Πώς λειτουργούν οι επεκτάσεις αλληλογραφίας πολλαπλών χρήσεων (MIME)

Το MIME διευκολύνει την αποστολή συνημμένων αρχείων με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ετσι δουλευει.

Το MIME σημαίνει "Επέκταση αλληλογραφίας πολλαπλών χρήσεων". Ακούγεται τόσο περίπλοκο όσο και χωρίς νόημα, αλλά το MIME επεκτείνει τις αρχικές δυνατότητες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω διαδικτύου με συναρπαστικό τρόπο.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν οριστεί από το RFC 822 (και αργότερα RFC 2822) από το 1982 και πιθανότατα θα συνεχίσουν να τηρούν αυτό το πρότυπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τίποτα εκτός κειμένου, απλό κείμενο

Δυστυχώς, το RFC 822 πάσχει από μια σειρά ελαττωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα μηνύματα που συμμορφώνονται με αυτό το πρότυπο δεν πρέπει να περιέχουν απλά απλό κείμενο ASCII.

Για να στείλετε αρχεία (όπως εικόνες, έγγραφα ή προγράμματα επεξεργασίας κειμένου), πρέπει πρώτα να τα μετατρέψετε σε απλό κείμενο και στη συνέχεια να στείλετε το αποτέλεσμα της μετατροπής στο σώμα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο παραλήπτης πρέπει να αποσπάσει το κείμενο από το μήνυμα και να το μετατρέψει ξανά σε μορφή δυαδικού αρχείου. Αυτή είναι μια δυσκίνητη διαδικασία και πριν από το MIME όλα έπρεπε να γίνουν με το χέρι.

Το MIME διορθώνει αυτό το πρόβλημα που συνδέεται με το RFC 822 και επιτρέπει τη χρήση διεθνών χαρακτήρων και σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με τον περιορισμό του RFC 822 σε απλό (αγγλικό) κείμενο, αυτό δεν ήταν δυνατό πριν.

Η έλλειψη δομής

Εκτός από το γεγονός ότι περιορίζεται σε χαρακτήρες ASCII, το RFC 822 δεν προσδιορίζει τη δομή ενός μηνύματος ή τη μορφή των δεδομένων. Δεδομένου ότι είναι σαφές ότι παίρνετε πάντα ένα σκουπίδια δεδομένων απλού κειμένου, αυτό δεν ήταν απαραίτητο όταν ορίστηκε το πρότυπο.

Το MIME, αντίθετα, σάς επιτρέπει να στέλνετε πολλαπλά κομμάτια διαφορετικών δεδομένων σε ένα μήνυμα (π.χ. μια εικόνα και ένα έγγραφο του Word) και λέει στον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη σε ποια μορφή βρίσκονται τα δεδομένα, ώστε να μπορούν να κάνουν έξυπνες επιλογές που εμφανίζουν το μήνυμα.

Όταν λάβετε μια φωτογραφία, δεν χρειάζεται πλέον να υπολογίσετε ότι μπορεί να προβληθεί με ένα πρόγραμμα προβολής εικόνων. Ο πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε εμφανίζει την ίδια την εικόνα είτε εκκινεί ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας που μπορεί.

Αξιοποίηση και επέκταση του RFC 822

Τώρα πώς λειτουργεί η μαγεία MIME; Βασικά, χρησιμοποιεί την επαχθή διαδικασία αποστολής αυθαίρετων δεδομένων σε απλό κείμενο που περιγράφεται παραπάνω. Το πρότυπο μηνύματος MIME δεν αντικαθιστά το πρότυπο που καθορίζεται στο RFC 822 αλλά το επεκτείνει. Τα μηνύματα MIME δεν μπορούν να περιέχουν μόνο κείμενο ASCII.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει ακόμα να κωδικοποιούνται σε απλό κείμενο πριν από την αποστολή του μηνύματος και πρέπει να αποκωδικοποιηθούν στην αρχική τους μορφή στο τέλος λήψης. Οι πρώτοι χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έπρεπε να το κάνουν αυτό χειροκίνητα. Το MIME το κάνει για μας άνετα και απρόσκοπτα, συνήθως μέσω μιας έξυπνης διαδικασίας που ονομάζεται Base64 encoding .

Η ζωή ως μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου MIME

Όταν συνθέτετε ένα μήνυμα σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δυνατότητα MIME, το πρόγραμμα κάνει περίπου τα εξής:

Πρώτον, καθορίζεται η μορφή των δεδομένων. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενημερώσετε τον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη τι πρέπει να κάνετε με τα δεδομένα και για να διασφαλίσετε την κατάλληλη κωδικοποίηση ώστε να μην χαθεί τίποτα κατά τη μεταφορά.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα κωδικοποιούνται εάν είναι σε μορφή διαφορετική από το απλό κείμενο ASCII. Στη διαδικασία κωδικοποίησης , τα δεδομένα μετατρέπονται στο απλό κείμενο κατάλληλο για μηνύματα RFC 822.

Τέλος, τα κωδικοποιημένα δεδομένα εισάγονται στο μήνυμα και ο πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη ενημερώνεται τι είδους δεδομένα αναμένεται: Υπάρχουν συνημμένα; Πώς κωδικοποιούνται; Σε ποια μορφή ήταν το αρχικό αρχείο;

Στο τέλος του παραλήπτη, η διαδικασία αντιστρέφεται. Πρώτον, ο πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαβάζει τις πληροφορίες που προστέθηκαν από τον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα: Πρέπει να αναζητήσω συνημμένα; Πώς μπορώ να τα αποκωδικοποιήσω; πώς μπορώ να χειριστώ τα προκύπτοντα αρχεία; Στη συνέχεια, κάθε τμήμα του μηνύματος εξάγεται και αποκωδικοποιείται εάν είναι απαραίτητο. Τέλος, ο πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζει τα στοιχεία που προκύπτουν από το χρήστη. Το σώμα απλού κειμένου εμφανίζεται στη γραμμή στο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί με το συνημμένο εικόνας . Το πρόγραμμα που επισυνάπτεται στο μήνυμα εμφανίζεται με ένα εικονίδιο συνημμένου και ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει τι να κάνει με αυτό. Μπορεί να την αποθηκεύσει κάπου στο δίσκο της ή να την ξεκινήσει απευθείας από το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.