Τι είναι ένα IRQ (Request Interrupt Request);

Οι συσκευές στέλνουν ένα IRQ στον επεξεργαστή για να ζητήσουν πρόσβαση

Ένα IRQ, σύντομο για αίτημα διακοπής, χρησιμοποιείται σε έναν υπολογιστή για να στείλει ακριβώς αυτό - ένα αίτημα για διακοπή της CPU από κάποιο άλλο κομμάτι υλικού .

Ένα αίτημα διακοπής είναι απαραίτητο για πράγματα όπως πρέσα πληκτρολογίου , κινήσεις του ποντικιού , ενέργειες εκτυπωτή και πολλά άλλα. Όταν η αίτηση πραγματοποιείται από μια συσκευή για να σταματήσει προσωρινά ο επεξεργαστής, ο υπολογιστής είναι στη συνέχεια σε θέση να δώσει τη συσκευή κάποια στιγμή για να εκτελέσει τη δική της λειτουργία.

Για παράδειγμα, κάθε φορά που πατάτε ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο, ένας χειριστής διακοπής λέει στον επεξεργαστή ότι χρειάζεται να σταματήσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορεί να χειριστεί τις πληκτρολογήσεις.

Κάθε συσκευή επικοινωνεί το αίτημα μέσω μιας μοναδικής γραμμής δεδομένων που ονομάζεται κανάλι. Τις περισσότερες φορές βλέπετε το IRQ που αναφέρεται, είναι δίπλα σε αυτόν τον αριθμό καναλιού, που ονομάζεται επίσης αριθμός IRQ . Για παράδειγμα, το IRQ 4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία συσκευή και το IRQ 7 για το άλλο.

Σημείωση: Το IRQ εκφωνείται ως τα γράμματα IRQ, όχι ως erk .

Σφάλματα IRQ

Τα σφάλματα που σχετίζονται με το αίτημα διακοπής εμφανίζονται συνήθως μόνο κατά την εγκατάσταση νέου υλικού ή την αλλαγή των ρυθμίσεων σε υπάρχον υλικό. Ακολουθούν ορισμένα σφάλματα IRQ που μπορείτε να δείτε:

IRQL_NOT_DISPATCH_LEVEL IRQL_NOT_GREATER_OR_EQUAL STOP: 0x00000008 STOP: 0x00000009

Σημείωση: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος επίλυσης σφαλμάτων STOP 0x00000008 ή στον τρόπο αντιμετώπισης σφαλμάτων STOP 0x00000009 εάν αντιμετωπίζετε ένα από αυτά τα σφάλματα διακοπής .

Αν και το ίδιο κανάλι IRQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από μία συσκευές (εφόσον δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ταυτόχρονα), δεν συμβαίνει κανονικά.

Μια σύγκρουση IRQ πιθανότατα συμβαίνει όταν δύο κομμάτια υλικού προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κανάλι για ένα αίτημα διακοπής.

Εφόσον ο προγραμματιζόμενος ελεγκτής διακοπής (PIC) δεν το υποστηρίζει, ο υπολογιστής ενδέχεται να παγώσει ή οι συσκευές να σταματήσουν να λειτουργούν όπως αναμένεται (ή να σταματήσουν να λειτουργούν εξ ολοκλήρου).

Πίσω στις πρώτες μέρες των Windows, τα σφάλματα IRQ ήταν κοινά και χρειάστηκαν πολλές λύσεις για την επίλυσή τους. Αυτό συνέβη επειδή ήταν πιο συνηθισμένο να ρυθμίζετε χειροκίνητα τα κανάλια IRQ, όπως και με τους μικροδιακόπτες , γεγονός που καθιστά πιο πιθανό ότι περισσότερες από μία συσκευές χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή IRQ.

Ωστόσο, οι IRQ αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα σε νεότερες εκδόσεις των Windows που χρησιμοποιούν plug and play, επομένως σπάνια θα δείτε μια σύγκρουση IRQ ή άλλο ζήτημα IRQ.

Προβολή και επεξεργασία ρυθμίσεων IRQ

Ο ευκολότερος τρόπος προβολής των πληροφοριών IRQ στα Windows είναι με το Device Manager . Αλλάξτε την επιλογή του μενού Προβολή σε Πόροι ανά τύπο για να δείτε την ενότητα αίτησης διακοπής (IRQ) .

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πληροφορίες συστήματος. Εκτελέστε την εντολή msinfo32.exe από το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση ( Windows Key + R ) και, στη συνέχεια, περιηγηθείτε στο στοιχείο Πόροι υλικού> IRQ .

Οι χρήστες του Linux μπορούν να εκτελέσουν την εντολή cat / proc / interrupts για να δουν τις αντιστοιχίσεις IRQ.

Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη γραμμή IRQ για μια συγκεκριμένη συσκευή αν χρησιμοποιεί το ίδιο IRQ με ένα άλλο, αν και είναι συνήθως περιττό, αφού οι πόροι του συστήματος διατίθενται αυτόματα για νεότερες συσκευές. Είναι μόνο συσκευές Starter Standard Architecture (ISA) που ίσως χρειαστούν χειροκίνητες ρυθμίσεις IRQ.

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις IRQ στο BIOS ή στα Windows μέσω του Device Manager.

Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις IRQ με τη Διαχείριση Συσκευών:

Σημαντικό: Να θυμάστε ότι η μη πραγματοποίηση λανθασμένων αλλαγών σε αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που δεν είχατε πριν. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε και έχετε καταγράψει τυχόν υπάρχουσες ρυθμίσεις και τιμές, ώστε να γνωρίζετε σε τι να επιστρέψετε, αν κάτι πρέπει να πάει στραβά.

  1. Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών .
  2. Κάντε διπλό ή διπλό κλικ σε μια συσκευή για να ανοίξετε το παράθυρο Ιδιότητες .
  3. Στην καρτέλα Πόροι , αποεπιλέξτε την επιλογή Χρήση αυτόματων ρυθμίσεων .
  4. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού "Ρυθμίσεις βάσει:" για να επιλέξετε τη διαμόρφωση υλικού που θα πρέπει να αλλάξει.
  5. Μέσα στις Ρυθμίσεις πόρων> Τύπος πόρων , επιλέξτε Διακοπή αίτησης (IRQ) .
  1. Χρησιμοποιήστε το κουμπί Αλλαγή ρύθμισης ... για να επεξεργαστείτε την τιμή IRQ.

Σημείωση: Εάν δεν υπάρχει μια καρτέλα "Πόροι" ή η επιλογή "Χρήση αυτόματων ρυθμίσεων" έχει γκρι χρώμα ή δεν είναι ενεργοποιημένη, σημαίνει ότι είτε δεν μπορείτε να ορίσετε έναν πόρο για τη συγκεκριμένη συσκευή επειδή είναι plug and play ή ότι η συσκευή δεν διαθέτει άλλες ρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτό.

Κοινά κανάλια IRQ

Εδώ είναι που χρησιμοποιούνται μερικά από τα πιο κοινά κανάλια IRQ:

Γραμμή IRQ Περιγραφή
IRQ 0 Χρονοδιακόπτης συστήματος
IRQ 1 Ελεγκτής πληκτρολογίου
IRQ 2 Λαμβάνει σήματα από IRQs 8-15
IRQ 3 Έλεγχος σειριακής θύρας για θύρα 2
IRQ 4 Έλεγχος σειριακής θύρας για θύρα 1
IRQ 5 Παράλληλη θύρα 2 και 3 (ή κάρτα ήχου)
IRQ 6 Ελεγκτής δισκέτας
IRQ 7 Παράλληλη θύρα 1 (συχνά εκτυπωτές)
IRQ 8 CMOS / ρολόι πραγματικού χρόνου
IRQ 9 ACPI διακοπή
IRQ 10 Περιφερειακά
IRQ 11 Περιφερειακά
IRQ 12 Σύνδεση ποντικιού PS / 2
IRQ 13 Αριθμητικός επεξεργαστής δεδομένων
IRQ 14 Κανάλι ATA (πρωτεύον)
IRQ 15 Κανάλι ATA (δευτερεύον)

Σημείωση: Εφόσον το IRQ 2 έχει καθορισμένο σκοπό, οποιαδήποτε συσκευή έχει ρυθμιστεί να το χρησιμοποιεί θα χρησιμοποιήσει αντ 'αυτού IRQ 9.