Τι είναι ένας πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Ένας υπολογιστής-πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Πώς ένας πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφέρει από έναν διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Ένας διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταφέρει και αποθηκεύει αλληλογραφία κεντρικά, συνήθως για περισσότερους από έναν χρήστες, μερικές φορές εκατομμύρια.

Ένα πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντίθετα, είναι αυτό που ένας χρήστης σαν εσάς αλληλεπιδρά. Συνήθως, ο πελάτης θα κατεβάσει μηνύματα από τον διακομιστή για τοπική χρήση και θα ανεβάσει μηνύματα στον διακομιστή για παράδοση στους παραλήπτες του.

Τι μπορώ να κάνω με έναν πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Το πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σάς επιτρέπει να διαβάζετε, να οργανώνετε και να απαντάτε στα μηνύματα, καθώς και να στέλνετε νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φυσικά.

Για να οργανώσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως προσφέρουν φακέλους (κάθε μήνυμα σε ένα φάκελο), ετικέτες (όπου μπορείτε να εφαρμόσετε πολλαπλές ετικέτες σε κάθε μήνυμα) ή και τα δύο. Μια μηχανή αναζήτησης σάς επιτρέπει να βρίσκετε μηνύματα από μετα-δεδομένα, όπως αποστολέα, θέμα ή ώρα παραλαβής καθώς και, συχνά, το περιεχόμενο πλήρους κειμένου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκτός από το κείμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χειρίζονται επίσης συνημμένα, τα οποία σας επιτρέπουν να ανταλλάσσετε αυθαίρετα αρχεία υπολογιστή (όπως εικόνες, έγγραφα ή υπολογιστικά φύλλα) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πώς επικοινωνεί ένας πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αριθμό πρωτοκόλλων για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω εξυπηρετητών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα μηνύματα αποθηκεύονται μόνο τοπικά (συνήθως όταν το POP (Post Office Protocol) χρησιμοποιείται για τη λήψη μηνυμάτων από το διακομιστή), ή τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και οι φάκελοι συγχρονίζονται με το διακομιστή (συνήθως όταν χρησιμοποιούνται τα πρωτόκολλα IMAP και Exchange). Με το πρωτόκολλο IMAP (Internet Message Access Protocol) και το Exchange, οι υπολογιστές-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν πρόσβαση στον ίδιο λογαριασμό βλέπουν τα ίδια μηνύματα και φακέλους και όλες οι ενέργειες συγχρονίζονται αυτόματα.

Για να στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά SMTP (πρωτόκολλο μεταφοράς απλής αλληλογραφίας) . (Με τους λογαριασμούς IMAP, το μήνυμα που αποστέλλεται συνήθως αντιγράφεται στο φάκελο "Απεσταλμένα" και όλοι οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε αυτό.)

Τα πρωτόκολλα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός από τα IMAP, POP και SMTP είναι, φυσικά, δυνατά. Ορισμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέρουν API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) για τους πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα στους διακομιστές τους. Αυτά τα πρωτόκολλα ενδέχεται να προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως η καθυστέρηση της αποστολής ή η προσωρινή παύση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ιστορικά, το X.400 ήταν ένα σημαντικό εναλλακτικό πρωτόκολλο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η εκλέπτυνσή του το καθιστά κατάλληλο για κυβερνητική και επαγγελματική χρήση, αλλά πιο δύσκολο να υλοποιηθεί από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο SMTP / POP.

Οι Πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για προγράμματα περιήγησης στο Web

Με web-based εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο email σε ένα διακομιστή, τα προγράμματα περιήγησης γίνονται πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εάν έχετε πρόσβαση στο Gmail στον Mozilla Firefox, για παράδειγμα, η σελίδα του Gmail στο Mozilla Firefox λειτουργεί ως πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. σας επιτρέπει να διαβάζετε, να στέλνετε και να οργανώνετε μηνύματα.

Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε αυτή την περίπτωση, είναι το HTTP.

Μπορεί το αυτοματοποιημένο λογισμικό να είναι πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Από μία τεχνική έννοια, κάθε πρόγραμμα λογισμικού που αποκτά πρόσβαση σε e-mail σε διακομιστή που χρησιμοποιεί POP, IMAP ή παρόμοιο πρωτόκολλο είναι πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έτσι, το λογισμικό που χειρίζεται αυτόματα τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να καλείται πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ακόμη και όταν κανείς δεν βλέπει ποτέ τα μηνύματα), ειδικά σε σχέση με το διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τι είναι οι τυπικοί πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Τα τυπικά προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν το Microsoft Outlook , το Mozilla Thunderbird , το OS X Mail , το IncrediMail , το Mailbox και το iOS Mail .

Ιστορικά σημαντικοί πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν συμπεριλάβει τις σημειώσεις Eudora , Pine , Lotus (και IBM), nmh και Outlook Express .

Επίσης γνωστό ως : Πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Εναλλακτικά ορθογραφικά : E-mail Client

(Ενημέρωση Οκτωβρίου 2015)