Πώς να ρυθμίσετε μια 3D τηλεόραση για καλύτερα αποτελέσματα προβολής 3D

UPDATE: Οι 3D τηλεοράσεις είναι επίσημα νεκροί . οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει να τους κατασκευάζουν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές χρήσεις. Αυτές οι πληροφορίες διατηρούνται για όσους διαθέτουν 3D τηλεοράσεις και για σκοπούς αρχειοθέτησης.

Θέματα προβολής 3D

Η τρισδιάστατη τηλεόραση μπορεί να είναι είτε μια μεγάλη ή τρομερή εμπειρία και παρόλο που μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα προσαρμογής στην προβολή 3D, υπάρχουν πολλοί που απολαμβάνουν την εμπειρία, όταν παρουσιάζονται καλά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη που μπορούν να συμβάλουν σε μια αρνητική εμπειρία προβολής, αλλά μπορούν πραγματικά να διορθωθούν εύκολα ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Τα τρία βασικά ζητήματα που συναντούν οι καταναλωτές κατά την παρακολούθηση του 3D είναι η μείωση της φωτεινότητας, "φάντασμα" (επίσης αποκαλούμενη "αφύπνιση") και θάμβος κίνησης.

Ωστόσο, παρά τα ζητήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην εισαγωγική παράγραφο αυτού του άρθρου, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές ενέργειες που μπορείτε να λάβετε, οι οποίες μπορεί να ελαχιστοποιήσουν αυτά τα ζητήματα χωρίς να καλέσουν έναν τεχνικό γκουρού.

Ρυθμίσεις εικόνας

Η απόκριση φωτεινότητας, αντίθεσης και κίνησης της τηλεόρασης 3D ή του βιντεοπροβολέα πρέπει να βελτιστοποιηθεί για 3D. Ελέγξτε το μενού ρυθμίσεων εικόνας τηλεόρασης ή προβολέα. Θα έχετε αρκετές προκαθορισμένες επιλογές, συνήθως είναι Cinema, Standard, Game, Vivid και Custom-άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν Sports και PC και αν έχετε τηλεόραση με πιστοποίηση THX, θα πρέπει να έχετε επίσης μια ρύθμιση THX picture setting Οι τηλεοράσεις είναι πιστοποιημένες για 2D και μερικοί είναι πιστοποιημένοι για 2D και 3D).

Κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές σας παρέχει προκαθορισμένες ρυθμίσεις εικόνας για τη φωτεινότητα, την αντίθεση, τον κορεσμό χρωμάτων και την ευκρίνεια που είναι κατάλληλες για διαφορετικές πηγές προβολής ή περιβάλλοντα. Επιπλέον, κάποιες 3D τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς θα προεπιλεγούν αυτόματα σε μια ειδική κατάσταση προεπιλογής όταν εντοπιστεί μια τρισδιάστατη πηγή - αυτό μπορεί να αναγράφεται ως 3D Dynamic, 3D Bright Mode ή παρόμοια επισήμανση.

Εναλλαγή μέσα από το καθένα και να δούμε ποιος προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό φωτεινότητας, αντίθεσης, κορεσμού χρωμάτων και ευκρίνειας που φαίνονται καλά μέσω τρισδιάστατων γυαλιών χωρίς να είναι αφύσικα φωτεινό ή σκοτεινό.

Καθώς αλλάζετε τις προεπιλογές (κατά την προβολή του περιεχομένου 3D), σημειώστε επίσης ποιο αποτέλεσμα έχει 3D εικόνες με το ελάχιστο ποσό φάντασμα ή παρεμβολής. Καθώς οι ρυθμίσεις εικόνας προσαρμόζονται ώστε να καταστούν τα αντικείμενα στην εικόνα πιο ξεχωριστά, βοηθάει στη μείωση της ποσότητας των ορατών φαντασμάτων / παρεμβολών.

Ωστόσο, αν καμία από τις προεπιλογές δεν το κάνει, ελέγξτε επίσης την επιλογή Προσαρμοσμένη ρύθμιση και ρυθμίστε τη δική σας φωτεινότητα, αντίθεση, κορεσμό χρωμάτων και επίπεδα ευκρίνειας. Μην ανησυχείτε, δεν θα σκεπάσετε τίποτα. Αν πάρετε πολύ μακριά από το κομμάτι, απλά πηγαίνετε την επιλογή επαναφοράς ρυθμίσεων εικόνας και όλα θα επιστρέψουν στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Μια άλλη επιλογή ρύθμισης που πρέπει να ελέγξετε είναι το βάθος 3D. Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε πάρα πολλές παρεμβολές μετά τη χρήση των προεπιλογών και των προσαρμοσμένων ρυθμίσεων, ελέγξτε αν η ρύθμιση βάθους 3D θα σας βοηθήσει να διορθώσετε το πρόβλημα. Σε ορισμένες τηλεοράσεις 3D και βιντεοπροβολείς 3D, η επιλογή ρύθμισης βάθους 3D λειτουργεί μόνο με τη δυνατότητα μετατροπής 2D σε 3D και σε άλλες λειτουργεί με μετατροπή 2D / 3D και εγγενές περιεχόμενο 3D.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι περισσότερες τηλεοράσεις τώρα σας επιτρέπουν να κάνετε αλλαγές ρυθμίσεων για κάθε πηγή εισόδου ανεξάρτητα. Με άλλα λόγια, εάν έχετε συνδέσει την τρισδιάστατη συσκευή Blu-ray Disc σας στην είσοδο HDMI 1, τότε οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει για αυτή την είσοδο δεν θα επηρεάσουν άλλες εισόδους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάζετε συνεχώς τις ρυθμίσεις. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε γρήγορα σε άλλη προκαθορισμένη ρύθμιση σε κάθε είσοδο. Αυτό βοηθάει αν χρησιμοποιείτε την ίδια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray τόσο για 2D όσο και για 3D, καθώς μπορείτε να αλλάξετε τις προσαρμοσμένες ή προτιμώμενες ρυθμίσεις σας κατά την προβολή του 3D και να επιστρέψετε σε άλλη προεπιλογή για τυπική προβολή δίσκων Blu-ray 2D.

Ρυθμίσεις φωτισμού περιβάλλοντος

Εκτός από τις ρυθμίσεις εικόνας, απενεργοποιήστε τη λειτουργία που αντισταθμίζει τις συνθήκες φωτισμού περιβάλλοντος. Η λειτουργία αυτή διακρίνεται από διάφορα ονόματα, ανάλογα με το σήμα της τηλεόρασης: CATS (Panasonic), Dynalight (Toshiba), Eco-αισθητήρα (Samsung), αισθητήρας ευφυούς αισθητήρα ή αισθητήρα ενεργού φωτός (LG) κ.λπ.

Όταν ο αισθητήρας φωτός περιβάλλοντος είναι ενεργός, η φωτεινότητα της οθόνης ποικίλλει καθώς αλλάζει η φωτεινή ένταση του δωματίου, καθιστώντας την εικόνα πιο ζωντανή όταν ο χώρος είναι σκοτεινός και φωτεινότερος όταν ο χώρος είναι ελαφρύς. Ωστόσο, για προβολή 3D, η τηλεόραση θα πρέπει να εμφανίζει μια φωτεινότερη εικόνα σε ένα σκοτεινό ή φωτισμένο δωμάτιο. Η απενεργοποίηση του αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος θα επιτρέψει στην τηλεόραση να εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά φωτεινότητας της εικόνας σε όλες τις συνθήκες φωτισμού του δωματίου.

Ρυθμίσεις απόκρισης κίνησης

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η απάντηση κίνησης. Ένα άλλο πρόβλημα με μεγάλο περιεχόμενο 3D είναι ότι μπορεί να υπάρξει θόλωμα ή υστέρηση κίνησης κατά τη διάρκεια γρήγορων κινούμενων τρισδιάστατων σκηνών. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα στις τηλεοράσεις Plasma ή στους βιντεοπροβολείς DLP , καθώς έχουν καλύτερη απόκριση φυσικής κίνησης από μια τηλεόραση LCD (ή LED / LCD) . Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα σε μια τηλεόραση Plasma, ελέγξτε για μια ρύθμιση, όπως "ομαλότερη κίνηση" ή παρόμοια λειτουργία.

Για τηλεοράσεις LCD και LED / LCD, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις κίνησης 120Hz ή 240Hz .

Για τις τηλεοράσεις Plasma, LCD και OLED , ακόμα και οι παραπάνω ρυθμίσεις ρυθμίσεων ίσως να μην λύσουν το πρόβλημα εξ ολοκλήρου, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά το 3D γυρίστηκε (ή μετατράπηκε από 2D στην επεξεργασία), αλλά βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις απόκρισης κίνησης της τηλεόρασης σίγουρα δεν βλάπτει.

Σημείωση για βιντεοπροβολείς

Για τους βιντεοπροβολείς, τα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι τόσο η ρύθμιση εξόδου λαμπτήρα (ρυθμισμένη σε φωτεινή) όσο και άλλες ρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση φωτεινότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα προβάλλεται μια πιο φωτεινή εικόνα στην οθόνη, η οποία θα πρέπει να αντισταθμίζει τη μείωση της φωτεινότητας κατά την προβολή μέσω 3D γυαλιών . Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό λειτουργεί πολύ καλά, θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της λάμπας, οπότε όταν δεν βλέπετε το 3D, θα πρέπει να εισέλθετε και να απενεργοποιείτε την ενίσχυση της φωτεινότητας ή παρόμοια λειτουργία, εκτός αν προτιμάτε να είναι ενεργοποιημένη και 2D ή 3D προβολή.

Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός προβολέων προεπιλεγεί αυτόματα σε μια φωτεινότερη έξοδο φωτός (μαζί με κάποια ρύθμιση αυτόματης ρύθμισης χρώματος και αντίθεσης) όταν εντοπιστεί ένα σήμα εισόδου 3D. Αυτό διευκολύνει τον θεατή, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια περαιτέρω προσαρμογή σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Σημείωση για τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς με τη δυνατότητα μετατροπής 2D σε 3D

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός τρισδιάστατων τηλεοράσεων (καθώς και μερικοί βιντεοπροβολείς και τρισδιάστατοι δίσκοι Blu-ray) που διαθέτουν επίσης ενσωματωμένη δυνατότητα μετατροπής 2D σε 3D σε πραγματικό χρόνο. Αυτή δεν είναι τόσο καλή εμπειρία προβολής όσο παρακολουθεί το πρωτότυπο που παράγεται ή μεταδίδει περιεχόμενο 3D, αλλά μπορεί να προσθέσει μια αίσθηση βάθους και προοπτικής, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και με φειδώ, όπως για παράδειγμα με την προβολή ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι αυτό το χαρακτηριστικό δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά όλα τα απαραίτητα σημάδια βάθους σε μια εικόνα 2D, μερικές φορές το βάθος δεν είναι σωστό και μερικά εφέ που μπορούν να κάνουν κάποια πίσω αντικείμενα να φαίνονται κοντά και ορισμένα αντικείμενα στο προσκήνιο μπορεί να μην ξεχωρίζουν σωστά .

Υπάρχουν δύο επιλογές λήψης σχετικά με τη χρήση της δυνατότητας μετατροπής 2D σε 3D, εάν την προσφέρει η τηλεόραση, ο βιντεοπροβολέας ή ο φορέας Blu-ray Disc.

Αρχικά, κατά την προβολή εγγενών περιεχομένων 3D, βεβαιωθείτε ότι η 3D τηλεόραση σας έχει οριστεί για 3D και όχι 2D-to-3D, καθώς αυτό θα κάνει σίγουρα τη διαφορά στην εμπειρία προβολής 3D.

Δεύτερον, λόγω των ανακριβειών στη χρήση της δυνατότητας μετατροπής 2D σε 3D, οι βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήσατε για την παρακολούθηση του 3D δεν θα διορθώσουν ορισμένα από τα υπάρχοντα προβλήματα διαδικτύου κατά την προβολή περιεχομένου 2D με μετατροπή 3D.

Συμβουλή προβολής 3D Συμβουλή 3D: Συμβουλή DarbeeVision

Μια άλλη επιλογή που έχω χρησιμοποιήσει για να βελτιώσω την εμπειρία 3D προβολής είναι η προσθήκη της επεξεργασίας Visual Presence Darbee.

Εν συντομία, συνδέετε έναν επεξεργαστή Darbee (ο οποίος είναι περίπου το μέγεθος ενός πολύ μικρού εξωτερικού σκληρού δίσκου) μεταξύ της πηγής 3D (ενός Blu-ray Disc Player με δυνατότητα 3D) και της τηλεόρασης 3D μέσω HDMI.

Όταν ενεργοποιείται, αυτό που κάνει ο επεξεργαστής είναι να αναδείξει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές άκρες των αντικειμένων, χειριζόμενοι τα επίπεδα φωτεινότητας και αντίθεσης σε πραγματικό χρόνο.

Το αποτέλεσμα της προβολής 3D είναι ότι η επεξεργασία μπορεί να αντισταθμίσει την απαλότητα των τρισδιάστατων εικόνων, φέρνοντάς τα ξανά σε επίπεδα ευκρίνειας 2D. Ο βαθμός επεξεργασίας της οπτικής παρουσίας είναι ρυθμιζόμενος από 0 έως 120 τοις εκατό. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του αποτελέσματος μπορεί να κάνει τις εικόνες σκληρές και να αναδείξει ανεπιθύμητο θόρυβο βίντεο που συνήθως δεν είναι ορατό στο περιεχόμενο.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο Visual Presence Effect μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην τυπική προβολή 2D (άλλωστε, δεν παρακολουθείτε πάντα την τηλεόραση σε 3D). Το αποτέλεσμα αποδίδει μεγαλύτερο βάθος σε 2D εικόνες και, αν και δεν είναι το ίδιο με την προβολή πραγματικού 3D, μπορεί να βελτιώσει το αντιληπτό βάθος και λεπτομέρεια εικόνας για μια εμπειρία 2D προβολής.

Για πλήρη κατανόηση αυτής της επιλογής, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών για το πώς λειτουργεί το εφέ στις 2D εικόνες, διαβάστε την πλήρη ανασκόπηση του Darbee DVP-5000S επεξεργαστή οπτικής παρουσίας (Buy From Amazon) και δείτε εάν μπορεί να είναι κατάλληλη για το 3D σας προβολή εγκατάστασης.

Η εφαρμογή Darbee Visual Presences Processing ενσωματώνεται επίσης στον βιντεοπροβολέα Optoma HD28DSE και στον OPPO Digital BDP-103 Blu-ray Disc player .

Τελική λήψη

Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω βασίζονται στις δικές μου εμπειρίες που παρακολουθώ και αναθεωρώνω 3D τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς και δεν είναι οι μόνοι τρόποι για τη βελτιστοποίηση προβολής τηλεόρασης ή βίντεο για προβολή 3D. Ξεκινώντας με σωστά βαθμονομημένη τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα είναι το καλύτερο θεμέλιο, ειδικά εάν έχετε την τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα εγκατεστημένο επαγγελματικά.

Επίσης, όλοι έχουμε ελαφρώς διαφορετικές προτιμήσεις προβολής και πολλοί αντιλαμβάνονται το χρώμα, την απόκριση κίνησης, καθώς και το 3D, διαφορετικά.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να τελειώσω αυτό το άρθρο χωρίς να δηλώνω ότι ακριβώς όπως υπάρχουν κακές και κακές ταινίες και καλές ταινίες με κακή ποιότητα εικόνας και κακές ταινίες με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, το ίδιο ισχύει και για το 3D - αν είναι κακή ταινία, είναι μια κακή ταινία-το 3D μπορεί να το κάνει πιο διασκεδαστικό οπτικά, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κακή αφήγηση και / ή την κακή συμπεριφορά.

Επίσης, ακριβώς επειδή μια ταινία είναι σε 3D, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία 3D γυρίσματος ή μετατροπής έγινε καλά - μερικές ταινίες 3D δεν φαίνονται τόσο καλά.

Ωστόσο, για παραδείγματα ταινιών που φαίνονται εξαιρετικά σε 3D, δείτε μερικά από τα προσωπικά μου αγαπημένα .

Ας ελπίσουμε ότι οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να σας προσφέρουμε είτε μια λύση προβολής 3D είτε ένα σημείο αναφοράς από το οποίο μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση.