Πώς να απεγκαταστήσετε τα πακέτα λογισμικού του Ubuntu

Ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στο σύστημα Ubuntu είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο "Ubuntu Software", το οποίο είναι το one-stop shop για την εγκατάσταση της πλειοψηφίας των εφαρμογών στο Ubuntu.

Το Ubuntu διαθέτει μια γραμμή εκκίνησης στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Για να ξεκινήσετε το εργαλείο λογισμικού Ubuntu, κάντε κλικ στο εικονίδιο της γραμμής εκκίνησης που μοιάζει με μια τσάντα αγορών με το γράμμα Α σε αυτό.

01 από 03

Πώς να απεγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το εργαλείο λογισμικού του Ubuntu

Καταργήστε την εγκατάσταση του λογισμικού Ubuntu.

Το εργαλείο "Λογισμικό Ubuntu" έχει τρεις καρτέλες:

Κάντε κλικ στην καρτέλα "Εγκατεστημένο" και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να απεγκαταστήσετε.

Για να απεγκαταστήσετε το πακέτο λογισμικού, κάντε κλικ στο κουμπί "Κατάργηση".

Ενώ αυτό λειτουργεί για πολλά πακέτα δεν λειτουργεί για όλα αυτά. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε στη λίστα τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

02 του 03

Καταργήστε την εγκατάσταση του λογισμικού στο Ubuntu χρησιμοποιώντας το Synaptic

Λογισμικό συγχρονισμού κατάργησης εγκατάστασης.

Το κύριο πρόβλημα με το "Λογισμικό Ubuntu" είναι ότι δεν εμφανίζει όλες τις εφαρμογές και τα πακέτα που είναι εγκατεστημένα στο σύστημά σας.

Ένα πολύ καλύτερο εργαλείο για την αφαίρεση λογισμικού ονομάζεται " Synaptic ". Αυτό το εργαλείο θα δείχνει κάθε μεμονωμένο πακέτο που είναι εγκατεστημένο στο σύστημά σας.

Για να εγκαταστήσετε το "Synaptic", ανοίξτε το εργαλείο "Ubuntu Software" κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της τσάντας με το εκκινητή Ubuntu.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την καρτέλα "Όλες" και αναζητήστε "Synaptic" χρησιμοποιώντας τη γραμμή αναζήτησης.

Όταν το πακέτο "Synaptic" επιστραφεί ως επιλογή, κάντε κλικ στο κουμπί "Εγκατάσταση". Θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασής σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι μόνο οι χρήστες με τα σωστά δικαιώματα μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό.

Για να εκτελέσετε το "Synaptic" πατήστε το πλήκτρο super στο πληκτρολόγιό σας. Το πλήκτρο super διαφέρει ανάλογα με τον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Σε υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί για το λειτουργικό σύστημα Windows, σημειώνεται στο πληκτρολόγιό σας με το λογότυπο των Windows. Μπορείτε επίσης να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στο επάνω μέρος του εκκινητή Ubuntu.

Εμφανίζεται η ενότητα Dash . Στο πλαίσιο αναζήτησης "Synaptic". Κάντε κλικ στο πρόσφατα εγκατεστημένο "Synaptic Package Manager" εικονίδιο που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα.

Αν γνωρίζετε το όνομα του πακέτου που θέλετε να αφαιρέσετε, κάντε κλικ στο κουμπί αναζήτησης στη γραμμή εργαλείων και εισαγάγετε το όνομα του πακέτου. Για να περιορίσετε τα αποτελέσματα, μπορείτε να αλλάξετε το αναπτυσσόμενο μενού "Look In" για να φιλτράρετε μόνο με το όνομα και όχι με το όνομα και την περιγραφή.

Αν δεν γνωρίζετε το ακριβές όνομα του πακέτου και απλά θέλετε να περιηγηθείτε στις εγκατεστημένες εφαρμογές, κάντε κλικ στο κουμπί "Κατάσταση" στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Κάντε κλικ στην επιλογή "Εγκατεστημένο" στον αριστερό πίνακα.

Για να απεγκαταστήσετε ένα πακέτο, κάντε δεξί κλικ στο όνομα του πακέτου και επιλέξτε "Mark For Removal" ή "Mark for Complete Removal".

Η επιλογή "Σημείωση για αφαίρεση" απλά θα αφαιρέσει το πακέτο που έχετε επιλέξει να απεγκαταστήσετε.

Η επιλογή "Mark for Complete Removal" θα αφαιρέσει το πακέτο και τα αρχεία ρυθμίσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πακέτο. Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση. Τα αρχεία ρυθμίσεων που καταργούνται είναι μόνο τα γενικά εγκατεστημένα με την εφαρμογή.

Εάν έχετε καταχωρίσει τα αρχεία διαμόρφωσης που βρίσκονται στο δικό σας αρχικό φάκελο, δεν θα διαγραφούν. Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν με το χέρι.

Για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του λογισμικού, κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή" στο πάνω μέρος της οθόνης.

Θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό παράθυρο με το όνομα των πακέτων που έχουν επισημανθεί για κατάργηση. Αν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να απεγκαταστήσετε το λογισμικό, κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή".

03 του 03

Πώς να απεγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών του Ubuntu

Καταργήστε την εγκατάσταση του λογισμικού Ubuntu χρησιμοποιώντας το τερματικό.

Το τερματικό Ubuntu θα σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο για την απεγκατάσταση του λογισμικού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση του "Λογισμικού Ubuntu" και του "Synaptic" αρκεί για την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση λογισμικού.

Μπορείτε, ωστόσο, να αφαιρέσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το τερματικό και υπάρχει μια σημαντική εντολή που θα σας δείξουμε ότι δεν είναι διαθέσιμη στα γραφικά εργαλεία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανοίξετε ένα τερματικό χρησιμοποιώντας το Ubuntu . Το πιο εύκολο είναι να πατήσετε ταυτόχρονα CTRL, ALT και T.

Για να λάβετε μια λίστα με τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt - λίστα εγκατεστημένων περισσότερο

Οι παραπάνω εντολές εμφανίζουν μια λίστα εφαρμογών που έχουν εγκατασταθεί στη σελίδα σας μία φορά τη φορά . Για να δείτε την επόμενη σελίδα, απλά πατήστε το πλήκτρο διαστήματος ή για να κλείσετε πατήστε το πλήκτρο "q".

Για να καταργήσετε ένα πρόγραμμα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get remove

Αντικαταστήστε με το όνομα του πακέτου που θέλετε να καταργήσετε.

Η παραπάνω εντολή λειτουργεί σαν το "Mark for removal" στη Synaptic.

Για να μεταβείτε στην πλήρη κατάργηση, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get αφαίρεση --για να πάρει

Όπως και πριν, αντικαταστήστε με το όνομα του πακέτου που θέλετε να καταργήσετε.

Όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, εγκαθίσταται επίσης μια λίστα με πακέτα από τα οποία εξαρτάται η εφαρμογή.

Όταν καταργείτε μια εφαρμογή, αυτά τα πακέτα δεν καταργούνται αυτόματα.

Για να καταργήσετε πακέτα που έχουν εγκατασταθεί ως εξαρτήσεις αλλά δεν έχουν πλέον τη γονική εφαρμογή, εγκαταστήστε εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get autoremove

Τώρα είστε οπλισμένοι με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αφαιρέσετε πακέτα και εφαρμογές στο Ubuntu.