Γιατί τα τυπωμένα χρώματα δεν ταιριάζουν με αυτά που βλέπω στην οθόνη;

Συμβουλή: Έχει σχέση με το φως και το πώς μετατρέπονται τα χρώματα για εκτύπωση

Αυτό είναι ένα κοινό ζήτημα :

Ο εκτυπωτής σας δεν εκτυπώνει τα χρώματα όπως τα βλέπετε στην οθόνη σας. Η εικόνα φαίνεται υπέροχη στην οθόνη, αλλά δεν εκτυπώνεται σωστά στην οθόνη.

Αυτό είναι απολύτως αληθές. Δεν θα πάρετε ποτέ μια τέλεια αντιστοίχιση, επειδή η εικόνα στην οθόνη και η εικόνα που ξεκίνησε από τον εκτυπωτή σας είναι δύο διαφορετικά θηρία. Τα εικονοστοιχεία της οθόνης εκπέμπονται με φωτισμό. Ο εκτυπωτής σας απλά δεν μπορεί να εκτυπώσει φως. Χρησιμοποιεί χρωστικές και χρωστικές για την αναπαραγωγή των χρωμάτων.

Πώς διαφέρουν τα RGB και CMYK

Η οθόνη σας αποτελείται από εικονοστοιχεία και κάθε pixel μπορεί να εμφανίσει πάνω από 16 εκατομμύρια χρώματα. Αυτά τα χρώματα βρίσκονται σε αυτό που ονομάζεται RGB Gamut το οποίο, με πολύ απλούς όρους, αποτελείται από όλα τα χρώματα στο φως. Ο εκτυπωτής σας μπορεί να αναπαράγει μόνο μερικές χιλιάδες χρώματα χάρη στην αρχή της απορρόφησης και της αντανάκλασης. Και πάλι, με απλά λόγια, οι χρωστικές ουσίες και οι βαφές απορροφούν τα ανοιχτά χρώματα που δεν χρησιμοποιούνται και αντανακλούν σε εσάς τον συνδυασμό CMYK που προσεγγίζει πολύ το πραγματικό χρώμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, το εκτυπωμένο αποτέλεσμα είναι πάντα λίγο πιο σκούρο από την εικόνα της οθόνης.

Εάν είστε νέοι σε αυτό το θέμα, οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να φαίνονται κάπως περίπλοκες. Η κατώτατη γραμμή είναι ο αριθμός των διαθέσιμων χρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο Χρωματικό Χώρο. Οι έγχρωμοι εκτυπωτές, όπως ο εκτυπωτής Inkjet στο γραφείο σας, διαθέτουν κασέτες κυανής, ματζέντα, κίτρινης και μαύρης. Αυτά είναι τα παραδοσιακά μελάνια εκτύπωσης και το χρώμα γίνεται με το συνδυασμό αυτών των τεσσάρων χρωμάτων. Με το μελάνι, ο αριθμός των χρωμάτων που μπορούν να παραχθούν πέφτει, κατά προσέγγιση, σε ένα μέγιστο από δύο χιλιάδες διαφορετικά χρώματα.

Οι εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικό χώρο χρώματος - RGB. Τα χρώματα που δημιουργούνται είναι φτιαγμένα με φως. Σε γενικές γραμμές ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει η οθόνη του υπολογιστή σας είναι περίπου 16,7 εκατομμύρια χρώματα. (Ο πραγματικός αριθμός είναι 16,77,7216 που είναι 2 στην 24η δύναμη.)

Δεν μπορείτε να εκτυπώσετε φως, οπότε οι εικόνες σας εκτυπώνονται πιο σκοτεινές

Εάν σχεδιάσετε έναν κύκλο σε ένα φύλλο χαρτιού και βάλτε μια μαύρη κουκκίδα στο κέντρο αυτού του κύκλου, θα έχετε μια καλή ιδέα για το γιατί αλλάζουν τα χρώματα. Το φύλλο χαρτιού αντιπροσωπεύει όλα τα χρώματα - ορατά και αόρατα - υπέρυθρα, υπεριώδη, ακτινογραφίες - γνωστά στον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτός ο κύκλος αντιπροσωπεύει τη γκάμα RGB και, εάν σχεδιάσετε έναν άλλο κύκλο μέσα στον κύκλο RGB, έχετε τη γκάμα CMYK.

Αν μετακινηθείτε από μια γωνία αυτού του φύλλου χαρτιού στην τελεία, στη μέση που δείχνει πως το χρώμα μετακινείται από το αόρατο σε μια μαύρη τρύπα που είναι η κουκίδα. Το άλλο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι καθώς μετακινείτε προς την τελεία, τα χρώματα σκουραίνουν. Εάν επιλέξετε κόκκινο χρώμα RGB και το μετακινήσετε στο χώρο χρωμάτων CMYK, το κόκκινο θα σκουραίνει. Έτσι, τα χρώματα RGB εξάγονται ως χρώματα CMYK τραβηγμένα στο πλησιέστερο ισοδύναμο CMYK, το οποίο είναι πάντα πιο σκούρο. Γιατί λοιπόν η έξοδος του εκτυπωτή σας δεν ταιριάζει με την οθόνη σας; Απλός. Δεν μπορείτε να εκτυπώσετε φως.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα τυπωμένα χρώματα

Εάν εκτυπώνετε στο σπίτι σε έναν επιτραπέζιο εκτυπωτή , δεν είναι απαραίτητο να μετατρέψετε τις φωτογραφίες και τα γραφικά σας σε λειτουργία χρώματος CMYK πριν από την εκτύπωση. Όλοι οι εκτυπωτές επιφάνειας εργασίας χειρίζονται αυτή τη μετατροπή για εσάς. Η παραπάνω εξήγηση προορίζεται για όσους εκτελούν εκτύπωση 4 χρωμάτων σε εκτυπωτική μηχανή. Ωστόσο, ξέρετε τώρα γιατί γενικά δεν θα έχετε ποτέ μια τέλεια αντιστοιχία μεταξύ χρώματος στην οθόνη και έντυπου χρώματος.

Οι επιλογές χαρτιού και μελανιού μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο αναπαραγωγής των αληθινών χρωμάτων στην εκτύπωση. Η εύρεση του τέλειου συνδυασμού των ρυθμίσεων του εκτυπωτή, του χαρτιού και του μελανιού μπορεί να κάνει κάποια πειράματα, αλλά με τον εκτυπωτή και με μελάνι που προτείνει ο κατασκευαστής του εκτυπωτή συχνά προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού γραφικών έχει μια ρύθμιση για τη διαχείριση των χρωμάτων, αλλά αν αφήσετε το λογισμικό να κάνει την εργασία, θα έχετε ακόμα καλά αποτελέσματα με απλή απενεργοποίηση της διαχείρισης χρωμάτων. Η διαχείριση χρωμάτων προορίζεται κυρίως για άτομα που βρίσκονται σε περιβάλλον πριν από την εκτύπωση. Δεν το χρειάζονται όλοι. Αν δεν κάνετε επαγγελματική εκτύπωση, δοκιμάστε πρώτα την εργασία χωρίς διαχείριση χρωμάτων προτού υποθέσετε ότι το χρειάζεστε.