Χρησιμοποιήστε το Photomerge του Photoshop για περισσότερο από Panoramas

Η λειτουργία Photomerge στο Photoshop έχει εξελιχθεί πολύ από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Photoshop CS3. Παρόλο που ίσως εξοικειωθείτε με αυτό ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία πανοραμάτων, αλλά ίσως να μην σκέφτεστε να το χρησιμοποιήσετε κατά τη δημιουργία ενός κολάζ φωτογραφιών.

Στην πραγματικότητα, το εργαλείο Photomerge μπορεί να είναι χρήσιμο οποτεδήποτε πρέπει να συνδυάσετε πολλές εικόνες σε ένα αρχείο - όπως πριν και μετά από σύγκριση, ή να ετοιμάσετε μια αφίσα κολάζ φωτογραφιών όπως τη μικρογραφία. Και το πιο ωραίο είναι πως τοποθετεί όλα τα αρχεία σας σε ξεχωριστά επίπεδα έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν περαιτέρω όπως επιθυμείτε.

Παρόλο που η Photomerge, στην επιφάνεια, μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια αρκετά έξυπνη λύση, πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη δουλειές. Στην περίπτωση ενός κολάζ, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το μέγεθος και να επανατοποθετήσετε όλες τις εικόνες.

Ακολουθεί ο τρόπος χρήσης του Photomerge με αυτόν τον τρόπο:

Βήμα 1: Επιλέξτε τη διάταξή σας

  1. Μεταβείτε στην επιλογή Αρχείο> Αυτόματη> Φωτομεγέθυνση ...
  2. Στην ενότητα Διάταξη, επιλέξτε "Κολάζ". Υπάρχουν και άλλες επιλογές εδώ:
    • Αυτόματα: Επιλέξτε αυτό για να αφήσετε το Photoshop να αποφασίσει για εσάς.
    • Προοπτική: Εάν η σειρά εικόνων σας αποτελείται από μια σειρά εικόνων μιας σκηνής, επιλέξτε αυτό για να έχετε το Photoshop να στερεώσει τις εικόνες μαζί και να κρατήσει το αποτέλεσμα σε προοπτική.
    • Κυλινδρικό: Επιλέξτε αυτό για να φαίνεται το αποτέλεσμα σαν να ήταν τυλιγμένο γύρω από έναν κύλινδρο.
    • Σφαιρικό: Επιλέξτε αυτό για να εμφανιστεί το τελικό αποτέλεσμα σαν να είχε ληφθεί με φακό Fish Eye.
    • Κολάζ: Βλ. Παρακάτω.
    • Επανατοποθέτηση: Υπάρχουν φορές που μπορεί να θέλετε να μετακινήσετε τις εικόνες γύρω. Επιλέξτε αυτό για να ευθυγραμμίσετε τα επίπεδα και να ταιριάζει με το αλληλεπικαλυπτόμενο περιεχόμενο χωρίς να εκτείνεται ή να παραμορφώνεται αυτό το χαρακτηριστικό που συνήθως αναλαμβάνει.

Βήμα 2: Προσδιορίστε τα αρχεία προέλευσης

  1. Στην ενότητα Αρχεία προέλευσης, αναζητήστε τα αρχεία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή φορτώστε τα αρχεία που έχετε ανοίξει στο Photoshop. Προτιμώ μου είναι να τοποθετήσω όλες τις εικόνες σε ένα φάκελο. Με αυτόν τον τρόπο είναι όλοι στο ίδιο μέρος και βρίσκονται εύκολα.
  2. Επιλέξτε μια επιλογή για τον τρόπο δημιουργίας του Panorama. Οι επιλογές είναι:
      • Συγκεντρώστε τις εικόνες μαζί: Βρίσκει τα βέλτιστα περιθώρια μεταξύ των εικόνων και δημιουργεί ραφές που βασίζονται σε αυτά τα όρια και το χρώμα ταιριάζει με τις εικόνες.
  3. Αφαίρεση βιντεοπροβολέα: Οι φακοί κάμερας μπορούν να προσθέσουν φωτοβολίδες ή να σκιάσουν εσφαλμένα τον φακό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σκοτεινό άκρο γύρω από την εικόνα.
  4. Διόρθωση γεωμετρικής παραμόρφωσης: Αντισταθμίζει την παραμόρφωση του βαρελιού, της καρφίτσας ή του ψαριού.
  5. Περιοχές διαφάνειας πλήρωσης περιεχομένου: Γεμίστε απλά τις διαφανείς περιοχές με παρόμοιο περιεχόμενο φωτογραφιών κοντά.

Βήμα 3: Δημιουργήστε τα συγχωνευμένα αρχεία

  1. Αν υπάρχουν εικόνες που δεν θέλετε να συμπεριλάβετε, επιλέξτε τις και κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση .
  2. Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου με την ένδειξη "Συγκεντρώστε τις εικόνες μαζί". Αν δημιουργούσατε ένα πανόραμα, θα θέλατε να ελεγχθεί αυτό το πλαίσιο, αλλά απλά για να συνδυάσετε τις εικόνες σε ένα έγγραφο, θα πρέπει να το αφήσετε ανεξίτηλο.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  4. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, καθώς το Photoshop επεξεργάζεται τα αρχεία, και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Φωτομετρία.
  5. Οι εικόνες θα στοιβάζονται είτε στο κέντρο του χώρου εργασίας του Photomerge είτε σε μια λωρίδα στην κορυφή. Χρησιμοποιήστε το ποντίκι και / ή τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιό σας για να τοποθετήσετε κάθε εικόνα όπως σας αρέσει. Χρησιμοποιήστε το Navigator στη δεξιά πλευρά της οθόνης για μεγέθυνση ή σμίκρυνση, εάν είναι απαραίτητο.
  6. Όταν είστε ικανοποιημένοι με την τοποθέτηση, κάντε κλικ στο κουμπί OK και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα καθώς το Photoshop επαναφέρει τις εικόνες μέσα στα στρώματα σας.
  7. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να χειριστείτε περαιτέρω την εικόνα.

Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την ευθυγράμμιση στο πλαίσιο διαλόγου Photomerge. Αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία Photomerge, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες ευθυγράμμισης του εργαλείου "Μετακίνηση" στο Photoshop για πιο ακριβή ευθυγράμμιση.

Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο για να δημιουργήσετε μια αφίσα φωτογραφιών κολάζ με πολλές εικόνες, είναι καλή ιδέα να μειώσετε τις διαστάσεις pixel των αρχικών σας εικόνων προτού πάτε στο Photomerge, διαφορετικά θα καταλήξετε με μια τεράστια εικόνα που θα είναι αργή να επεξεργαστείτε και να ωθήσετε τα όρια των πόρων του υπολογιστή σας.

Ενημερώθηκε από τον Tom Green