Αντιμετώπιση προβλημάτων γραφικών και εμφάνισης στον υπολογιστή σας Mac

Τι πρέπει να κάνετε όταν η εμφάνισή σας είναι άγρια

Πρέπει να πω ότι βλέποντας την οθόνη ενός Mac ξαφνικά εμφανίζονται παραμορφωμένα, παγωμένα ή απλά δεν ανάβουν είναι ένα από τα χειρότερα προβλήματα που συναντά κανείς όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να δουλέψετε στον Mac σας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα Mac θέματα, αυτό είναι ένα που δεν μπορείτε να αναβάλλετε για να ασχοληθεί με αργότερα.

Έχοντας ξαφνικά την εμφάνιση της οθόνης Mac σας μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε πόσο θα κοστίσει να διορθώσετε, αφιερώστε μια στιγμή και θυμηθείτε: πολλές φορές μια βλάβη στην οθόνη είναι ακριβώς αυτή. ένα πρόβλημα, προσωρινό χαρακτήρα, και όχι απαραίτητα ένδειξη συνεχιζόμενων προβλημάτων.

Για παράδειγμα, έχω δει την εμφάνισή μου iMac ξαφνικά να δείχνει μερικές σειρές διαστρεβλωμένου χρώματος. δεν είναι αρκετά μια ζώνη της παραμόρφωσης, δεδομένου ότι δεν έδειξε άκρη σε άκρη. Λίγα άλλες φορές έχω ένα παράθυρο που σέρνω ξαφνικά αφήνοντας πίσω μου μια φαινομενικά μόνιμη διαδρομή με παραγεμισμένες εικόνες καθώς κουρδίστηκε. Και στις δύο περιπτώσεις, τα θέματα γραφικών ήταν προσωρινά και δεν επέστρεψαν μετά την επανεκκίνηση.

Ένα από τα πιο τρομακτικά προβλήματα εμφάνισης που έχω συναντήσει ήταν όταν η οθόνη ποτέ δεν ανάψει, παραμένοντας μαύρη, που ποτέ δεν δείχνει ένα σημάδι της ζωής. Ευτυχώς, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν θέμα έκθεσης, αλλά ένα περιφερειακό που προκάλεσε την κατάψυξη της διαδικασίας εκκίνησης πριν την αρχικοποίηση της οθόνης από το σύστημα.

Η άποψή μου είναι, μην νομίζετε ότι είναι το χειρότερο μέχρι να περάσετε από αυτές τις συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διασφαλίσετε ότι το πρόβλημα γραφικών που αντιμετωπίζετε είναι πράγματι ένα θέμα γραφικών και όχι ένα από τα πολλά θέματα εκκίνησης που εκδηλώνονται ως οθόνη που έχει κολλήσει σε γκρι οθόνη ή μπλε ή μαύρη οθόνη .

Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του Mac σας είναι συνδεδεμένη και ενεργοποιημένη

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αν χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή οθόνη, μία που δεν είναι ενσωματωμένη στο Mac σας, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι ενεργοποιημένη, η φωτεινότητα εμφανίζεται και ότι είναι σωστά συνδεδεμένη με το Mac. Μπορείτε να σκεφτείτε την ιδέα ότι ένα καλώδιο έσπασε ή η δύναμη κάπως σβήστηκε. Αλλά τα παιδιά, οι ενήλικες και τα κατοικίδια ζώα είναι γνωστό ότι κατά λάθος αποσυνδέουν ένα καλώδιο ή δύο, πιέζουν ένα κουμπί τροφοδοσίας ή περπατούν σε ένα διακόπτη ισχύος.

Εάν χρησιμοποιείτε μια οθόνη που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Mac σας, βεβαιωθείτε ότι η φωτεινότητα έχει ρυθμιστεί σωστά. Η γάτα μας έχει μειώσει τη φωτεινότητα πολλές φορές, και τώρα αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνω. (Η ρύθμιση φωτεινότητας, όχι η γάτα.)

Κάντε επανεκκίνηση του Mac σας

Προσπαθήσατε να το απενεργοποιήσετε και να ξαναπείτε; Θα εκπλαγείτε πόσες φορές αυτό διορθώνει θέματα όπως προβλήματα προβολής. Η επανεκκίνηση του Mac σας επαναφέρει τα πάντα σε μια γνωστή κατάσταση. εξαλείφει τόσο τη μνήμη RAM του συστήματος όσο και τη γραφική παράσταση, επαναφέρει τη μονάδα GPU (Μονάδα επεξεργασίας γραφικών) καθώς και τη CPU και στη συνέχεια ξεκινάει τα πάντα στη σωστή διαδικασία.

Επαναφέρετε το PRAM / NVRAM

Το PRAM (Parameter RAM) ή NVRAM (μη πτητική μνήμη RAM) περιέχει τις ρυθμίσεις οθόνης που χρησιμοποιεί η οθόνη σας, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης, του βάθους χρώματος, του ρυθμού ανανέωσης, του αριθμού οθονών, του προφίλ χρωμάτων που χρησιμοποιείται και πολύ περισσότερων. Εάν το PRAM ή το NVRAM (PRAM σε παλαιότερους Mac, NVRAM σε νεώτερα) θα πρέπει να καταστραφούν, μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις της οθόνης, προκαλώντας αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων παράξενων χρωμάτων, μη ενεργοποίησης και πολλά άλλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό: Πώς να επαναφέρετε το PRAM του υπολογιστή σας (Parameter RAM) ή NVRAM για να επαναφέρετε το PRAM ή NVRAM.

Επαναφέρετε το SMC

Ο SMC (System Management Controller) παίζει επίσης ρόλο στη διαχείριση της οθόνης του Mac σας. Το SMC ελέγχει τον οπίσθιο φωτισμό της ενσωματωμένης οθόνης, εντοπίζει τον φωτισμό περιβάλλοντος και ρυθμίζει τη φωτεινότητα, ελέγχει τις λειτουργίες ύπνου, ανιχνεύει τη θέση του καπακιού των MacBooks και μερικές άλλες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση ενός Mac.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε επαναφορά χρησιμοποιώντας τον οδηγό: Επαναφορά του SMC (Controller διαχείρισης συστήματος) στο Mac σας

Λειτουργία ασφαλείας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία για να απομονώσετε τα θέματα γραφικών που μπορεί να έχετε. Σε ασφαλή λειτουργία, το Mac σας εκκινεί σε μια απογυμνωμένη έκδοση του Mac OS που φορτώνει μόνο το ελάχιστο των επεκτάσεων του πυρήνα, απενεργοποιεί τις περισσότερες γραμματοσειρές, καθαρίζει πολλές από τις προσωρινές μνήμες του συστήματος, διατηρεί όλα τα στοιχεία εκκίνησης για εκκίνηση και διαγράφει το δυναμικό cache του φορτωτή, η οποία είναι γνωστός ένοχος σε ορισμένα προβλήματα εμφάνισης.

Πριν από τη δοκιμή σε ασφαλή λειτουργία θα πρέπει να αποσυνδέσετε όλα τα εξωτερικά περιφερειακά που είναι συνδεδεμένα στο Mac σας, εκτός από το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή το trackpad και, φυσικά, την οθόνη.

Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο σεμινάριο για να ξεκινήσετε το Mac σας σε ασφαλή λειτουργία: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ασφαλή επιλογή εκκίνησης του Mac .

Αφού ο υπολογιστής σας επανεκκινηθεί σε ασφαλή λειτουργία, ελέγξτε αν εξακολουθούν να εμφανίζονται τυχόν ανωμαλίες γραφικών. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, αρχίζει να μοιάζει με πιθανό ζήτημα υλικού. προχωρήστε προς τα κάτω στην ενότητα "Θέματα υλικού".

Ζητήματα λογισμικού

Εάν τα προβλήματα γραφικών φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί, τότε το πρόβλημά σας είναι πιθανό να σχετίζεται με το λογισμικό. Θα πρέπει να ελέγξετε κάθε νέο λογισμικό που έχετε προσθέσει, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων λογισμικού Mac OS, για να δείτε αν έχουν γνωστά προβλήματα με το μοντέλο Mac ή με το λογισμικό που χρησιμοποιείτε. Οι περισσότεροι κατασκευαστές λογισμικού διαθέτουν ιστότοπους υποστήριξης που μπορείτε να ελέγξετε. Η Apple διαθέτει ένα site υποστήριξης και φόρουμ υποστήριξης όπου μπορείτε να δείτε αν άλλοι χρήστες Mac αναφέρουν παρόμοια προβλήματα.

Αν δεν βρείτε βοήθεια μέσω των διαφόρων υπηρεσιών υποστήριξης λογισμικού, μπορείτε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας να εντοπίσετε το ζήτημα αυτόματα. Επανεκκινήστε το Mac σε κανονική λειτουργία και, στη συνέχεια, εκτελέστε το Mac με βασικές εφαρμογές, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web. Εάν όλα λειτουργούν σωστά, προσθέστε τυχόν ειδικές εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, οι οποίες μπορεί να έχουν προκαλέσει το πρόβλημα των γραφικών. Συνεχίστε μέχρι να μπορέσετε να επαναλάβετε το πρόβλημα. αυτό μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε την αιτία του λογισμικού.

Από την άλλη πλευρά, εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ζητήματα γραφικών ακόμη και χωρίς να ανοίγετε εφαρμογές και τα θέματα γραφικών έχουν εξαφανιστεί όταν εκτελούνται σε ασφαλή λειτουργία, δοκιμάστε να καταργήσετε τα στοιχεία εκκίνησης από το λογαριασμό χρήστη ή δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό χρήστη για να δοκιμάσετε .

Θέματα υλικού

Σε αυτό το σημείο, μοιάζει με το πρόβλημα που σχετίζεται με το υλικό. Θα πρέπει να εκτελέσετε το Apple Diagnostics για να ελέγξετε το υλικό του Mac σας για τυχόν προβλήματα. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες στη διεύθυνση: Χρήση του διαγνωστικού ελέγχου της Apple για την αντιμετώπιση προβλημάτων υλικού υλικού Mac .

Η Apple επέκτεινε περιστασιακά προγράμματα επισκευής για συγκεκριμένα μοντέλα Mac. αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ανακαλύπτεται ένα κατασκευαστικό ελάττωμα. Θα πρέπει να ελέγξετε αν ο Mac σας καλύπτεται από οποιοδήποτε από αυτά τα προγράμματα. Η Apple καταγράφει όλα τα ενεργά προγράμματα ανταλλαγής ή επισκευής στο κάτω μέρος της σελίδας υποστήριξης Mac.

Η Apple προσφέρει πρακτική υποστήριξη υλικού μέσω των καταστημάτων Apple. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Genius Bar για να έχετε μια τεχνολογία της Apple να διαγνώσει το πρόβλημα των Mac σας και, αν θέλετε, να επιδιορθώσετε το Mac σας. Δεν υπάρχει χρέωση για τη διαγνωστική υπηρεσία, αν και χρειάζεται να μεταφέρετε το Mac σας στο Apple Store.