Πρωτόκολλο POP (πρωτόκολλο Post Office)

Πώς το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας λαμβάνει το μήνυμα

Εάν χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει κάποιον να μιλάει για "πρόσβαση POP" ή έχει πει να ρυθμίσετε τον "διακομιστή POP" στον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Με απλά λόγια, το POP (Post Office Protocol) χρησιμοποιείται για την ανάκτηση e-mail από ένα διακομιστή αλληλογραφίας.

Οι περισσότερες εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούν POP, για τις οποίες υπάρχουν δύο εκδόσεις:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο IMAP (Internet Message Access Protocol) παρέχει πληρέστερη απομακρυσμένη πρόσβαση στα παραδοσιακά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο παρελθόν, λιγότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) υποστήριζαν το IMAP λόγω του μεγάλου όγκου χώρου αποθήκευσης που απαιτείται για το υλικό του ISP. Σήμερα, οι υπολογιστές-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποστηρίζουν το POP, αλλά χρησιμοποιούν επίσης υποστήριξη IMAP.

Ο σκοπός του πρωτοκόλλου Post Office

Εάν κάποιος σας στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνήθως δεν μπορεί να παραδοθεί απευθείας στον υπολογιστή σας. Το μήνυμα πρέπει να αποθηκευτεί κάπου, όμως. Πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα μέρος όπου μπορείτε να το παραλάβετε εύκολα. Ο ISP σας (πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου) είναι συνδεδεμένος 24 ώρες την ημέρα επτά ημέρες της εβδομάδας. Λαμβάνει το μήνυμα για εσάς και το διατηρεί μέχρι να το κατεβάσετε.

Ας υποθέσουμε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι look@me.com. Καθώς ο διακομιστής αλληλογραφίας του ISP σας λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το διαδίκτυο, θα εξετάσει κάθε μήνυμα και εάν εντοπίσει κάποιον που απευθύνεται στο look@me.com, αυτό το μήνυμα θα κατατεθεί σε ένα φάκελο προοριζόμενο για την αλληλογραφία σας.

Αυτός ο φάκελος είναι όπου το μήνυμα διατηρείται μέχρι να το ανακτήσετε.

Τι σας επιτρέπει να κάνετε το πρωτόκολλο Post Office

Τα πράγματα που μπορούν να γίνουν μέσω του POP περιλαμβάνουν:

Αν αφήσετε όλη την αλληλογραφία σας στο διακομιστή, θα συσσωρευτεί εκεί και τελικά θα οδηγήσει σε ένα πλήρες γραμματοκιβώτιο. Όταν το γραμματοκιβώτιό σας είναι γεμάτο, κανείς δεν θα μπορεί να σας στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.