Μάθετε περισσότερα για τη δυναμική HTML (DHTML)

Το Dynamic HTML δεν είναι πραγματικά μια νέα προδιαγραφή HTML, αλλά ένας νέος τρόπος να εξετάσουμε και να ελέγξουμε τους τυπικούς κώδικες HTML και τις εντολές.

Όταν σκέφτεστε δυναμική HTML , θα πρέπει να θυμάστε τις ιδιότητες του πρότυπου κώδικα HTML, ειδικά όταν μια σελίδα φορτώνεται από το διακομιστή, δεν θα αλλάξει μέχρι να προστεθεί ένα άλλο αίτημα στο διακομιστή. Η δυναμική HTML σας δίνει περισσότερο έλεγχο στα στοιχεία HTML και σας επιτρέπει να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να επιστρέψετε στο διακομιστή Web.

Υπάρχουν τέσσερα μέρη στο DHTML:

DOM

Το DOM είναι αυτό που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε τμήμα της ιστοσελίδας σας για να το αλλάξετε με το DHTML. Κάθε τμήμα μιας ιστοσελίδας καθορίζεται από το DOM και χρησιμοποιώντας τις συνεπείς συμβάσεις ονοματοδοσίας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές και να αλλάξετε τις ιδιότητές τους.

Σενάρια

Τα scripts γραμμένα σε JavaScript ή ActiveX είναι οι δύο πιο συνηθισμένες γλώσσες scripting που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση του DHTML. Χρησιμοποιείτε μια γλώσσα δέσμης ενεργειών για τον έλεγχο των αντικειμένων που καθορίζονται στο DOM.

Διακοσμητικά φύλλα στυλ

Το CSS χρησιμοποιείται στο DHTML για να ελέγχει την εμφάνιση και την αίσθηση της ιστοσελίδας. Τα φύλλα στυλ καθορίζουν τα χρώματα και τις γραμματοσειρές του κειμένου, τα χρώματα φόντου και τις εικόνες και την τοποθέτηση αντικειμένων στη σελίδα. Χρησιμοποιώντας δέσμες ενεργειών και το DOM, μπορείτε να αλλάξετε το στυλ των διαφόρων στοιχείων.

XHTML

Το XHTML ή το HTML 4.x χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της ίδιας της σελίδας και για την κατασκευή των στοιχείων για το CSS και το DOM που θα λειτουργήσει. Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο για το XHTML για το DHTML - αλλά η έγκυρη XHTML είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς υπάρχουν περισσότερα πράγματα που δουλεύουν απ 'αυτό απ' ό, τι ο browser.

Χαρακτηριστικά του DHTML

Υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της DHTML:

  1. Αλλαγή ετικετών και ιδιοτήτων
  2. Θέση σε πραγματικό χρόνο
  3. Δυναμικές γραμματοσειρές (Netscape Communicator)
  4. Σύνδεση δεδομένων (Internet Explorer)

Αλλαγή των ετικετών και ιδιοτήτων

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές χρήσεις του DHTML. Σας επιτρέπει να αλλάξετε τις ιδιότητες μιας ετικέτας HTML ανάλογα με ένα συμβάν εκτός του προγράμματος περιήγησης (όπως κλικ με κλικ, ώρα ή ημερομηνία κλπ.). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προ-φορτώσετε τις πληροφορίες σε μια σελίδα και να μην την εμφανίσετε, εκτός εάν ο αναγνώστης κάνει κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Θέση σε πραγματικό χρόνο

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται DHTML αυτό είναι αυτό που περιμένουν. Αντικείμενα, εικόνες και κείμενο που μετακινούνται γύρω από την ιστοσελίδα. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να παίξετε διαδραστικά παιχνίδια με τους αναγνώστες σας ή με κινούμενα μέρη της οθόνης σας.

Δυναμικές γραμματοσειρές

Αυτή είναι μια λειτουργία μόνο του Netscape. Το Netscape ανέπτυξε αυτό το εργαλείο για να ξεπεράσει το πρόβλημα που είχαν οι σχεδιαστές με το να μην γνωρίζουν ποιες γραμματοσειρές θα ήταν στο σύστημα του αναγνώστη. Με τις δυναμικές γραμματοσειρές, οι γραμματοσειρές κωδικοποιούνται και μεταφορτώνονται μαζί με τη σελίδα, έτσι ώστε η σελίδα να δείχνει πάντα πώς σχεδιάζει ο σχεδιαστής.

Σύνδεση δεδομένων

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μόνο IE. Η Microsoft ανέπτυξε αυτό το εργαλείο για να διευκολύνει την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων από τοποθεσίες Web . Είναι πολύ παρόμοιο με τη χρήση ενός CGI για πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων, αλλά χρησιμοποιεί ένα στοιχείο ελέγχου ActiveX για να λειτουργήσει. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ προηγμένη και δύσκολη στη χρήση του αρχικού συγγραφέα DHTML.