η δομή στην οποία βασίζεται το World Wide Web.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Ιστός;

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένα μέρος του Διαδικτύου που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την πλοήγηση μέσω της χρήσης γραφικών διεπαφών χρήστη και συνδέσμων υπερκειμένου μεταξύ διαφορετικών διευθύνσεων "(πηγή: Websters).

Το World Wide Web δημιουργήθηκε το 1989 από τον Tim Berners-Lee και συνεχίζει να αλλάζει και να επεκτείνεται γρήγορα. Ο ιστός είναι το μέρος χρήστη του Διαδικτύου. Οι χρήστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για επιχειρηματικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το Διαδίκτυο και ο Παγκόσμιος Ιστός εργάζονται μαζί, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το Διαδίκτυο παρέχει την υποκείμενη δομή και ο Ιστός χρησιμοποιεί αυτή τη δομή για να προσφέρει περιεχόμενο, έγγραφα, πολυμέσα κ.λπ.

Ο Al Gore δημιουργούσε πραγματικά το Διαδίκτυο;

Ένας από τους πιο επίμονους αστικούς μύθους τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, που ήταν μέρος της εφεύρεσης του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η πραγματικότητα δεν είναι απαραιτήτως τόσο κομμένη όσο και αποξηραμένη από αυτή. είναι πολύ λιγότερο συναρπαστικό.

Εδώ είναι τα ακριβή του λόγια: "Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο συνέδριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Διαδικτύου." Αποσύρεται από το πλαίσιο, σίγουρα φαίνεται ότι παίρνει πίστωση για να εφεύρει κάτι που πραγματικά δεν έκανε. Ωστόσο, είναι απλά μια αδέξια διατύπωση που σε συνδυασμό με την υπόλοιπη δήλωσή του (που επικεντρώνεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη) έχει πράγματι νόημα. Αν θέλετε να διαβάσετε αυτό που είπατε (μαζί με τις πληροφορίες του παραμυθιού) στο σύνολό του, θα θελήσετε να δείτε αυτό τον πόρο: ο Αλ Γκορ "εφευρέθηκε το Ίντερνετ" - πόροι .

Είναι ενδιαφέρον να υποθέσουμε πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ο Berners-Lee και ο CERN αποφάσισαν να μην είναι τόσο μεγαλειώδης! Η ιδέα της πληροφόρησης - κάθε είδους πληροφορία - που ήταν άμεσα προσβάσιμη από οπουδήποτε στη Γη ήταν μια ιδέα που ήταν πολύ μαγευτική για να μην βιώσει την έντονη ανάπτυξη του ιού που έχει βιώσει ο Ιστός από την έναρξή του και δεν φαίνεται να το σταματάει σύντομα.

Πρόωρο ιστορικό ιστού: Χρονοδιάγραμμα

Το World Wide Web παρουσιάστηκε επίσημα στον κόσμο στις 6 Αυγούστου 1991 από τον Sir Tim Berners-Lee . Ακολουθούν μερικά ιστορικά στοιχεία ιστορικού ιστοτόπου, όπως αναφέρθηκε αρχικά από το BBC.

Ο ιστός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον Ιστό - χωρίς ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς πρόσβαση στις σπάνιες ειδήσεις, μέχρι τις μικρές αναφορές του καιρού, χωρίς να κάνετε online αγορές κ.λπ.; Πιθανώς δεν μπορείτε. Έχουμε μεγαλώσει για να εξαρτάται από αυτή την τεχνολογία - έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε ζωές. Προσπαθήστε να πάτε μια μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο με κάποιο τρόπο - πιθανότατα θα εκπλαγείτε με το πόσα εξαρτάτε από αυτό.

Πάντα εξελίσσεται και αναπτύσσεται

Ο ιστός δεν μπορεί να εντοπιστεί, δεν μπορείτε να το επισημάνετε και να πείτε "υπάρχει!" Ο Ιστός είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν έχει σταματήσει ποτέ να αναπαράγεται ή να προχωράει από την ημέρα που άρχισε, και πιθανότατα θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο οι άνθρωποι είναι γύρω για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αποτελείται από προσωπικές σχέσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες και παγκόσμιες ενώσεις. Εάν ο Ιστό δεν είχε αυτές τις διαπροσωπικές σχέσεις, δεν θα υπήρχε.

Η ανάπτυξη του Ιστού

Η ανάπτυξη του Ιστού ήταν εκρηκτική, για να πούμε το ελάχιστο. Υπάρχουν περισσότεροι χρήστες σε απευθείας σύνδεση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν αγορές από οποιονδήποτε άλλο χρόνο στην ιστορία. Αυτή η ανάπτυξη δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στους φαινομενικά απεριόριστους πόρους του Ιστού.