Υπηρεσίες διαμόρφωσης δικτύου Bonjour

Το Bonjour είναι μια αυτόματη τεχνολογία εντοπισμού δικτύου που αναπτύχθηκε από την Apple, Inc. Η Bonjour επιτρέπει στους υπολογιστές και τους εκτυπωτές να βρίσκουν αυτόματα και να συνδέονται μεταξύ τους με ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξοικονομώντας χρόνο και απλουστεύοντας εργασίες όπως κοινή χρήση αρχείων και ρύθμιση εκτυπωτών δικτύου. Η τεχνολογία βασίζεται στο πρωτόκολλο Internet (IP) , επιτρέποντάς του να λειτουργεί τόσο με ενσύρματα όσο και ασύρματα δίκτυα.

Δυνατότητες του Bonjour

Η τεχνολογία Bonjour διαχειρίζεται κοινόχρηστους πόρους δικτύου ως τύπους υπηρεσιών. Ανακαλύπτει αυτόματα και παρακολουθεί τις τοποθεσίες αυτών των πόρων σε ένα δίκτυο καθώς έρχονται σε σύνδεση, αποσυνδέονται ή αλλάζουν διευθύνσεις IP . Παρέχει επίσης αυτές τις πληροφορίες σε εφαρμογές δικτύου που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους πόρους.

Το Bonjour είναι μια εφαρμογή της δικτύωσης zeroconf - Μηδενική διαμόρφωση. Το Bonjour και το zeroconf υποστηρίζουν τρεις βασικές τεχνολογίες εντοπισμού:

Το Bonjour χρησιμοποιεί ένα σχέδιο τοπικής διεύθυνσης σύνδεσης για την αυτόματη ανάθεση διευθύνσεων IP σε τοπικούς πελάτες χωρίς την ανάγκη για πρωτόκολλο DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) . Λειτουργεί τόσο με τα IPv6 όσο και με τα πακέτα διευθύνσεων IP (IPv4) παλαιού τύπου. Στο IPv4, η Bonjour χρησιμοποιεί το ιδιωτικό δίκτυο 169.254.0.0 όπως το Automatic Private IP Addressing (APIPA) σε Windows και χρησιμοποιεί την τοπική υποστήριξη τοπικής σύνδεσης στο IPv6.

Η ανάλυση ονομάτων στο Bonjour λειτουργεί μέσω ενός συνδυασμού διαμόρφωσης τοπικού ονόματος κεντρικού υπολογιστή και DNS πολλαπλής διανομής (mDNS) . Ενώ το δημόσιο σύστημα DNS (Domain Name System) βασίζεται σε εξωτερικούς διακομιστές DNS , το DNS πολλαπλής διανομής λειτουργεί σε τοπικό δίκτυο και επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή Bonjour στο δίκτυο να λαμβάνει και να απαντά σε ερωτήματα.

Για να παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού σε εφαρμογές, το Bonjour προσθέτει ένα επίπεδο αφαίρεσης πάνω από το mDNS για να διατηρεί τους πίνακες με δυνατότητα περιήγησης σε εφαρμογές με δυνατότητα Bonjour που οργανώνονται από το όνομα υπηρεσίας.

Η Apple έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του Bonjour για να διασφαλίσει ότι η κυκλοφορία του στο δίκτυο δεν θα καταναλώσει υπερβολικό εύρος ζώνης δικτύου . Ειδικότερα, το mDNS περιλαμβάνει υποστήριξη προσωρινής αποθήκευσης για να θυμάται τις πρόσφατα ζητούμενες πληροφορίες για τους πόρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο άρθρο Bonjour Concepts (developer.apple.com).

Υποστήριξη συσκευών Bonjour

Οι υπολογιστές Apple που εκτελούν νεότερες εκδόσεις του Mac OS X υποστηρίζουν το Bonjour ως δυνατότητα ενσωματωμένη σε διάφορες εφαρμογές δικτύου, όπως το πρόγραμμα περιήγησης στο Web (Safari), το iTunes και το iPhoto. Επιπλέον, η Apple παρέχει μια υπηρεσία Bonjour για υπολογιστές Microsoft Windows ως δωρεάν λήψη λογισμικού στο apple.com.

Πώς Εφαρμογές Εργασία με Bonjour

Έχουν δημιουργηθεί αρκετές εφαρμογές Browser Bonjour (είτε λογισμικό πελάτη με δυνατότητα λήψης για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές ή εφαρμογές τηλεφώνου και tablet) που επιτρέπουν σε διαχειριστές δικτύου και χομπίστες να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες Bonjour που διαφημίζονται σε ενεργά δίκτυα.

Η τεχνολογία Bonjour προσφέρει ένα σύνολο διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API) για εφαρμογές macOS και iOS καθώς και ένα κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) για εφαρμογές Windows. Εκείνοι με λογαριασμούς της Apple Developer μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες Bonjour για προγραμματιστές.