Οικογένειες χρωμάτων και παλέτες

Ρυθμίστε τη διάθεση της ιστοσελίδας σας με ζεστές, δροσερές και ουδέτερες παλέτες χρωμάτων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αλλάξετε τη διάθεση ενός σχεδίου είναι να αλλάξετε το χρώμα . Αλλά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χρώμα για να επηρεάσετε τη διάθεση, βοηθάει στην κατανόηση των οικογενειών χρωμάτων. Οι έγχρωμες οικογένειες είναι μια απλή διαίρεση του τροχού χρώματος σε τρεις τύπους χρωμάτων:

Ενώ είναι δυνατόν να έχετε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί χρώματα και από τις τρεις οικογένειες, τα περισσότερα σχέδια θα έχουν μια συνολική αίσθηση ζεστασιάς, δροσιάς ή ουδετερότητας.

Ζεστά χρώματα

Τα ζεστά χρώματα περιλαμβάνουν αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος και παραλλαγές στα χρώματα αυτά. Καλούνται ζεστά χρώματα επειδή προκαλούν μια αίσθηση ηλιακού φωτός και φωτιάς - πράγματα που είναι ζεστά. Τα σχέδια που χρησιμοποιούν ζεστά χρώματα τείνουν να ενεργοποιούν και να αναβαθμίζουν. Υπονοούν το πάθος και τα θετικά συναισθήματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Τα ζεστά χρώματα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο χρώματα: κόκκινο και κίτρινο. Αυτά είναι κύρια χρώματα και συνδυάζονται για να κάνουν πορτοκαλί. Δεν χρησιμοποιείτε δροσερά χρώματα σε ζεστή παλέτα όταν ανακατεύετε χρώματα.

Πολιτιστικά, τα ζεστά χρώματα τείνουν να είναι χρώματα δημιουργικότητας, εορτασμού, πάθους, ελπίδας και επιτυχίας.

Cool Colors

Τα δροσερά χρώματα περιλαμβάνουν αποχρώσεις πράσινου, μπλε και μοβ και παραλλαγές σε αυτά τα χρώματα. Ονομάζονται δροσερά χρώματα επειδή προκαλούν αίσθημα νερού, δάση (δέντρα) και νύχτα. Φέρνουν μια αίσθηση χαλάρωσης, ηρεμίας και εφεδρείας. Τα σχέδια που χρησιμοποιούν πιο δροσερά χρώματα συχνά θεωρούνται πιο επαγγελματικά, σταθερά και επαγγελματικά.

Σε αντίθεση με τα ζεστά χρώματα, υπάρχει μόνο ένα πρωτεύον χρώμα, μπλε, στα δροσερά χρώματα. Για να έχετε άλλα χρώματα στην παλέτα, πρέπει να ανακατεύετε λίγο κόκκινο ή κίτρινο με μπλε για να πάρει πράσινο και μοβ. Αυτό κάνει πράσινο και μοβ θερμότερο από το μπλε που είναι ένα καθαρό δροσερό χρώμα.

Πολιτιστικά, τα δροσερά χρώματα τείνουν να είναι τα χρώματα της φύσης, της θλίψης και του πένθους.

Ουδέτερα χρώματα

Τα ουδέτερα χρώματα είναι τα χρώματα που γίνονται συνδυάζοντας και τα τρία κύρια χρώματα μαζί για να πάρουν καφέ και τα δύο χρώματα εναπομείναντα χρώματα: μαύρο και άσπρο. Το πιο άσχημο ή γκρίζο χρώμα είναι το πιο ουδέτερο γίνεται. Τα ουδέτερα σχέδια είναι τα πιο δύσκολα να οριστούν, επειδή πολλά από τα συναίσθημα που προκαλείται είναι από τα ζεστά και δροσερά χρώματα που μπορεί να τον τονίσουν. Τα ασπρόμαυρα σχέδια τείνουν να φαίνονται πιο κομψά και εκλεπτυσμένα. Αλλά επειδή αυτά τα χρώματα είναι τόσο αυστηρά, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν αποτελεσματικά σχέδια.

Για να δημιουργήσετε μια ουδέτερη παλέτα, ανακατεύετε και τα τρία κύρια χρώματα μαζί για να πάρετε καφέ και μπεζ ή προσθέσετε μαύρο χρώμα σε ένα ζεστό ή δροσερό χρώμα ή λευκό για να γίνουν τα χρώματα γκριζωτά.

Πολιτιστικά, το ασπρόμαυρο συμβολίζει συχνά το θάνατο και στις δυτικές πολιτισμούς το λευκό αντιπροσωπεύει επίσης τις νύφες και την ειρήνη.

Χρησιμοποιώντας έγχρωμες οικογένειες

Εάν προσπαθείτε να επιδείξετε μια διάθεση με το σχέδιό σας, οι έγχρωμες οικογένειες μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό. Ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε αυτό είναι να δημιουργήσετε τρεις διαφορετικές παλέτες στις τρεις οικογένειες και να συγκρίνετε το σχέδιό σας χρησιμοποιώντας και τα τρία. Ίσως παρατηρήσετε ότι ολόκληρος ο τόνος της σελίδας αλλάζει όταν αλλάζετε την οικογένεια χρωμάτων.

Ακολουθούν μερικές παλέτες δειγμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις διαφορετικές οικογένειες χρωμάτων:

Ζεστός

Δροσερός

Ουδέτερος