Η κατανόηση του κατά πόσο οι δέκτες Bluetooth είναι πραγματικά διαφορετικοί

Πόσο μεγάλες είναι οι ηχητικές διαφορές μεταξύ συσκευών Bluetooth; Βάλαμε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιώντας αυτές τις πέντε συσκευές:

01 από 02

Μπορούν οι δέκτες Bluetooth να είναι διαφορετικοί;

Δεξιόστροφα από τα επάνω αριστερά: Audioengine B1, Arcam rBlink, Relay μάζας πιστότητας, Arcam miniBlink & DBPower BMA0069. Brent Butterworth

Εάν διαθέτετε ένα smartphone, ένα tablet ή έναν φορητό υπολογιστή πρόσφατου μοντέλου, έχετε μια συσκευή Bluetooth. Οι πιθανότητες είναι να έχετε αποθηκευμένη κάποια μουσική και μπορείτε βεβαίως να μεταφέρετε προγράμματα μουσικής και ομιλίας μέσω του Διαδικτύου.

Το ηχοσύστημα υψηλής τεχνολογίας αρχίζει να ενσωματώνει δέκτες Bluetooth. Δεν είναι περίεργο ότι κάποιες εταιρείες κάνουν τώρα αυτό που αποκαλούν ως δέκτες Bluetooth αληθινής ποιότητας.

Εκτός από τη μονάδα DBPower, όλοι αυτοί οι δέκτες έχουν αναβαθμίσει τσιπ μετατροπής ψηφιακού σε αναλογικό . Τρεις από τις μονάδες (όλες εκτός από το DBPower και το miniLink) διαθέτουν σχετικά βαριά περιβλήματα από αλουμίνιο, καθώς και εξωτερικές κεραίες που θα βελτιώσουν τη λήψη και την εμβέλεια Bluetooth. Όλα αυτά, εκτός από το DBPower, έχουν αποκωδικοποίηση aptX .

Η πηγή μουσικής που χρησιμοποιήθηκε ήταν 256 kbps αρχεία MP3 από ένα τηλέφωνο Samsung Galaxy S III Android (το οποίο είναι εξοπλισμένο με aptX). Το σύστημα ήταν ένα ηχείο Revel F206 συν έναν προενισχυτή Krell Illusion II και δύο ενισχυτές monoblock Krell Solo 375.

02 του 02

Δέκτες Bluetooth: Δοκιμές ποιότητας ήχου

Δεξιόστροφα από τα επάνω αριστερά: Audioengine B1, Arcam rBlink, Relay μάζας πιστότητας, Arcam miniBlink & DBPower BMA0069. Brent Butterworth

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των μονάδων είναι πολύ μικρές. Αν δεν είστε σοβαροί λάτρεις του ήχου, πιθανότατα δεν θα τις παρατηρήσετε και ίσως να μην ενδιαφέρεστε ακόμα και αν το κάνετε. Ωστόσο, υπήρχαν λεπτές διαφορές.

Πιθανώς το καλύτερο από το τσαμπί ήταν το Arcam rBlink-αλλά με προειδοποίηση. Ήταν το μοναδικό μοντέλο που έλαβε πολλές σημειώσεις ακρόασης, και το μόνο που πραγματικά διακρίνεται από το πακέτο. Τα πρίμα - ειδικά τα χαμηλότερα πρίμα, τα οποία έχουν τεράστια επίδραση στον ήχο των φωνών και των κρουστών - ακούγονται λίγο πιο ζωντανές και λεπτομερείς. Αυτό είναι το είδος των πράγμα που ενδιαφέρονται για τους ακροφροσύνη.

Αλλά η στερεοφωνική εικόνα rBlink φαίνεται να τραβάει προς τα αριστερά. Για παράδειγμα, η φωνή του James Taylor στην ζωντανή έκδοση του "Shower the People" πήγε από το νεκρό σημείο σε ένα ή δύο πόδια στα αριστερά του κέντρου. Μετρούμενη με έναν αναλυτή ήχου Neutrik Minilyzer NT1, ο rBlink είχε μια αναντιστοιχία στάθμης καναλιού, αλλά μόνο κατά 0,2 dB. (Οι άλλοι κυμαίνονταν από 0,009 dB για το Audioengine σε 0,18 dB για το DBPower).

Δεν φάνηκε ότι τα 0,2 dB θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εύκολα ανιχνεύσιμη ανισορροπία καναλιού, αλλά ανιχνεύτηκαν από το αυτί και θα μπορούσαν να μετρηθούν. Η διαφορά μεταξύ του rBlink, των άλλων μονάδων και του Blu-ray player της Panasonic που συνδέεται ψηφιακά με τον προενισχυτή Krell εμφανίστηκε κάθε φορά.

Η ανισορροπία του καναλιού μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αντίληψη του rBlink να έχει καλύτερη λεπτομέρεια χαμηλών πρίμων.

Το ρελέ Mass Fidelity Relay και το Audioengine B1 συνδέονται για την ποιότητα του ήχου. Το B1 ακουγόταν οριακά ομαλότερα συνολικά. το ρελέ μάλλον ακούγεται πιο ομαλό στη μέση, αλλά λίγο πιό τρελός στα πρίμα. Και πάλι, αυτές οι διαφορές ήταν πολύ λεπτές.

Η μονάδα Arcam miniBlink και η μονάδα DBPower ακουγόταν λίγο πιό τρελή από τους άλλους.

Το high-end προσφέρει απλές βελτιώσεις

Υπάρχει καλός λόγος να ξοδέψετε περισσότερα για έναν δέκτη Bluetooth υψηλότερου επιπέδου; Ναι, σε μια περίπτωση: εάν το ηχοσύστημα σας διαθέτει μετατροπέα ψηφιακού προς αναλογικό υψηλής ποιότητας ή ψηφιακό προενισχυτή με ενσωματωμένο DAC υψηλής ποιότητας.

Τόσο το Arcam rBlink όσο και το Audioengine B1 διαθέτουν ψηφιακές εξόδους (ομοαξονικές για το rBlink, οπτικό για το B1) που σας επιτρέπουν να παρακάμψετε τους εσωτερικούς DAC. Αυτές οι μονάδες συγκρίθηκαν συνδέοντας τόσο τις αναλογικές όσο και τις ψηφιακές τους εξόδους με τον προενισχυτή Krell. με τις ψηφιακές συνδέσεις, που σήμαινε να περάσετε από το εσωτερικό DAC του προενισχυτή Illusion II.

Η διαφορά ήταν εύκολη. Χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές εξόδους των μονάδων, τα πρίμα ήταν ομαλότερα, οι φωνές είχαν λιγότερη αισχρότητα, τα όργανα κρουστών ακουγόταν λιγότερο αλαζονικά και οι λεπτές λεπτομέρειες υψηλής συχνότητας ήταν πιο παρούσες και πιο ευαίσθητες την ίδια στιγμή. Ωστόσο, η ανισορροπία του καναλιού που ακούστηκε με το rBlink παρέμεινε ακόμη και με την ψηφιακή σύνδεση. Παράξενος.

Δεν έχετε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας;

Εάν δεν διαθέτετε ψηφιακό προενισχυτή ή ψηφιακό προενισχυτή, είναι δύσκολο να κάνετε την αγορά ενός δέκτη Bluetooth υψηλής τεχνολογίας, εκτός και αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε πολλά για μια λεπτή βελτίωση της ποιότητας του ήχου (πράγμα που είναι απολύτως εύλογο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε τα χρήματα και θα εκτιμήσετε τη μικρή βελτίωση). Μπορεί επίσης να πάτε high-end εάν προτιμάτε ένα ωραίο, συμπαγές περίβλημα από αλουμίνιο αντί για λίγο πλαστικό πύργο όπως το DBPower BMA0069.

Η καλύτερη προσφορά αν έχετε DAC ή προενισχυτή

Αλλά εάν έχετε έναν καλό DAC ή έναν ψηφιακό προενισχυτή υψηλής τεχνολογίας, πιθανότατα θα έχετε αισθητά καλύτερο ήχο χρησιμοποιώντας ένα δέκτη Bluetooth με ψηφιακή έξοδο. Λόγω του συγκριτικά χαμηλού κόστους και της οπτικής ψηφιακής παραγωγής, το Audioengine B1 μοιάζει με την καλύτερη προσφορά που πηγαίνει εδώ.