Πώς να ξεκινήσετε εφαρμογές σε Mac

Εκκίνηση εφαρμογών στο Mac, ή: Dude, Πού είναι το μενού "Έναρξη";

Η εκκίνηση μιας εφαρμογής σε έναν υπολογιστή με Windows και η εκκίνηση μιας εφαρμογής σε Mac είναι εκπληκτικά παρόμοιες διαδικασίες. Και στις δύο περιπτώσεις, απλά κάντε κλικ ή κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής. Το δύσκολο κομμάτι εντοπίζει τις εφαρμογές που αποθηκεύονται στον υπολογιστή Mac, καθώς και τον εντοπισμό του τόπου φύλαξης των συγκρίσιμων εκτοξευτών εφαρμογών και του τρόπου χρήσης τους.

Τόσο τα Windows όσο και το Mac προσπαθούν να απλοποιήσουν την εύρεση και εκτέλεση εφαρμογών με απλό περιβάλλον εργασίας χρήστη. το μενού Έναρξη στα Windows και το Dock στο Mac. Ενώ το μενού Έναρξη και το Dock είναι εννοιολογικά παρόμοιοι, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές.

Πώς το έχετε κάνει για χρόνια

Το μενού Έναρξη, ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε, μπορεί να έχει τρεις βασικές ενότητες. το αριστερό παράθυρο ασχολείται άμεσα με την εκκίνηση εφαρμογών. Σημαντικές εφαρμογές είναι συνδεδεμένες στην κορυφή του μενού "Έναρξη". Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συχνά παρατίθενται στη συνέχεια. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένας σύνδεσμος για να δείτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας είτε σε μια ιεραρχική δομή μενού είτε αλφαβητικά. Κάνοντας κλικ σε μία από τις συνδεδεμένες ή συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές ή κάνοντας κλικ στο μενού Όλες οι εφαρμογές, μπορείτε να ξεκινήσετε γρήγορα οποιαδήποτε εφαρμογή που έχει φορτωθεί στον υπολογιστή σας.

Το μενού "Έναρξη" περιλαμβάνει επίσης μια λειτουργία αναζήτησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως εκκινητή εφαρμογών. Αυτή η λειτουργία αντλείται στα Windows 7 και τα Windows 10 , τα οποία παρέχουν μια πολύ ισχυρή υπηρεσία αναζήτησης.

Ο τρόπος Mac

Το Mac δεν έχει άμεση ισοδυναμία με το μενού "Έναρξη". Αντίθετα, θα βρείτε παρόμοια λειτουργικότητα σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Η αποβάθρα

Η μεγάλη κορδέλα των εικονιδίων στο κάτω μέρος της οθόνης του Mac ονομάζεται Dock. Το Dock είναι η κύρια μέθοδος εκκίνησης εφαρμογών στο Mac. Επίσης, δείχνει την κατάσταση των εφαρμογών. για παράδειγμα, ποια προγράμματα εκτελούνται αυτή τη στιγμή. Τα εικονίδια σύνδεσης μπορούν επίσης να εμφανίζουν πληροφορίες για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα πόσα μηνύματα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχετε ( Apple Mail ), γραφήματα που δείχνουν τη χρήση πόρων μνήμης ( Activity Monitor ) ή την τρέχουσα ημερομηνία (Ημερολόγιο).

Όπως η Microsoft προσθέτει μερικές εφαρμογές στο μενού Έναρξη, η Apple αποθηκεύει το Dock με μερικές εφαρμογές, όπως το Finder , Mail, Safari (το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο Web), τις Επαφές , το Ημερολόγιο , τις Φωτογραφίες, ορισμένες άλλες εφαρμογές και τις Προτιμήσεις Συστήματος , το οποίο σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας του Mac σας. Όπως κάνατε με το μενού Έναρξη των Windows, με την πάροδο του χρόνου θα προσθέσετε χωρίς αμφιβολία περισσότερες εφαρμογές στο Dock.

Συνδεδεμένες εφαρμογές

Η εφαρμογή Pinning σε Windows είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε σημαντικές ή συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές στο μενού Έναρξη. Στον υπολογιστή Mac, μπορείτε να προσθέσετε μια εφαρμογή στο Dock σύροντας το εικονίδιό του όπου θέλετε να εμφανίζεται στο Dock. Τα περιβάλλοντα εικονίδια Dock θα κινηθούν εκτός δρόμου για να κάνουν χώρο. Μόλις εμφανιστεί ένα εικονίδιο εφαρμογής στη βάση, μπορείτε να ξεκινήσετε την εφαρμογή κάνοντας κλικ στο εικονίδιο.

Η αποσύνδεση μιας εφαρμογής από το μενού Έναρξη των Windows δεν αφαιρεί την εφαρμογή από το μενού. Απομακρύνεται μόνο από μια προτιμώμενη τοποθεσία στο μενού. Η εφαρμογή μπορεί να αλλάζει ή να μην μετακινείται χαμηλότερα στο μενού ή να εξαφανίζεται από το μενού Έναρξης ανώτατου επιπέδου, ανάλογα με το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε.

Το ισοδύναμο Mac της αποσύνδεσης ενός προγράμματος είναι να σύρετε το εικονίδιο της εφαρμογής από το Dock στην επιφάνεια εργασίας, όπου θα εξαφανιστεί σε μια τσουλήθρα καπνού. Αυτό δε απεγκαταστήσει την εφαρμογή , απλώς την αποσύρει από την αποβάθρα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μενού Dock για να καταργήσετε ένα εικονίδιο Dock:

  1. Έλεγχος + κάντε κλικ ή κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής που θέλετε να καταργήσετε από το Dock.
  2. Από το αναδυόμενο μενού, επιλέξτε Επιλογές, Κατάργηση από τη βάση.

Μην ανησυχείτε. στην πραγματικότητα δεν διαγράφετε την εφαρμογή, απλώς καταργείτε το εικονίδιο της από την αποβάθρα. Η εφαρμογή που καταργείτε από το Dock παραμένει άθικτη στο φάκελο Applications (Εφαρμογές). Μπορείτε να το επαναφέρετε εύκολα στο Dock εάν αργότερα αποφασίσετε ότι θέλετε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Η οργάνωση του Dock είναι ένα απλό θέμα να σύρετε τα εικονίδια της εφαρμογής μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τη ρύθμιση. Σε αντίθεση με το μενού "Έναρξη", το Dock δεν διαθέτει σύστημα οργανισμού με βάση τη συχνότητα χρήσης. Όπου βάζετε το εικονίδιο της εφαρμογής, εκεί που θα μείνει, μέχρι να την αφαιρέσετε ή να αναδιατάξετε το Dock.

Συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές

Το μενού "Έναρξη" των Windows διαθέτει ένα δυναμικό στοιχείο που μπορεί να αναδιατάξει τη σειρά των εφαρμογών, να τα προωθήσει στην πρώτη σελίδα του μενού Έναρξης ή να τα εκδιώξει από την πρώτη σελίδα. Αυτή η δυναμική κίνηση των προγραμμάτων είναι ο κύριος λόγος για την ανάγκη της ικανότητας να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα.

Η βάση σύνδεσης του Mac δεν διαθέτει συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά. το πλησιέστερο ισοδύναμο Mac είναι η λίστα Πρόσφατα στοιχεία . Η λίστα Πρόσφατα στοιχεία βρίσκεται κάτω από το μενού της Apple και εμφανίζει δυναμικά τις εφαρμογές, τα έγγραφα και τους διακομιστές που έχετε χρησιμοποιήσει, ανοίξει ή συνδεθεί πρόσφατα. Αυτή η λίστα ενημερώνεται κάθε φορά που εκκινείτε μια εφαρμογή, αναζητάτε ένα έγγραφο ή συνδέεστε σε ένα διακομιστή. Δεν είναι μια λίστα με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά πρόσφατα χρησιμοποιημένα αντικείμενα, μια λεπτή αλλά όχι ασήμαντη διάκριση.

  1. Για να προβάλετε τη λίστα Πρόσφατα στοιχεία, κάντε κλικ στο μενού Apple (το εικονίδιο της Apple στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης) και επιλέξτε Πρόσφατα στοιχεία.
  2. Το μενού Πρόσφατα στοιχεία θα επεκταθεί για να αποκαλύψει όλες τις εφαρμογές, τα έγγραφα και τους διακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Επιλέξτε το στοιχείο από το οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση από τη λίστα.

Ολα τα προγράμματα

Το μενού Έναρξη των Windows περιλαμβάνει ένα μενού Όλες οι εφαρμογές (Όλα τα προγράμματα σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows) που μπορούν να εμφανίσουν όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας Windows σε μια λίστα.

Το Launchpad είναι το πλησιέστερο ισοδύναμο στον Mac. Το Launchpad βασίζεται στο δημοφιλές πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών που χρησιμοποιείται σε συσκευές iOS, όπως το iPhone και το iPad. Όταν το χρησιμοποιείτε, το Launchpad αντικαθιστά την επιφάνεια εργασίας με μια επικάλυψη μεγάλων εικονιδίων για κάθε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο Mac σας. Το Launchpad μπορεί να εμφανίζει πολλές σελίδες εφαρμογών . Μπορείτε να σύρετε τα εικονίδια της εφαρμογής γύρω από αυτά, να τα τοποθετήσετε σε φακέλους ή διαφορετικά να τα αναδιατάξετε όπως θέλετε. Κάνοντας κλικ σε ένα από τα εικονίδια της εφαρμογής θα ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα.

Θα βρείτε το Launchpad που βρίσκεται στο Dock, πιθανότατα το δεύτερο εικονίδιο από τα αριστερά. Λέω "πιθανότατα", επειδή ίσως έχετε ήδη βαρεθεί με το Dock αφού έχετε διαβάσει τις παραπάνω πληροφορίες. Μην ανησυχείτε αν διαγράψατε το εικονίδιο του Launchpad από την αποβάθρα. μπορείτε να το σύρετε από το φάκελο "Εφαρμογές" και να το επαναφέρετε στο Dock αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως κύριο πρόγραμμα εκκίνησης του προγράμματος.

Η άλλη μέθοδος πρόσβασης σε όλα τα προγράμματα σε Mac, ανεξάρτητα από την έκδοση του OS X ή macOS που χρησιμοποιείτε, είναι να μεταβείτε απευθείας στο φάκελο Applications (Εφαρμογές).

Κατάλογος αρχείων προγραμμάτων

Κάτω από τα Windows, τα προγράμματα αποθηκεύονται γενικά στον κατάλογο προγραμμάτων αρχείων στη ρίζα της μονάδας C: Παρόλο που μπορείτε να ξεκινήσετε εφαρμογές κοιτάζοντας τον φάκελο Program Files και, στη συνέχεια, εντοπίζοντας και κάνοντας διπλό κλικ στο κατάλληλο αρχείο .exe, αυτή η μέθοδος παρουσιάζει μερικά μειονεκτήματα, το λιγότερο από τα οποία είναι η τάση ορισμένων εκδόσεων των Windows να προσπαθήσουν να αποκρύψουν Κατάλογος αρχείων προγραμμάτων.

Στο Mac, η ισοδύναμη τοποθεσία είναι ο φάκελος "Εφαρμογές", ο οποίος βρίσκεται επίσης στον ριζικό κατάλογο της μονάδας εκκίνησης του Mac (χαλαρά ισοδύναμος με τη μονάδα δίσκου C: Windows). Σε αντίθεση με τον φάκελο Program Files, ο φάκελος Applications (Εφαρμογές) είναι ένας απλός τόπος από τον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση και να εκκινήσετε εφαρμογές. Ως επί το πλείστον, οι εφαρμογές στο Mac είναι αυτόνομα πακέτα που εμφανίζονται στον απλό χρήστη ως ένα μόνο αρχείο. Με το διπλό κλικ στο αρχείο εφαρμογής ξεκινάει το πρόγραμμα. Αυτή η αυτόνομη δομή διευκολύνει τη μεταφορά ενός προγράμματος από το φάκελο "Εφαρμογές" στο Dock όταν θέλετε να έχετε ευκολότερη πρόσβαση στην εφαρμογή. (Επίσης διευκολύνει την απεγκατάσταση μιας εφαρμογής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.)

  1. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο "Εφαρμογές", μεταβείτε στο Finder κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του Finder στο Dock (είναι συνήθως το πρώτο εικονίδιο στην αριστερή πλευρά του Dock) ή κάνοντας κλικ σε μια κενή περιοχή της επιφάνειας εργασίας. Από το μενού Finder's Go, επιλέξτε Εφαρμογές.
  2. Θα ανοίξει ένα παράθυρο Finder , εμφανίζοντας τα περιεχόμενα του φακέλου Applications (Εφαρμογές).
  3. Από εδώ μπορείτε να μετακινηθείτε στη λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές, να ξεκινήσετε μια εφαρμογή κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιό της ή να σύρετε το εικονίδιο μιας εφαρμογής στο Dock για ευκολότερη μελλοντική πρόσβαση.

Μερικές παραγράφους πίσω ανέφερα ότι μία από τις λειτουργίες του Dock είναι να δείξει ποιες εφαρμογές εκτελούνται αυτή τη στιγμή. Αν ξεκινήσετε μια εφαρμογή που δεν βρίσκεται στη βάση, πείτε από το φάκελο "Εφαρμογές" ή "Πρόσφατα στοιχεία", το λειτουργικό σύστημα θα προσθέσει το εικονίδιο της εφαρμογής στην αποβάθρα. Αυτό είναι μόνο προσωρινό, όμως. το εικονίδιο θα εξαφανιστεί από το Dock όταν τερματίσετε την εφαρμογή. Αν θέλετε να διατηρήσετε το εικονίδιο της εφαρμογής στη βάση, αυτό είναι εύκολο να το κάνετε:

  1. Ενώ η εφαρμογή εκτελείται, ελέγξτε + κάντε κλικ ή κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της στο Dock.
  2. Από το αναδυόμενο μενού, επιλέξτε Επιλογές, Διατήρηση στην αποβάθρα.

Αναζήτηση εφαρμογών

Το μενού Έναρξη των Windows δεν διαθέτει αποκλειστικές δυνατότητες αναζήτησης. Το OS X σας επιτρέπει επίσης να αναζητήσετε μια εφαρμογή με το όνομα και στη συνέχεια να ξεκινήσετε το πρόγραμμα. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι όπου βρίσκεται η λειτουργία αναζήτησης.

Στα λειτουργικά συστήματα OS X και macOS, αυτή η λειτουργία αντιμετωπίζεται από το Spotlight , ένα ενσωματωμένο σύστημα αναζήτησης που είναι προσβάσιμο από πολλές τοποθεσίες. Φυσικά, δεδομένου ότι ο υπολογιστής Mac δεν διαθέτει ένα μενού Έναρξη, δεν θα βρείτε Spotlight κάπου δεν μπορεί να είναι, αν αυτό έχει νόημα.

Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στο Spotlight είναι να κοιτάξετε στη γραμμή μενού της Mac, η οποία είναι η λωρίδα μενού που τρέχει κατά μήκος της κορυφής της οθόνης σας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε το Spotlight με το μικρό του μεγεθυντικό φακό, στη δεξιά πλευρά της γραμμής μενού. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μεγεθυντικό φακό και θα εμφανιστεί το πεδίο αναζήτησης Spotlight . Καταχωρίστε το πλήρες ή μερικό όνομα της εφαρμογής προορισμού. Το Spotlight θα εμφανίσει αυτό που βρίσκει καθώς εισάγετε το κείμενο.

Το Spotlight εμφανίζει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης σε μια αναπτυσσόμενη λίστα, ακριβώς κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης. Τα αποτελέσματα αναζήτησης οργανώνονται ανά τύπο ή τοποθεσία. Για να ξεκινήσετε μια εφαρμογή, κάντε κλικ στο όνομά της στην ενότητα Εφαρμογές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και το εικονίδιο του θα εμφανιστεί στη βάση, μέχρι να κλείσετε την εφαρμογή.