Η σχέση μεταξύ SGML, HTML και XML

Όταν εξετάζετε το SGML, το HTML και το XML, θα μπορούσατε να το θεωρήσετε ως οικογενειακή ομάδα. SMGL, HTML και XML είναι όλες οι γλώσσες σήμανσης . Ο όρος σήμανση παίρνει τη ρίζα του από τους συντάκτες κάνει αναθεωρήσεις σε συγγραφείς, χειρόγραφα. Ένας συντάκτης, κατά την εξέταση του περιεχομένου, θα «σημάνει επάνω, το χειρόγραφο για να επισημάνει ορισμένα πεδία. Στην τεχνολογία υπολογιστών, μια γλώσσα σήμανσης είναι ένα σύνολο λέξεων και συμβόλων που επισημαίνουν κείμενο για να το ορίσετε για ένα έγγραφο ιστού. Για παράδειγμα, κατά τη δημιουργία μιας σελίδας Διαδικτύου, θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τις ξεχωριστές παραγράφους και να τοποθετήσετε γράμματα με έντονο πρόσωπο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας γλώσσας σήμανσης. Μόλις καταλάβετε τους ρόλους SGML, HTML και XML παίζουν στο σχεδιασμό ιστοσελίδας, θα δείτε την συγγένεια αυτών των διαφορετικών γλωσσών μεταξύ τους. Η σχέση μεταξύ SGML, HTML και XML είναι ένα οικογενειακό ομόλογο που βοηθά τους ιστοτόπους να δουλέψουν και να δημιουργήσουν δυναμικές ιστοσελίδες.

SGML

Σε αυτήν την οικογένεια γλωσσών σήμανσης, η γενική γλώσσα γενικής σήμανσης (SGML) είναι η μητρική. Το SGML παρέχει έναν τρόπο καθορισμού των γλωσσών σήμανσης και ορίζει το πρότυπο για τη μορφή τους. Με άλλα λόγια, το SGML δηλώνει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει μερικές γλώσσες, ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως ετικέτες, και τη βασική δομή της γλώσσας. Καθώς ένας γονέας μεταδίδει γενετικά χαρακτηριστικά σε ένα παιδί, το SGML περνάει κανόνες δομής και μορφοποίησης σε γλώσσες σήμανσης.

HTML

Η γλώσσα σήμανσης HyperText (HTML) είναι παιδί ή εφαρμογή του SGML. Είναι HTML που συνήθως σχεδιάζει τη σελίδα για ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Internet. Χρησιμοποιώντας HTML, μπορείτε να ενσωματώσετε εικόνες, να δημιουργήσετε ενότητες σελίδων, να δημιουργήσετε γραμματοσειρές και να κατευθύνετε τη ροή της σελίδας. HTML είναι η γλώσσα σήμανσης που δημιουργεί τη μορφή και την εμφάνιση της ιστοσελίδας. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τη HTML, μπορείτε να προσθέσετε άλλες λειτουργίες σε έναν ιστότοπο μέσω γλώσσων δέσμης ενεργειών, όπως JavaScript. Η HTML είναι η κυρίαρχη γλώσσα που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας.

XML

Η επεκτάσιμη γλώσσα σήμανσης (XML) είναι ένας ξάδελφος της HTML και ένας ανιψιός στην SGML. Αν και η XML είναι μια γλώσσα σήμανσης και ως εκ τούτου μέρος της οικογένειας, έχει διαφορετικές λειτουργίες από την HTML. Η XML είναι ένα υποσύνολο του SGML - δίνει τα δικαιώματα που μια εφαρμογή, όπως το HTML, δεν έχει. Η XML μπορεί να καθορίσει δικές της εφαρμογές. Περιγραφή μορφής πόρων (RDF) είναι μια εφαρμογή XML. Το HTML περιορίζεται στον σχεδιασμό και δεν έχει υποσύνολα ή εφαρμογές. Η XML είναι μια ελαφριά έκδοση του SGML που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με περιορισμένο εύρος ζώνης . XML κληρονομήσει γενετικά χαρακτηριστικά από το SGML, αλλά δημιουργήθηκε για να κάνει τη δική του οικογένεια. Υποσύνολα XML περιλαμβάνουν τα XSL και XSLT.