Πώς να δημιουργήσετε έναν χάρτη 3D Bump στο Photoshop

Οι χάρτες 3D χτύπησης είναι χάρτες που χρησιμοποιούνται σε τρισδιάστατη μοντελοποίηση για την τεχνητή δημιουργία ανυψωμένων υφών χωρίς να χρειάζεται να μοντελοποιούνται οι μεμονωμένες λεπτομέρειες. Προσπαθώντας να μοντελοποιήσετε τις λεπτομερείς υφές μπορεί να δημιουργήσει ένα χάος χιλιάδων επιπλέον πολύγωνων, να πολλαπλασιάσετε το χρόνο να εκθεσιακά μοντέλο, να δημιουργήσετε μη ρεαλιστικά μοντέλα που αναζητούν και να αυξήσετε την απόδοση και την ισχύ επεξεργασίας σε γελοίες ποσότητες. Χωρίς ρεαλιστικές τρισδιάστατες υφές, όμως, τα τρισδιάστατα μοντέλα μπορούν να φαίνονται επίπεδα και άψυχα.

Οι χάρτες Bump είναι μια απάντηση. Είναι σε στρώσεις με χρωματικούς χάρτες με έγχρωμους χρωματισμούς, χρησιμοποιώντας κλίμακες του γκρι για να εντοπίσουν τα προγράμματα 3D μοντελοποίησης πόσο μακριά θα εξωθούν πολυγωνικές επιφάνειες, με το μαύρο να αντιπροσωπεύει το υψηλότερο άκρο της εξώθησης και το λευκό να αντιπροσωπεύει τις πιο επίπεδες περιοχές, ενώ οι αποχρώσεις του γκρι αντιπροσωπεύουν βαθμούς μεταξύ τους. Για παράδειγμα, εάν υφήσατε το δέρμα της σαύρας, ένας χτυπητός χάρτης για το δέρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα γκρι μεσαίου επιπέδου ως γραμμή βάσης για την επιφάνεια του δέρματος, με λευκό για τις βαθύτερες ρωγμές και πιο σκούρα γκρίζα σημεία που αντιπροσωπεύουν τις ανυψωμένες, όλα αυτά χωρίς να μοντελοποιήσουν ούτε ένα μόνο χτύπημα ή ρωγμή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και για να φανεί πιο ρεαλιστικό το highlights και οι σκιές του προσώπου ή να προσθέσετε λεπτομέρειες όπως πτυχές και ρυτίδες στο ρούχο ή την πανοπλία ενός μοντέλου.

Είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε πολλές λεπτομέρειες χωρίς να προσθέσετε πολλή δουλειά. Αντί να χρειαστεί να πάτε χειροκίνητα και να επιλέξετε κάθε μικρό χτύπημα για να βγείτε από το μοντέλο σας, ένας χτύπος χάρτη θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία για σας. Θα πει στο 3D πρόγραμμα να αλλάξει τα πολύγωνα σε σχέση με τον χάρτη χτύπησής σας για εσάς και όχι να το κάνετε μόνοι σας. Επίσης, το κάνει διαδικαστικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φορτίου στον υπολογιστή όταν πρόκειται να το αποδώσει αν είχατε πάει μέσα και έκανε όλα αυτά τα bips και τα χτυπήματα σας.

Δημιουργώντας ένα χάρτη χτύπημα στο Photoshop είναι εύκολο, ειδικά αν έχετε ήδη δημιουργήσει ένα χάρτη υφής με τα σημεία και τις σκιές ζωγραφισμένες στο χρώμα. Τα βασικά βήματα:

  1. Είτε ανοίξτε το υπάρχον έγχρωμο χάρτη υφής είτε δημιουργήστε ένα στο Photoshop χρησιμοποιώντας εργαλεία βαφής. Αν ψάχνετε μόνο για γενική υφή και όχι κάτι συγκεκριμένο όπως σκίαση προσώπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλ στρώσεων όπως το Pattern Overlay για να δημιουργήσετε μια επαναλαμβανόμενη υφή. Για ειδικά ζωγραφισμένες λεπτομέρειες, θα χρειαστείτε τον ακριβή χάρτη για να βεβαιωθείτε ότι τα ζωγραφισμένα με χρώμα έγχρωμα στοιχεία και οι σκιές ταιριάζουν με τις εξωθήσεις της υφής του χάρτη χτυπήματος.
  2. Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο σε κλίμακα του γκρι του χάρτη. Για να μετατρέψετε μια έγχρωμη εκδοχή σε έκδοση σε κλίμακα του γκρι, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Απεστιασμός κάτω από το μενού Εικόνα -> Ρυθμίσεις. Αν έχετε δημιουργήσει την υφή σας χρησιμοποιώντας στυλ στρώσεων και επικαλύψεις προτύπων, ίσως χρειαστεί να ισοπεδώσετε το επίπεδο έτσι ώστε οι ρυθμίσεις σας να επηρεάσουν την υφή και όχι μόνο το χρώμα βάσης από κάτω.
  3. Ανάλογα με τον τύπο σκίασης που έχετε κάνει, ίσως χρειαστεί να αντιστρέψετε την εικόνα. Στην αρχική έγχρωμη εκδοχή θα είχατε ζωγραφίσει σκιές σκοτεινές και οι πιο ανυψωμένες περιοχές θα ήταν πιο φωτεινές, πιο εκτεθειμένες στον φωτισμό / τόνο στη σκίαση. Στο χάρτη χτυπήματος, όμως, οι ελαφρύτερες περιοχές είναι χαμηλότερες, ενώ οι πιο σκούρες περιοχές είναι υψηλότερες, αφήνοντας έτσι όπως είναι θα δημιουργούσε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πηγαίνετε: αυξημένες σκιές και βυθισμένες επισημάνσεις. Μπορείτε να βρείτε τη λειτουργία Invert στο ίδιο σημείο που βρήκατε τη λειτουργία Desaturate, στο μενού Image -> Adjustments.
  1. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε το χάρτη χτύπημα για να αυξήσετε την αντίθεση μεταξύ των ελαφρύτερων και πιο σκοτεινών περιοχών. Χρησιμοποιώντας το ως-είναι ίσως να μην δημιουργήσετε το βάθος λεπτομέρειας που αναζητάτε στην υφή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Φωτεινότητα / Αντίθεση κάτω από το μενού Εικόνα -> Ρυθμίσεις για να ακονίσετε την εικόνα και να αυξήσετε την αντίθεση.
  2. Αποθηκεύστε το αρχείο - κατά προτίμηση σε μορφή χωρίς απώλειες με υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, όπως BMP / bitmap, αν και θα πρέπει να ελέγξετε το 3D πρόγραμμα για τη συμβατότητα μορφής εικόνας.

Αφού δημιουργήσετε τον χάρτη χτύπησής σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το εισαγάγετε στο πρόγραμμα 3D animation. Τα διαφορετικά προγράμματα έχουν διαφορετικούς τρόπους ενσωμάτωσης των χρωματικών χάρτων σε μια επιφάνεια μοντέλου ή πολύγωνο, αλλά τα χειριστήρια για τον χάρτη χτύπησης θα πρέπει να σας επιτρέπουν να ορίσετε ένα εύρος για να βεβαιωθείτε ότι οι ανυψωμένες υφές και κοιλότητες δεν εξωθούνται στα άκρα ή μειώνονται τόσο χαμηλά ώστε δεν δείχνουν. Ένας χάρτης χτύπημα είναι ένα πολύ βολικό εργαλείο όταν πρόκειται για την προσθήκη πολλών λεπτομερειών χωρίς να προσθέσετε πολλά δουλειά.