Πιστοποιημένος συνεργάτης δικτύου Cisco (CCNA)

Η πιστοποίηση CCNA είναι μια σταθερή συνιστώσα μιας καριέρας

Ο Cisco Certified Network Associate (CCNA) είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα πιστοποίησης της βιομηχανίας δικτύων υπολογιστών που αναπτύχθηκε από την Cisco Systems . Η Cisco δημιούργησε το CCNA για να αναγνωρίσει βασικές ικανότητες στην εγκατάσταση και υποστήριξη δικτύων μεσαίου μεγέθους.

Είδη πιστοποιητικών CCNA Associate

Το πρόγραμμα CCNA ξεκίνησε το 1998 με μία βασική πιστοποίηση επικεντρωμένη στη δρομολόγηση και την εναλλαγή δικτύων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη διδασκαλία μιας ενιαίας 75λεπτης γραπτής εξέτασης. Από τότε, η Cisco επεκτείνει το πρόγραμμα για να καλύψει πολλές άλλες πτυχές της δικτύωσης υπολογιστών και της διαχείρισης δικτύων, προσφέροντας πιστοποιήσεις σε πέντε όλο και πιο απαιτητικά επίπεδα: Entry, Associate, Professional, Expert και Architect. Επί του παρόντος, οι εξειδικευμένες πιστοποιήσεις CCNA είναι:

Μεταξύ του συστήματος πιστοποίησης δικτύων Cisco για πέντε επίπεδα, η οικογένεια CCNA ανήκει στη βαθμίδα Associate, η οποία είναι ένα βήμα παραπάνω από το επίπεδο εισόδου.

Μελέτη και λήψη εξετάσεων CCNA

Οι ειδικεύσεις CCNA για Βιομηχανική, Ασφάλεια και Ασύρματη επικοινωνία απαιτούν την ολοκλήρωση μιας διαφορετικής πιστοποίησης Cisco πρώτα, ενώ οι άλλοι δεν έχουν προϋποθέσεις. Κάθε πιστοποίηση απαιτεί τη διεξαγωγή μιας ή περισσότερων εξετάσεων.

Η Cisco και άλλες εταιρείες προσφέρουν διάφορα επίσημα μαθήματα κατάρτισης για να βοηθήσουν τους μαθητές να προετοιμαστούν για αυτές τις εξετάσεις. Τα θέματα σπουδών ποικίλλουν ανάλογα με την εξειδίκευση. Για παράδειγμα, τα θέματα που καλύπτονται από το CCNA Routing και Switching Exam περιλαμβάνουν

Η πιστοποίηση CCNA παραμένει σε ισχύ για τρία χρόνια, οπότε απαιτείται επαναπιστοποίηση. Οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να προχωρήσουν σε μια υψηλότερη βαθμίδα πιστοποίησης της Cisco πέραν της CCNA, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων CCNP και CCIE. Οι εργοδότες επιστρέφουν μερικές φορές τα τέλη εξέτασης των υπαλλήλων τους στο πλαίσιο της υποστήριξης της εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους.

Θέσεις εργασίας που απαιτούν πιστοποίηση CCNA

Οι επιχειρήσεις με δίκτυα που χρησιμοποιούν δρομολογητές και διακόπτες Cisco αναζητούν συχνά επαγγελματίες πληροφορικής που έχουν κερδίσει πιστοποίηση CCNA. Οι συνήθεις τίτλοι εργασίας για όσους διαθέτουν CCNA περιλαμβάνουν τον μηχανικό δικτύου και το διαχειριστή δικτύου.

Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους συνεργάτες πληροφορικής απαιτούν ποικίλους συνδυασμούς πιστοποίησης, ακαδημαϊκών τίτλων και επαγγελματικής εμπειρίας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Κάποιοι δεν αναζητούν καθόλου τους κατόχους CCNA ενώ άλλοι το θεωρούν υποχρεωτικό, ακόμη και για ρόλους που φαίνονται παρόμοιοι μεταξύ τους.

Επειδή ένας μεγάλος αριθμός ατόμων διαθέτει πιστοποίηση CCNA, η απόκτηση ενός δεν εγγυάται από μόνη της την απασχόληση ή διακρίνει σε μεγάλο βαθμό έναν υποψήφιο από την άλλη όταν ανταγωνίζεται για την ίδια δουλειά. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια σταθερή συνιστώσα μιας συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης της σταδιοδρομίας στον τομέα της πληροφορικής. Πολλοί εργοδότες θεωρούν τις πιστοποιήσεις όπως η CCNA ως προαιρετικές αλλά προτιμούν κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων θέσεων εργασίας.