Ένας οδηγός σχεδιαστή για την κατανόηση των χρωμάτων

Οι έννοιες των δροσερών, ζεστών και ουδέτερων χρωμάτων και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τη γραφιστική

Η κατανόηση της σημασίας των χρωμάτων καθώς και της πολιτιστικής χρήσης των χρωμάτων και του τρόπου αλληλεπίδρασής τους είναι σημαντική στον εκτυπωτικό και ηλεκτρονικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων πεδίων. Όπως ερευνούμε, τα χρώματα είναι η μη λεκτική επικοινωνία που δημιουργεί σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Αυτό μπαίνει στο παιχνίδι, ώστε να γνωρίζετε πώς να μεταφέρετε τον σωστό τόνο και το μήνυμα και να φέρετε την επιθυμητή απάντηση σε μια δημοσίευση, είτε πρόκειται για φυλλάδιο, ενημερωτικό δελτίο, διαφήμιση ή ιστοσελίδα. Το ίδιο ισχύει και όταν εργάζεστε με είδη ένδυσης, οικιακά προϊόντα και διακόσμηση δωματίων.

Η έννοια των Cool Colors και τα θετικά τους χαρακτηριστικά

Τα δροσερά χρώματα τείνουν να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Στο ένα άκρο του φάσματος, είναι κρύα, απρόσωπα, αντισηπτικά χρώματα. Στο άλλο άκρο, τα δροσερά χρώματα είναι ανακουφιστικά και καλλιεργούν. Το μπλε, το πράσινο και τα ουδέτερα λευκά, γκρι και ασημένια είναι παραδείγματα.

Η έννοια των θερμών χρωμάτων και τα θετικά τους χαρακτηριστικά

Τα ζεστά χρώματα μεταφέρουν συναισθήματα από απλή αισιοδοξία σε έντονη βία. Η ζεστασιά του κόκκινου, του κίτρινου, του ροζ ή του πορτοκαλιού μπορεί να δημιουργήσει ενθουσιασμό ή ακόμα και θυμό. Τα ουδέτερα του μαύρου και καφέ φέρουν επίσης θερμά χαρακτηριστικά.

Το νόημα των μικτών (ζεστών / δροσερών) χρωμάτων και των θετικών χαρακτηριστικών τους

Τα χρώματα με χαρακτηριστικά από ζεστά και δροσερά χρώματα μπορούν να ηρεμήσουν και να ενθουσιάσουν. Αυτά είναι τα χρώματα που προέρχονται από ένα μίγμα από ένα δροσερό και ζεστό χρώμα, όπως το μπλε και το κόκκινο ή το μπλε και το κίτρινο.

Συνήθως θεωρείται δροσερό, το πράσινο είναι πολύ πιο ζεστό και δροσερό χρώμα. Οι συγκεκριμένες αποχρώσεις των μεμονωμένων χρωμάτων ενδέχεται να κλίνουν περισσότερο στη ζεστή ή δροσερή πλευρά. Ένα χορτώδες πράσινο είναι θερμότερο από ένα βαθύ, υδάτινο μπλε-πράσινο.

Η έννοια των ουδέτερων χρωμάτων και τα θετικά τους χαρακτηριστικά

Τα ουδέτερα χρώματα συμβάλλουν στην εστίαση σε άλλα χρώματα ή σε τόνωση των χρωμάτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν από μόνα τους.

Σε κάποιο βαθμό, οι μαύροι, οι καφέδες, οι τάνες, τα χρυσά και τα μπεζ θεωρούνται ζεστά. Τα χρώματα του ψυγείου, από την άλλη πλευρά, είναι λευκά, ελεφαντόδοντο, ασήμι και γκρι. Ωστόσο, αυτές οι θερμές και δροσερές ιδιότητες είναι ευέλικτες και πιο λεπτές από αυτές των κόκκινων ή μπλε.