Επίτοιχα ηχεία και βιβλιοθήκες - Ποια είναι η σωστή επιλογή για εσάς;

Τα ηχεία πρέπει να ακούγονται καλά, αλλά μια άλλη σημαντική σκέψη είναι πώς ταιριάζουν με το μέγεθος και το ντεκόρ σας. Με αυτό το πνεύμα, τα ηχεία εισέρχονται σε δύο κύριους εξωτερικούς φυσικούς τύπους: Όροφος και Βιβλιοθήκη. Εντούτοις, στις δύο αυτές κατηγορίες, υπάρχουν πολλές διαφορές όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα.

Επίτοιχα ηχεία

Από την αρχή του στερεοφωνικού ήχου Hi-Fidelity, τα ηχεία που στέκονται στο πάτωμα είναι ο ευνοημένος τύπος για σοβαρή ακρόαση μουσικής.

Αυτό που κάνει τα ηχεία στο πάτωμα μια προτιμώμενη επιλογή είναι ότι δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν σε τραπέζι ή βάση και είναι αρκετά μεγάλα για να φιλοξενήσουν πολλούς οδηγούς ομιλητών , οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα tweeter για τις υψηλές συχνότητες, μεσαία γραμμή για το διάλογο και τα φωνητικά, και το γούφερ για χαμηλές συχνότητες.

Ορισμένα ηχεία με βάση το δάπεδο ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνουν ένα επιπρόσθετο παθητικό ψυγείο , ή μπροστινή ή οπίσθια θύρα, που χρησιμοποιείται για την επέκταση εξόδου χαμηλής συχνότητας. Ένα ηχείο που περιλαμβάνει μια θύρα αναφέρεται ως σχεδιασμός Bass Reflex . Υπάρχουν επίσης μερικά ηχεία με βάση το δάπεδο, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ένα ενσωματωμένο υπογούφερ που τροφοδοτείται με ενέργεια, που επεκτείνει πραγματικά τις επιδόσεις χαμηλής συχνότητας.

Εντούτοις, τα ηχεία με βάση το δάπεδο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλα και ογκώδη. Ένας άλλος τύπος σχεδίασης ομιλητών με δάπεδα που παίρνει μια πολύ λεπτή προσέγγιση αναφέρεται ως ομιλητής "Tall Boy". Αυτός ο τύπος σχεδίασης ηχείων χρησιμοποιείται μερικές φορές στα συστήματα home-in-a-box (βλ. Παράδειγμα στην φωτογραφία που επισυνάπτεται στην αρχή αυτού του άρθρου).

Ως πρόσθετη σημείωση, τα ηχεία που στέκονται στο πάτωμα (παραδοσιακά ή ψηλά αγόρια) αναφέρονται μερικές φορές ως ομιλητές πύργων.

Ένα παράδειγμα ενός ηχείου που στέκεται στο δάπεδο είναι το Fluance XL5F.

Ένα παράδειγμα ομιλητών με βάση το πάτωμα που διαθέτουν ενσωματωμένα υπογούφερ είναι η σειρά Definitive Technology BP9000 Series .

Για επιπλέον παραδείγματα, ανατρέξτε στη συνεχώς ενημερωμένη μας λίστα με τα Καλύτερα ηχεία που λειτουργούν στο πάτωμα .

Βιβλιοθήκη Ηχεία

Ένας άλλος κοινός σχεδιασμός ηχείων που είναι διαθέσιμος, αναφέρεται ως ηχείο βιβλιοθήκης. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτά τα ηχεία είναι πιο συμπαγή από τα ηχεία που στέκονται στο πάτωμα και αν και μερικά είναι αρκετά μικρά για να χωρέσουν σε ένα ράφι, τα περισσότερα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα, αλλά μπορούν εύκολα να κάθονται σε τραπέζι, τοποθετημένα σε βάση, τοποθετημένος σε έναν τοίχο.

Τα ηχεία βιβλιοθηκών έχουν συνήθως σχεδιασμό "κουτιού", αλλά υπάρχουν μερικοί που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρούς κύβους (Bose), ενώ ορισμένοι είναι σφαιρικοί (Orb Audio, Anthony Gallo Acoustics).

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους τους, παρόλο που ορισμένα ηχεία βιβλιοθηκών έχουν καλύτερη ανταπόκριση χαμηλής συχνότητας από ό, τι μπορεί να περιμένετε, για σοβαρή ακρόαση μουσικής και προβολή ταινιών, είναι καλύτερο να συνδυάσετε ηχεία ραφιών με ξεχωριστό υπογούφερ για πρόσβαση σε αυτές τις χαμηλότερες συχνότητες μπάσων .

Τα ηχεία των βιβλιοθηκών είναι καλύτερα όταν ενσωματώνονται σε μια ρύθμιση surround ήχου οικιακού κινηματογράφου. Σε αυτή την περίπτωση, τα ηχεία του ράφια χρησιμοποιούνται για τα κανάλια μπροστά, surround και ύψους, ενώ ένα υπογούφερ χρησιμοποιείται αυστηρά για τα μπάσα.

Ένα παράδειγμα ενός ηχείου βιβλιοθήκης είναι ο Ηχείο SVS Prime Elevation Speaker.

Δείτε περισσότερα παραδείγματα των ομιλητών βιβλιοθηκών .

Κεντρικά ηχεία καναλιών

Επίσης, υπάρχει μια παραλλαγή του Βιβλίου Βιβλιοθήκης που αναφέρεται ως ηχείο κεντρικού καναλιού . Αυτός ο τύπος ηχείου χρησιμοποιείται συχνότερα σε ρύθμιση ηχείων οικιακού κινηματογράφου.

Ένα ηχείο κεντρικού καναλιού έχει συνήθως οριζόντιο σχεδιασμό. Με άλλα λόγια, ενώ τα ηχεία στο πάτωμα και τα κανονικά ηχεία των βιβλιοθηκών σε κάθετη διάταξη (συνήθως με το tweeter στην κορυφή και το midrange / woofer κάτω από το tweeter), ένα ηχείο κεντρικού καναλιού έχει πολλές φορές δύο μεσαίες / αριστερά και δεξιά, καθώς και ένα tweeter στη μέση.

Αυτός ο οριζόντιος σχεδιασμός επιτρέπει στο ηχείο να τοποθετείται πάνω ή κάτω από μια οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο, είτε σε ένα ράφι είτε τοποθετημένο σε έναν τοίχο.

Ελέγξτε τα παραδείγματα των ομιλητών του κεντρικού καναλιού .

LCR Ηχεία

Ένας άλλος τύπος συντελεστής μορφής ηχείου ειδικά σχεδιασμένος για οικιακή χρήση, αναφέρεται ως ηχείο LCR. Το LCR αναφέρεται σε Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα ενιαίο οριζόντιο ντουλάπι, ένα ηχείο LCR στεγάζει ηχεία για το αριστερό, το κέντρο και τα δεξιά κανάλια για μια εγκατάσταση home theater.

Λόγω του ευρύτατου οριζόντιου σχεδιασμού τους, τα ηχεία LCR φαίνονται προς τα έξω σαν μια μπάρα ήχου και αναφέρονται μερικές φορές ως παθητικές γραμμές ήχου . Ο λόγος για τον χαρακτηρισμό ως παθητική μπάρα ήχου είναι ότι, αντίθετα με τις "πραγματικές" γραμμές ήχου, ένα ηχείο LCR απαιτεί σύνδεση με εξωτερικούς ενισχυτές ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου για την παραγωγή ήχου.

Ωστόσο, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνδεθεί, ο φυσικός σχεδιασμός του εξακολουθεί να έχει μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός ηχητικού μπαρ, καθώς δεν χρειάζεστε ξεχωριστά αριστερά / δεξιά βιβλιοθήκες και ηχεία κεντρικού καναλιού - σε-ένα γραφείο εξοικονόμησης χώρου.

Δύο παραδείγματα ελεύθερων ηχείων LCR είναι το Paradigm Millenia 20 και το KEF HTF7003.

Έτσι, ποιος τύπος σχεδιασμού ηχείων είναι καλύτερο;

Είτε θέλετε να επιλέξετε έναν όροφο, το βιβλιοθήκη ή το ηχείο LCR για την εγκατάσταση οικιακού ήχου / οικιακού σας θεάτρου εξαρτάται πραγματικά από εσάς, αλλά εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα.

Εάν ενδιαφέρεστε να αφιερώσετε σοβαρή ακουστική στερεοφωνική μουσική, σκεφτείτε τα ηχεία που στέκονται στο πάτωμα, καθώς συνήθως παρέχουν έναν πλήρη ήχο που είναι καλός συνδυασμός για την ακρόαση μουσικής.

Εάν ενδιαφέρεστε για σοβαρή ακρόαση μουσικής, αλλά δεν έχετε χώρο για ηχεία με βάση το δάπεδο, τότε εξετάστε ένα σύνολο ηχείων ραφιού για τα αριστερά και δεξιά κανάλια και ένα υπογούφερ για τις χαμηλότερες συχνότητες.

Για μια ρύθμιση home theatre, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ηχεία στο πάτωμα ή στα ράφια για τα μπροστινά αριστερά και δεξιά κανάλια, αλλά εξετάστε τα ηχεία των ραφιών για τα κανάλια surround - και βεβαίως θεωρήστε ένα συμπαγές ηχείο κεντρικού καναλιού που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο.

Ωστόσο, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε ηχεία με βάση το δάπεδο για τα εμπρός αριστερά και δεξιά κανάλια, είναι ακόμα προτιμότερο να προσθέσετε ένα subwoofer για τις ακραίες χαμηλές συχνότητες που είναι κοινές στις ταινίες. Ωστόσο, μία εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα είναι εάν έχετε ηχεία αριστερού και δεξιού καναλιού που έχουν το δικό τους ενσωματωμένο subwoofer.

Ανεξάρτητα από το είδος του ομιλητή (ή των ομιλητών) που νομίζετε ότι χρειάζεστε ή επιθυμείτε, προτού λάβετε μια τελική απόφαση αγοράς, θα πρέπει να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες ακρόασης, ξεκινώντας από φίλους και γείτονες που έχουν στερεοφωνικούς ή / και οικιακούς ομιλητές καθώς πηγαίνει σε έναν αντιπρόσωπο που έχει αφιερωμένο χώρο ήχου για την επίδειξη διαφορετικών τύπων ομιλητών.

Επίσης, όταν γυρίζετε έξω για δοκιμές ακρόασης, λάβετε μερικά από τα δικά σας CD, DVD, δίσκους Blu-ray και ακόμη και μουσική στο smartphone σας, ώστε να μπορείτε να ακούτε τα ηχεία που ακούγονται σαν την αγαπημένη σας μουσική ή ταινίες.

Φυσικά, η τελική δοκιμή έρχεται όταν βγάζετε τα ηχεία σας στο σπίτι και τα ακούτε στο περιβάλλον του δωματίου σας - και παρόλο που θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, φροντίστε να ρωτήσετε για τυχόν προνόμια επιστροφής προϊόντων σε περίπτωση που δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτό που ακούω.