Βασικά για τα αυτοκίνητα πολυμέσων

Ήχου, βίντεο και τραβήγματος όλοι μαζί

Για πολύ καιρό, τα πολυμέσα αυτοκινήτων περιορίζονταν σε εφαρμογές όπως τα high-end αυτοκίνητα, οι λιμουζίνες και τα οχήματα αναψυχής. Η ιδέα να βλέπετε ταινίες ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια σε ένα αυτοκίνητο δεν χτύπησε το mainstream μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του '00 και έπειτα τα πολυμέσα του αυτοκινήτου περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ακριβά μονάδες βίντεο κεφαλής και ογκώδη VCR ή DVD-in-a- συστήματα τσαντών.

Σήμερα, τα πολυμέσα μέσα στο αυτοκίνητο μπορούν να απολαύσουν μέσα από τα συστήματα ψυχαγωγίας OEM, τις συσκευές κεφαλών βίντεο μετά την αγορά, τις φορητές συσκευές αναπαραγωγής DVD και τις οθόνες και μια ποικιλία άλλων ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαμορφώσετε ένα σύστημα πολυμέσων αυτοκινήτου και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε τόσο ένα στοιχείο ήχου και βίντεο.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη εξοπλισμού και εργαλείων που όλοι πρέπει να δουλεύουν μαζί σε πολυμέσα αυτοκινήτου, αλλά όλα ταιριάζουν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Συστήματα πολυμέσων ήχου αυτοκινήτου

Το ηχητικό τμήμα ενός συστήματος πολυμέσων μέσα στο αυτοκίνητο αποτελείται συνήθως από το υπάρχον ηχητικό σύστημα, αν και υπάρχουν μερικές διαφορές. Ορισμένα από τα ακουστικά στοιχεία που απαντώνται συνήθως στα συστήματα πολυμέσων αυτοκινήτων περιλαμβάνουν:

Τα ακουστικά μπορούν να βρεθούν στα συνηθισμένα συστήματα ήχου αυτοκινήτου, αλλά χρησιμοποιούνται πολύ συνηθέστερα σε συνδυασμό με τα πολυμέσα αυτοκινήτου. Τα ενσύρματα ακουστικά απαιτούν υποδοχή ακουστικών στη μονάδα κεφαλής, στο video player ή αλλού, ενώ τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν σήματα IR ή RF.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ηχητικά στοιχεία είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στα παραδοσιακά συστήματα ήχου αυτοκινήτου, με μερικές εξαιρέσεις όπως η μονάδα κεφαλής. Ενώ ένα κανονικό στερεοφωνικό αυτοκινήτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια εγκατάσταση πολυμέσων, οι μονάδες κεφαλής βίντεο είναι πολύ καλύτερα προσαρμοσμένες στο σκοπό.

Συστήματα πολυμέσων βίντεο αυτοκινήτου

Κάθε σύστημα πολυμέσων αυτοκινήτου χρειάζεται τουλάχιστον ένα στοιχείο βίντεο, αλλά μπορούν επίσης να έχουν πολύ περισσότερα από αυτό. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία πολυμέσων βίντεο αυτοκινήτου περιλαμβάνουν:

Ενώ η μονάδα κεφαλής είναι η καρδιά οποιουδήποτε συστήματος ήχου αυτοκινήτου, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως στοιχείο βίντεο ενός συστήματος πολυμέσων. Ορισμένες μονάδες DIN έχουν μικρές οθόνες LCD ή μεγάλες οθόνες και υπάρχουν επίσης διπλές μονάδες κεφαλής DIN που περιλαμβάνουν μεγάλες οθόνες LCD υψηλής ποιότητας.

Οι μονάδες κεφαλής πολυμέσων χρειάζονται επίσης βοηθητικές εισόδους και εξόδους βίντεο για να χειριστούν πρόσθετες πηγές βίντεο και απομακρυσμένες οθόνες. Ορισμένες μονάδες κεφαλής σχεδιάζονται επίσης για να λειτουργούν με ακουστικά, τα οποία μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα με συστήματα πολυμέσων.

Πηγές πολυμέσων αυτοκινήτου

Εκτός από τα εξαρτήματα ήχου και εικόνας, κάθε σύστημα πολυμέσων αυτοκινήτου χρειάζεται μία ή περισσότερες πηγές βίντεο και ήχου. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι:

Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιείτε iPod, smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή ή άλλη φορητή συσκευή πολυμέσων ως πηγή ήχου ή βίντεο. Ορισμένες μονάδες κεφαλής είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση με ένα iPod, ενώ άλλες περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες βοηθητικές εισόδους που μπορούν να δεχθούν εξωτερικά σήματα ήχου ή βίντεο.

Φέρνοντας όλα μαζί

Η οικοδόμηση ενός μεγάλου συστήματος πολυμέσων αυτοκινήτου μπορεί να είναι περίπλοκο έργο λόγω της ποικιλίας των εξαρτημάτων που πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε τα διαφορετικά εξαρτήματα μεμονωμένα. Αν φτιάξετε ένα εξαιρετικό σύστημα ήχου, πιθανώς θα λειτουργήσει καλά όταν αρχίσετε να προσθέτετε εξαρτήματα βίντεο.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να πληρώσει για να σκεφτεί μπροστά. Εάν χτίζετε ένα σύστημα ήχου και σχεδιάζετε να προσθέσετε αργότερα ένα στοιχείο βίντεο, τότε μπορεί να πληρώσει για να επιλέξει μια μονάδα κεφαλίδας βίντεο. Στο ίδιο πνεύμα, είναι επίσης μια καλή ιδέα να σκεφτείτε όλες τις πηγές των μέσων ενημέρωσης που θέλετε να επωφεληθείτε όταν δημιουργείτε το ηχοσύστημα. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή πολυμέσων , να παρακολουθήσετε ασύρματη τηλεόραση ή να παίξετε βιντεοπαιχνίδια, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε μια μονάδα κεφαλής που διαθέτει αρκετές βοηθητικές εισόδους για να χειριστεί τα πάντα.