Σύντομη ιστορία του ραδιοφώνου αυτοκινήτου

Mono AM ραδιόφωνο με οθόνη αφής Infotainment: Εννέα δεκαετίες των μονάδων επικεφαλής αυτοκινήτων

Τα ραδιόφωνα αυτοκινήτων έχουν περάσει από πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Αυτοκίνητο Πολιτισμός ® Collection / Getty

Ο ήχος αυτοκινήτου ήταν ένα δημοφιλές χόμπι και εμμονή από τις πρώτες μέρες και των δύο αυτοκινήτων και των ραδιοφωνικών σταθμών, και η κύρια μονάδα έχει εξελιχθεί πολύ καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών. Έχουν περάσει από απλά, μονοφωνικά ραδιόφωνα AM μέχρι πολύπλοκα συστήματα ψυχαγωγίας , και έχουν έρθει και έχουν περάσει πολλές τεχνολογίες στις παρεμβάσεις των δεκαετιών.

Οι περισσότερες μονάδες περιλαμβάνουν ακόμη έναν δέκτη AM, αλλά οι κασέτες, κασέτες και άλλες τεχνολογίες οκτώ διαδρομών έχουν ξεθωριάσει την ιστορία. Άλλες τεχνολογίες, όπως ο συμπαγής δίσκος, θα μπορούσαν επίσης να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να φανεί υπερβολικό, αλλά η ιστορία των ραδιοφώνων αυτοκινήτων είναι γεμάτη με εγκαταλελειμμένη τεχνολογία που θεωρήθηκε κάποτε ως υπερσύγχρονη τεχνολογία.

Οι πρώτες εμπορικές μονάδες

Τα πρώτα ραδιόφωνα αυτοκινήτων εμφανίστηκαν κατά την εποχή του Μοντέλου Τ. Η εικόνα προσφέρθηκε από τη NASA

1930s

Οι λάτρεις είχαν ήδη βρει δημιουργικούς τρόπους να ενσωματώσουν ραδιόφωνα στα αυτοκίνητά τους για πάνω από μια δεκαετία, αλλά τα πρώτα αληθινά ραδιόφωνα αυτοκινήτων δεν είχαν εισαχθεί μέχρι τη δεκαετία του 1930. Η Motorola προσέφερε ένα από τα πρώτα ραδιόφωνα αυτοκινήτων, τα οποία λιανικώς πωλούσαν περίπου τα $ 130. Ο Philco εισήγαγε επίσης μια πρώιμη μονάδα επικεφαλής γύρω από την εποχή εκείνη.

Όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, τα $ 130 μεταφράζονται σε μια τιμή περίπου $ 1.800. Λάβετε υπόψη ότι αυτή ήταν η εποχή του μοντέλου T και θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα ολόκληρο αυτοκίνητο για περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερη τιμή από το πρώτο ραδιόφωνο αυτοκινήτου της Motorola.

AM συνεχίζει να κυριαρχεί

Η Chrysler εισήγαγε ένα ρεκόρ το 1955 που χρησιμοποίησε μια ιδιόκτητη μορφή μέσων. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Bill McChesney

Της δεκαετίας του 1950

Οι κεντρικές μονάδες μειώθηκαν σε τιμές και αυξήθηκαν σε ποιότητα κατά τα παρελθόντα έτη, αλλά ήταν ακόμα σε θέση να λαμβάνουν εκπομπές AM μόνο μέχρι τη δεκαετία του 1950. Αυτό είχε νόημα, διότι οι σταθμοί ΑΜ κατέστησαν σφιχτοί στο μερίδιο αγοράς εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο από μια σύγχρονη προοπτική, αλλά υπήρξε μια εποχή που το ραδιόφωνο FM δεν ήταν ακριβώς ένα δημοφιλές μέσο.

Η Blaupunkt πούλησε την πρώτη μονάδα AM / FM το 1952, αλλά χρειάστηκαν λίγες δεκαετίες για να μπορέσει το FM να ​​πιάσει πραγματικά.

Το πρώτο μουσικό σύστημα κατά παραγγελία εμφανίστηκε επίσης στη δεκαετία του 1950. Σε εκείνο το σημείο, ήμασταν ακόμα σχεδόν μια δεκαετία μακριά από οκτώ κομμάτια, και τα αρχεία ήταν η κυρίαρχη δύναμη στον οικιακό ήχο. Οι δίσκοι εγγραφής δεν είναι ακριβώς τα μέσα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ που έχουν επινοηθεί, αλλά αυτό δεν σταμάτησε το Chrysler. Παρά την κοινή λογική, ο Mopar εισήγαγε την πρώτη πρωταρχική μονάδα αναπαραγωγής δίσκων το 1955.

Δεν κράτησε πολύ.

Το στερεοφωνικό αυτοκινήτου γεννιέται

Η σχετικά βραχύβια δημοτικότητα των οκτώ γραμμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Rex Gray

1960s

Η δεκαετία του 1960 είδε την εισαγωγή και των δύο κασέτες οκτώ ταινιών και στερεοφωνικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Μέχρι τότε, όλα τα ραδιόφωνα του αυτοκινήτου είχαν χρησιμοποιήσει ένα μόνο κανάλι ήχου. Ορισμένοι είχαν ηχεία τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, που μπορούσαν να ρυθμιστούν χωριστά, αλλά είχαν μόνο ένα κανάλι ήχου.

Τα πρόωρα "στερεοφωνικά" τοποθετούσαν ένα κανάλι στα μπροστινά ηχεία και το άλλο στα πίσω ηχεία, αλλά σύντομα εμφανίστηκαν συστήματα που χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη αριστερή και δεξιά μορφή.

Η μορφή των οκτώ κομματιών οφείλει πραγματικά πολλά στο αυτοκίνητο. Αν δεν ήταν για ήχο αυτοκινήτου, ολόκληρη η μορφή πιθανώς θα είχε καταρρεύσει. Η Ford την ώθησε αρκετά σκληρά, όμως, και όλοι οι άλλοι ΚΑΕ έλαβαν τελικά τη μορφή για να ανταγωνιστούν.

Συμπαγείς κασέτες Φτάνουν στη σκηνή

Τα τραπεζογραμμάτια τράβηξαν γρήγορα το οκτώ κομμάτι από την αγορά και παρέμειναν στάνταρ εξοπλισμό εδώ και δεκαετίες. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του unknownartist79

1970s

Οι ημέρες της ταινίας με οκτώ ίχνη είχαν αριθμηθεί από την αρχή, και η μορφή απομακρύνθηκε γρήγορα από την αγορά από την συμπαγή κασέτα. Οι πρώτες μονάδες κεφαλής κασέτας εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και η μορφή τους ήταν ουσιαστικά μεγαλύτερη από την άμεση προκάτοχό τους.

Οι πρώτες μονάδες κεφαλής καταστρώματος κασετών ήταν σχετικά σκληρές στις κασέτες και η Maxell βασίστηκε στην πραγματικότητα μια διαφημιστική καμπάνια στις αρχές της δεκαετίας του '80 σχετικά με την ιδέα ότι οι κασέτες της ήταν αρκετά ανθεκτικές για να αντισταθούν στην κατάχρηση. Όλοι όσοι βάζουν μια κασέτα σε ένα κασετόφωνο στην θυρίδα θυμάται το συναίσθημα βύθισης που σχετίζεται με τη μονάδα κεφαλής "τρώει" μια πολύτιμη ταινία.

Ο συμπαγής δίσκος αποτυγχάνει να αποσπάσει τη συμπαγή κασέτα

Οι συσκευές αναπαραγωγής CD δεν είχαν ξεπεράσει αμέσως τα κασετόφωνα, αλλά έγιναν απίστευτα δημοφιλείς κατά την επόμενη δεκαετία. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του dddike

Δεκαετία του '80

Οι πρώτες μονάδες CD head εμφανίστηκαν λιγότερο από 10 χρόνια μετά την πρώτη ταινία, αλλά η υιοθέτηση της τεχνολογίας ήταν πολύ πιο αργή. Οι συσκευές αναπαραγωγής CD δεν θα γίνουν πανταχού παρόντες μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 και η τεχνολογία συνυπήρχε με τη συμπαγή κασέτα για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Οι παίκτες CD γίνονται κυρίαρχοι

Η μορφή ήχου MP3 και τα DVD εισήχθησαν και τα δύο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αλλά καμία μορφή δεν απογειώθηκε μέχρι αρκετά χρόνια αργότερα. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Aidan

Δεκαετία του '90

Οι συσκευές αναπαραγωγής CD έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς στις επικεφαλής μονάδες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και υπήρξαν μερικές αξιοσημείωτες προσθήκες προς το τέλος της δεκαετίας. Οι κεντρικές μονάδες που ήταν ικανές να διαβάζουν CD-RW και να αναπαράγουν αρχεία MP3 έγιναν διαθέσιμες και λειτουργικότητα DVD εμφανίστηκε επίσης σε μερικά high-end οχήματα και δευτερεύουσες αγορές.

Bluetooth και συστήματα ψυχαγωγίας

Τα συστήματα GPS OEM έγιναν όλο και πιο δημοφιλή μετά την πρόσβαση των πολιτικών συσκευών σε ένα πιο ακριβές σήμα. Φωτογραφία © Willie Ochayaus

2000s

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι κεντρικές μονάδες απέκτησαν τη δυνατότητα να διασυνδέονται με τηλέφωνα και άλλες συσκευές μέσω Bluetooth . Αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα το 1994, αλλά προοριζόταν αρχικά ως αντικατάσταση για ενσύρματα δίκτυα. Στις εφαρμογές για αυτοκίνητα, η τεχνολογία επιτρέπει την κλήση ανοιχτής ακρόασης και δημιούργησε μια κατάσταση όπου μια κεντρική μονάδα θα μπορούσε να σβήσει αυτόματα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Η ακρίβεια των συστημάτων GPS για τους καταναλωτές αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της δεκαετίας, γεγονός που οδήγησε σε έκρηξη τόσο των συστημάτων πλοήγησης OEM όσο και των aftermarket. Τα πρώτα συστήματα ψυχαγωγίας άρχισαν επίσης να εμφανίζονται, ενώ ορισμένες μονάδες κεφαλής προσέφεραν ακόμη και ενσωματωμένη αποθήκευση σκληρού δίσκου.

Ο θάνατος της κασέτας και τι έρχεται στη συνέχεια

Το σύστημα ψυχαγωγίας UVO της Kia περιλαμβάνει ένα CD player, αλλά είναι επίσης ικανό να παίζει μουσική από ενσωματωμένο σκληρό δίσκο ή να το μεταδίδει από το Internet. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Kia Motors America

2010s

Το 2011 σηματοδοτήθηκε το πρώτο έτος κατά το οποίο οι ΚΑΕ σταμάτησαν να προσφέρουν κασέτες στα νέα αυτοκίνητα. Το τελευταίο αυτοκίνητο που βγαίνει από τη γραμμή με κασετόφωνο OEM ήταν το 2010 Lexus SC 430. Μετά από περίπου 30 χρόνια υπηρεσίας, ο τύπος τελικά αποσύρθηκε για να ανοίξει δρόμο για τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το CD player θα μπορούσε να είναι το επόμενο στο μπλοκ κοπής πριν από πολύ καιρό. Αρκετοί ΚΑΕ σταμάτησαν να προσφέρουν μεταλλάκτες CD μετά το έτος του μοντέλου 2012 και οι συσκευές αναπαραγωγής CD στην οθόνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ο πιο προφανής υποψήφιος για την αντικατάσταση των συσκευών αναπαραγωγής CD είναι οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής με βάση το σκληρό δίσκο, αλλά μια σύνδεση στο Διαδίκτυο καταργεί την ανάγκη για φυσική αποθήκευση εντελώς. Ορισμένες μονάδες κεφαλής είναι πλέον σε θέση να παίζουν μουσική από το σύννεφο και άλλοι μπορούν να συνδεθούν με υπηρεσίες Internet όπως η Πανδώρα.