Επεξεργαστής επόμενης γενιάς της Intel που ονομάζεται Skylake

Ας ελπίσουμε ότι ο Tock του Skylake θα είναι καλύτερο από το Tick του Broadwell

Στο Intel Developer Forum 2014, η Intel εξέτασε την επόμενη φάση του roadmap της επεξεργαστή Skylake. Το Skylake θα βασίζεται στην ίδια διαδικασία 14 nm που χρησιμοποιείται τώρα στην οικογένεια επεξεργαστών Broadwell.

Η Intel λέει ότι το Skylake θα είναι το "τράβηγμα" στο "τσιμπούρι" του Broadwell, μια αναφορά στο πρόγραμμα ανάπτυξης επεξεργαστή σε δύο βήματα. Το βήμα tick εμφανίζεται όταν η Intel παίρνει την υπάρχουσα αρχιτεκτονική του επεξεργαστή και την μετακινεί σε μια μικρότερη τεχνολογία επεξεργασίας. Οι τεχνολογίες μικρότερης κλίμακας μπορούν να αποφέρουν ταχύτερες επιδόσεις, καθώς και χαμηλότερη ισχύ και θερμότητα.

Το τμήμα του κύκλου ανάπτυξης περιλαμβάνει τη λήψη μιας υφιστάμενης τεχνολογίας επεξεργασίας, στην περίπτωση αυτή της διαδικασίας των 14 nm, αλλάζοντας την μικροαρχιτεκτονική του επεξεργαστή για να φέρει νέα χαρακτηριστικά και ταχύτητα. Η επιτυχημένη εξέλιξη του tock γίνεται στη συνέχεια η πλατφόρμα για το επόμενο στάδιο τσιμπημάτων, εξ ου και το συνεχιζόμενο σύστημα εξέλιξης του επεξεργαστή της Intel.

Επί του παρόντος, η Intel βρίσκεται στο στάδιο των τσιμπημάτων με τη σειρά επεξεργαστών της Broadwell, η οποία έχει δει κάποια αναπτυξιακά προβλήματα, οδηγώντας σε χαμένες ορόφους και χρονοδιαγράμματα ολίσθησης από την Intel.

Για παράδειγμα, η Apple έχει συγκρατηθεί για την απελευθέρωση νέων επιτραπέζιων Mac , όπως το Mac mini ή το iMac 27 ιντσών, επειδή οι επεξεργαστές Broadwell δεν είναι διαθέσιμοι σε ποσότητες παραγωγής αυτή τη στιγμή. Το αρχικό πρόγραμμα παραγωγής της Intel υποχώρησε και οι εκδόσεις παραγωγής των επεξεργαστών Broadwell που πιθανότατα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει η Apple δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι το 2015.

Από την πλευρά των καλών ειδήσεων, στην ίδια διάσκεψη προγραμματιστών η Intel ανακοίνωσε νέους επεξεργαστές Xeon E5-2600 / 1600 V3 που μπορεί να δουν το δρόμο τους σε ενημέρωση Mac Pro αργά το χρόνο ή στις αρχές του επόμενου έτους. Οι νέοι επεξεργαστές Xeon θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το Mac Pro να προσφέρεται με έως και 18 πυρήνες επεξεργαστών, αντί για το τρέχον 12 που ξεπερνάει.

Οι φορητοί υπολογιστές Mac, όπως οι φημολογούμενες ενημερώσεις στο MacBook Air , θα πρέπει να είναι πολύ καλύτεροι, επειδή οι κινητές εκδόσεις των επεξεργαστών Broadwell βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ η παραγωγή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εάν η Intel ακολουθεί πραγματικά το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής της, θα πρέπει να σημαίνει ότι η Broadwell (τσιμπούρι) έχει αντιμετωπίσει προβλήματα παραγωγής της και ότι η Intel προωθείται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν με τη διόρθωση των προβλημάτων παραγωγής Broadwell. Ή (και αυτό είναι πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου), η Intel απλώς ήθελε να αφήσει τους προγραμματιστές της να γνωρίζουν ότι η επόμενη στροφή στον επεξεργαστή roadmap, Skylake, θα προχωρούσε όπως είχε προγραμματιστεί και ότι στόχος της είναι να κινηθεί σε μια διαδικασία 10 nm για το επόμενο τσιμπούρι.