Προηγμένες κεφαλίδες και υποσέλιδα του Word 2010

Η προσθήκη κεφαλίδων και υποσέλιδων στο έγγραφό σας στο Microsoft Word 2010 τοποθετεί συνεπή κείμενο, αρίθμηση και εικόνες στο επάνω και το κάτω μέρος κάθε σελίδας. Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που εμφανίζονται σε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο είναι αριθμοί σελίδων , ακολουθούμενοι από τα ονόματα των εγγράφων και των κεφαλαίων. Πρέπει μόνο να προσθέσετε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο μία φορά και να καταρρεύσει σε ολόκληρο το έγγραφό σας.

Ωστόσο, το Word 2010 παρέχει προηγμένες επιλογές κεφαλίδας και υποσέλιδου για μακρά ή περίπλοκα έγγραφα. Εάν εργάζεστε σε ένα έγγραφο με κεφάλαια, ίσως θελήσετε να ορίσετε μια αλλαγή ενότητας σε κάθε κεφάλαιο, οπότε το όνομα του κεφαλαίου μπορεί να εμφανιστεί στο επάνω μέρος κάθε σελίδας. Ίσως θέλετε ο πίνακας περιεχομένων και ο δείκτης να χρησιμοποιούν αρίθμηση όπως i, ii, iii, και το υπόλοιπο έγγραφο να αριθμεί 1, 2, 3 και ούτω καθεξής.

Η δημιουργία προηγμένων κεφαλίδων και υποσέλιδων είναι προκλητική μέχρι να κατανοήσετε την έννοια των ενοτήτων.

01 από 05

Εισαγωγή διαλείμματος τμήματος στο έγγραφό σας

Εισαγάγετε ένα σπάσιμο τμήματος. Φωτογραφία © Rebecca Johnson

Ένα διάλειμμα ενότητας λέει στο Microsoft Word την επεξεργασία ενός τμήματος σελίδων ουσιαστικά ως ξεχωριστό έγγραφο. Κάθε ενότητα ενός εγγράφου του Microsoft Word 2010 μπορεί να έχει τη δική του μορφοποίηση, τις διατάξεις σελίδας, τις στήλες και τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα.

Ρυθμίζετε τις ενότητες πριν εφαρμόσετε τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα. Εισαγάγετε ένα σπάσιμο ενότητας στην αρχή κάθε θέσης στο έγγραφο, όπου σκοπεύετε να εφαρμόσετε μοναδικές πληροφορίες κεφαλίδας ή υποσέλιδου. Η μορφοποίηση που εφαρμόζετε επεκτείνεται σε κάθε μία από τις επόμενες σελίδες μέχρι να αντιμετωπιστεί μια άλλη αλλαγή διάρθρωσης. Για να ρυθμίσετε ένα σπάσιμο ενότητας στην επόμενη σελίδα ενός εγγράφου, μεταβείτε στην τελευταία σελίδα της τρέχουσας ενότητας και:

  1. Επιλέξτε την καρτέλα "Διάταξη σελίδας".
  2. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού "Διακοπές" στην ενότητα Ρύθμιση σελίδας.
  3. Επιλέξτε "Επόμενη σελίδα" στην ενότητα Διακοπή ενότητας για να εισαγάγετε μια αλλαγή ενότητας και να ξεκινήσετε μια νέα ενότητα στην επόμενη σελίδα. Τώρα μπορείτε να επεξεργαστείτε την κεφαλίδα.
  4. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα για το υποσέλιδο και στη συνέχεια για κάθε θέση του εγγράφου, όπου χρειάζεται να αλλάξετε τις επικεφαλίδες και τα υποσέλιδα.

Τα διαλείμματα τμήματος δεν εμφανίζονται αυτόματα στο έγγραφό σας. Για να τα δείτε, κάντε κλικ στο κουμπί "Εμφάνιση / Απόκρυψη" στην ενότητα Παράγραφος της καρτέλας Αρχική σελίδα.

02 του 05

Προσθήκη κεφαλίδων και υποσέλιδων

Χώρος εργασίας κεφαλίδας. Φωτογραφία © Rebecca Johnson

Ο ευκολότερος τρόπος για να τοποθετήσετε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο είναι να τοποθετήσετε τον δείκτη σας στο πάνω ή κάτω περιθώριο της πρώτης ενότητας και κάντε διπλό κλικ για να ανοίξετε το χώρο εργασίας κεφαλίδας και υποσέλιδου. Οτιδήποτε προστίθεται στο χώρο εργασίας εμφανίζεται σε κάθε σελίδα της ενότητας.

Όταν κάνετε διπλό κλικ στο άνω ή κάτω περιθώριο, μπορείτε να πληκτρολογήσετε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο όπως ακριβώς θα κάνατε στο έγγραφό σας. Μπορείτε επίσης να μορφοποιήσετε το κείμενό σας και να εισαγάγετε μια εικόνα, όπως ένα λογότυπο. Κάντε διπλό κλικ στο σώμα του εγγράφου ή κάντε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο κεφαλίδας και υποσέλιδου" στην καρτέλα Εργαλεία σχεδίασης των Εργαλείων κεφαλίδας και υποσέλιδου για να επιστρέψετε στο έγγραφο.

Προσθήκη μιας κλάσης ή υποσέλιδου από τη κορδέλα του Word

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη Κορδέλα Microsoft Word για να προσθέσετε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο. Το πλεονέκτημα της προσθήκης κεφαλίδας ή υποσέλιδου χρησιμοποιώντας την Κορδέλα είναι ότι οι επιλογές είναι προκαθορισμένες. Το Microsoft Word παρέχει κεφαλίδες και υποσέλιδα με έγχρωμες διαχωριστικές γραμμές, κάτοχοι τίτλου εγγράφου, εντολές κληρώσεων ημερομηνίας, εντολές κράτησης αριθμών σελίδων και άλλα στοιχεία. Χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα προκαθορισμένα στυλ μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και να προσθέσετε ένα άγγιγμα επαγγελματισμού στα έγγραφά σας.

Για να εισαγάγετε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Εισαγωγή".
  2. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο βέλος στο κουμπί "Επικεφαλίδα" ή "Υποσέλιδο" στην ενότητα "Κεφαλίδα και υποσέλιδο".
  3. Μετακινηθείτε στις διαθέσιμες επιλογές. Επιλέξτε "Κενό" για κενή κεφαλίδα ή υποσέλιδο ή επιλέξτε μία από τις ενσωματωμένες επιλογές.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή που προτιμάτε να εισαγάγετε στο έγγραφό σας. Στην κορδέλα εμφανίζεται μια καρτέλα Σχεδίαση και το κεφαλίδα ή το υποσέλιδο εμφανίζεται στο έγγραφο.
  5. Πληκτρολογήστε τις πληροφορίες σας στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο.
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή "Κλείσιμο κεφαλίδας και υποσέλιδου" στην καρτέλα Σχεδίαση για να κλειδώσετε την κεφαλίδα.

Σημείωση: Οι υποσημειώσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα υποσέλιδα. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εισαγωγής υποσημειώσεων στο Word 2010 για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποσημειώσεις.

03 του 05

Αποσύνδεση κεφαλίδων και υποσέλιδων από προηγούμενες ενότητες

Αποσύνδεση κεφαλίδων και υποσέλιδων από προηγούμενες ενότητες. Φωτογραφία © Rebecca Johnson

Για να αποσυνδέσετε μια ενιαία κεφαλίδα ή υποσέλιδο από μια ενότητα

  1. Κάντε κλικ στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή "Σύνδεση σε προηγούμενη" που βρίσκεται στην καρτέλα Εργαλεία σχεδίασης των Εργαλείων κεφαλίδας και υποσέλιδου στον χώρο εργασίας κεφαλίδας και υποσέλιδου, για να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση.
  3. Πληκτρολογήστε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο κενό ή μια νέα ενότητα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για μία κεφαλίδα ή υποσέλιδο ανεξάρτητα από όλους τους άλλους.

04 του 05

Μορφοποίηση αριθμών σελίδων

Μορφοποίηση αριθμών σελίδων. Φωτογραφία © Rebecca Johnson

Το Microsoft Word είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μπορείτε να διαμορφώσετε αριθμούς σελίδων σε σχεδόν οποιοδήποτε στυλ που χρειάζεστε.

  1. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού "Αριθμός σελίδας" στην καρτέλα Εισαγωγή στην ενότητα Κεφαλίδα και Υποσέλιδο.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή "Μορφοποίηση αριθμών σελίδας".
  3. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού "Μορφοποίηση αριθμού" και επιλέξτε μια μορφή αριθμού.
  4. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Συμπερίληψη αριθμού κεφαλίδας" αν έχετε μορφοποιήσει το έγγραφό σας με Στυλ.
  5. Για να αλλάξετε τον αριθμό έναρξης, κάντε κλικ στο πάνω ή κάτω βέλος για να επιλέξετε τον κατάλληλο αριθμό σελίδας. Για παράδειγμα, εάν δεν έχετε αριθμό σελίδας στη σελίδα ένα, η δεύτερη σελίδα θα εμφανίσει τον αριθμό "2." Επιλέξτε "Συνέχεια από την προηγούμενη ενότητα", αν υπάρχει.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί "OK".

05 του 05

Τρέχουσα ημερομηνία και ώρα

Προσθέστε την ημερομηνία και την ώρα σε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο κάνοντας διπλό κλικ στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο για να την ξεκλειδώσετε και να εμφανίσετε την καρτέλα Σχεδίαση. Στην καρτέλα Σχεδίαση, επιλέξτε "Ημερομηνία & Ώρα". Επιλέξτε μια μορφή ημερομηνίας στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται και κάντε κλικ στην επιλογή "Ενημέρωση αυτόματα", ώστε η τρέχουσα ημερομηνία και ώρα να εμφανίζονται πάντα στο έγγραφο.