Τι είναι οι γλώσσες σήμανσης;

Καθώς αρχίζετε να εξερευνούν τον κόσμο του σχεδιασμού ιστοσελίδων, αναμφισβήτητα θα εισαχθούν σε μια σειρά από λέξεις και φράσεις που είναι νέες για εσάς. Ένας από τους όρους που πιθανώς θα ακούσετε είναι "σήμανση" ή ίσως "γλώσσα σήμανσης". Πώς είναι η "σήμανση" διαφορετική από τον "κώδικα" και γιατί κάποιοι επαγγελματίες Ιστού φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους εναλλακτικά; Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας ακριβώς τι είναι μια "γλώσσα σήμανσης".

Ας δούμε τις 3 γλώσσες σήμανσης

Σχεδόν κάθε αρκτικόλεξο στον ιστό που έχει ένα "ML" σε αυτό είναι μια "γλώσσα σήμανσης" (μεγάλη έκπληξη, αυτό σημαίνει το "ML"). Οι γλώσσες σήμανσης είναι τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ιστοσελίδων ή όλων των μορφών και μεγεθών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές γλώσσες σήμανσης εκεί έξω στον κόσμο. Για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες γλώσσες σήμανσης που πιθανότατα θα συναντήσετε. Αυτά είναι HTML, XML και XHTML .

Τι είναι η γλώσσα σήμανσης;

Για να ορίσετε σωστά αυτόν τον όρο - μια γλώσσα σήμανσης είναι μια γλώσσα που σχολιάζει κείμενο έτσι ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να χειριστεί αυτό το κείμενο. Οι περισσότερες γλώσσες σήμανσης είναι αναγνωρίσιμες από τον άνθρωπο, επειδή οι σχολιασμοί είναι γραμμένοι με τρόπο που τους διακρίνει από το ίδιο το κείμενο. Για παράδειγμα, με HTML, XML και XHTML, οι ετικέτες σήμανσης είναι <και>. Οποιοδήποτε κείμενο εμφανίζεται μέσα σε έναν από αυτούς τους χαρακτήρες θεωρείται μέρος της γλώσσας σήμανσης και δεν αποτελεί μέρος του σχολιασμένου κειμένου.

Για παράδειγμα:


Αυτή είναι μια παράγραφο κειμένου γραμμένο σε HTML

Αυτό το παράδειγμα είναι μια παράγραφος HTML. Αποτελείται από μια ετικέτα ανοίγματος (

), μια ετικέτα κλεισίματος () και το πραγματικό κείμενο που θα εμφανίζεται στην οθόνη (αυτό είναι το κείμενο που περιέχεται μεταξύ των δύο ετικετών). Κάθε ετικέτα περιλαμβάνει ένα σύμβολο "λιγότερο από" και "καλό από" για να το χαρακτηρίσει ως μέρος της σήμανσης.

Όταν μορφοποιείτε κείμενο που θα εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή ή άλλης συσκευής , θα πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ του ίδιου του κειμένου και των οδηγιών για το κείμενο. Η "σήμανση" είναι οι οδηγίες για την εμφάνιση ή την εκτύπωση του κειμένου.

Η σήμανση δεν χρειάζεται να είναι αναγνώσιμη από υπολογιστή. Οι σημειώσεις που γίνονται σε έντυπη μορφή ή σε ένα βιβλίο θεωρούνται επίσης σήμανση. Για παράδειγμα, πολλοί μαθητές στο σχολείο θα επισημάνουν ορισμένες φράσεις στα βιβλία τους. Αυτό υποδεικνύει ότι το κείμενο που επισημαίνεται είναι πιο σημαντικό από το περιβάλλον κείμενο. Το χρώμα προβολής θεωρείται σήμανση.

Η σήμανση γίνεται μια γλώσσα όταν κωδικοποιούνται κανόνες σχετικά με τον τρόπο γραφής και χρήσης αυτής της σήμανσης. Αυτός ο ίδιος φοιτητής θα μπορούσε να έχει τη δική του "σημείωση που παίρνει τη γλώσσα σήμανσης" αν κωδικοποίησε κανόνες όπως "μοβ highlighter είναι για ορισμούς, κίτρινο highlighter είναι για τις λεπτομέρειες εξετάσεις, και σημειώσεις μολυβιού στα περιθώρια είναι για πρόσθετους πόρους."

Οι περισσότερες γλώσσες σήμανσης ορίζονται από μια εξωτερική αρχή για χρήση από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι λειτουργούν οι γλώσσες σήμανσης για το Web. Αυτές ορίζονται από το W3C ή την Κοινοπραξία World Wide Web .

Γλώσσα σήμανσης HTML-HyperText

HTML ή HyperText Markup Language είναι η πρωταρχική γλώσσα του Ιστού και η πιο συνηθισμένη με την οποία θα συνεργαστείτε ως web designer / developer.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η μόνη γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας.

Όλες οι ιστοσελίδες είναι γραμμένες σε μια γεύση HTML. Το HTML ορίζει τον τρόπο προβολής εικόνων , πολυμέσων και κειμένου σε προγράμματα περιήγησης ιστού. Αυτή η γλώσσα περιλαμβάνει στοιχεία για τη σύνδεση των εγγράφων σας (υπερκειμένου) και τη δημιουργία αλληλεπιδραστικών εγγράφων διαδικτύου (όπως με έντυπα). Πολλοί άνθρωποι καλούν HTML "κώδικα ιστότοπου", αλλά στην πραγματικότητα είναι πραγματικά μόνο μια γλώσσα σήμανσης. Ούτε ο όρος είναι αυστηρά λανθασμένος και θα ακούσετε τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών του διαδικτύου, να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους δύο όρους εναλλακτικά.

Η HTML είναι μια καθορισμένη τυπική γλώσσα σήμανσης. Βασίζεται στην SGML (Standard Generalized Markup Language).

Είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιεί ετικέτες για να καθορίσει τη δομή του κειμένου σας. Τα στοιχεία και οι ετικέτες ορίζονται από τους χαρακτήρες <και>.

Ενώ το HTML είναι μακράν η πιο δημοφιλής γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο σήμερα, δεν είναι η μόνη επιλογή για την ανάπτυξη ιστού. Καθώς αναπτύχθηκε η HTML, έγινε όλο και πιο περίπλοκη και οι ετικέτες στυλ και περιεχομένου συνδυάστηκαν σε μία γλώσσα. Τελικά, το W3C αποφάσισε ότι υπήρχε ανάγκη για διαχωρισμό μεταξύ του στυλ μιας ιστοσελίδας και του περιεχομένου. Μια ετικέτα που θα καθορίζει μόνο το περιεχόμενο θα παραμείνει στην HTML, ενώ οι ετικέτες που ορίζουν το στυλ καταργήθηκαν υπέρ του CSS (Cascading Style Sheets).

Η νεότερη αριθμημένη έκδοση HTML είναι HTML5. Αυτή η έκδοση πρόσθεσε περισσότερες δυνατότητες σε HTML και αφαιρέθηκε κάποια από την αυστηρότητα που επιβλήθηκε από το XHTML (περισσότερο σε αυτή τη γλώσσα σύντομα).

Ο τρόπος απελευθέρωσης της HTML έχει τροποποιηθεί με την άνοδο της HTML5. Σήμερα προστίθενται νέες λειτουργίες και αλλαγές χωρίς να χρειάζεται να κυκλοφορήσει μια νέα, αριθμημένη έκδοση. Η τελευταία έκδοση της γλώσσας αναφέρεται απλώς ως "HTML".

XML-eXtensible Markup Language

Η εκτατή γλώσσα σήμανσης είναι η γλώσσα στην οποία βασίζεται μια άλλη έκδοση της HTML. Όπως και το HTML, η XML βασίζεται επίσης στο SGML. Είναι λιγότερο αυστηρό από το SGML και πιο αυστηρό από το απλό HTML. Η XML παρέχει την δυνατότητα επέκτασης για τη δημιουργία διαφόρων διαφορετικών γλωσσών.

Η XML είναι μια γλώσσα για τη συγγραφή γλωσσών σήμανσης. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε γενεαλογία, μπορείτε να δημιουργήσετε ετικέτες χρησιμοποιώντας XML για να ορίσετε τον πατέρα, τη μητέρα, την κόρη και το γιο της XML σας ως εξής: .

Υπάρχουν επίσης αρκετές τυποποιημένες γλώσσες που έχουν ήδη δημιουργηθεί με XML: MathML για τον ορισμό των μαθηματικών, SMIL για εργασία με πολυμέσα, XHTML και πολλά άλλα.

XHTML-eXtended γλώσσα σήμανσης HyperText

Το XHTML 1.0 είναι HTML 4.0 επαναπροσδιορισμένο για να πληροί το πρότυπο XML . Το XHTML έχει αντικατασταθεί στο μοντέρνο σχεδιασμό ιστοσελίδων με HTML5 και τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τότε. Είναι απίθανο να βρείτε νέους ιστότοπους που χρησιμοποιούν το XHTML, αλλά αν εργάζεστε σε έναν πολύ παλιότερο ιστότοπο, ενδέχεται να συναντήσετε το XHTML εκεί έξω στο φυσικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ HTML και XHTML , αλλά εδώ θα παρατηρήσετε:

Αρχικό άρθρο από την Jennifer Krynin. Επεξεργασμένο από τον Jeremy Girard στις 7/5/17.