Χαρακτηριστικά ασφάλειας ασύρματου δρομολογητή που πρέπει να ενεργοποιήσετε

Ο οικιακός δρομολογητής σας στο Διαδίκτυο έχει πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας κάτω από την κουκούλα του που ίσως να μην χρησιμοποιείτε. Πληρώσατε πολλά για αυτό το κιβώτιο με όλα αυτά τα αναβοσβήνει φώτα πάνω του, γι 'αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε όλη την ασφάλεια που πρέπει να σας προσφέρει.

Ανάλογα με την ηλικία του δρομολογητή σας, μπορεί να σας προσφέρει περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες ασφαλείας. Ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του για να διασφαλίσετε ότι έχετε πρόσβαση σε όλες τις τελευταίες καμπάνες και σφυρίχτρες που προσφέρει ο κατασκευαστής του δρομολογητή σας. Εάν ο δρομολογητής σας είναι πολύ παλαιός, μπορεί να είναι πολύ παλιά για να είναι "ασφαλής" πια και ίσως είναι καιρός για αναβάθμιση.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 6 δυνατότητες ασφάλειας του δρομολογητή που πρέπει να εξετάσετε τώρα:

1. Κρυπτογράφηση WPA2

Αφήνετε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ανοικτά και ξεκλειδωμένα τη νύχτα; Αν δεν χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση WPA2 (ή πιο σύγχρονο πρότυπο) στον ασύρματο δρομολογητή ή στο σημείο πρόσβασης, τότε ίσως δεν έχετε ούτε πόρτα, επειδή αφήνετε τους χάκερς και όλους τους άλλους στο σπίτι σας μέσω του ασύρματου δικτύου σας.

Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι έχουν μια σύνδεση με το δίκτυό σας και ενδεχομένως τους κοινόχρηστους πόρους του, αλλά είναι επίσης πιθανό να απομακρυνθούν από τη σύνδεση στο Internet για την οποία πληρώνετε. Ελέγξτε αυτές τις συμβουλές για τη διασφάλιση του ασύρματου δικτύου σας .

2. Πρόσβαση στο δίκτυο επισκεπτών

Έχετε επισκέπτες που χρειάζονται πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά δεν επιθυμείτε να τους δώσετε τον ασύρματο κωδικό πρόσβασής σας επειδή δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση στους υπόλοιπους πόρους του δικτύου σας και δεν θέλετε να αλλάξετε κωδικό πρόσβασης σε όλες τις συσκευές σας όταν φεύγουν;

Ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Guest Router σας μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που διέταξε ο γιατρός. Εάν ο δρομολογητής σας έχει αυτή τη δυνατότητα, σκεφτείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παρέχετε προσωρινή πρόσβαση στο Internet για τους επισκέπτες σας. Μπορεί να είναι ενεργοποιημένη και απενεργοποιημένη κατά βούληση, η οποία είναι ωραία όταν επισκέπτεστε παιδιά που δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο Διαδίκτυο μετά το βραδινό ύπνο. Μπορείτε να το κλείσετε για αυτούς, ενώ εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι.

3. Ενσωματωμένο τείχος προστασίας

Ο δρομολογητής σας μπορεί να διαθέτει ένα ενσωματωμένο τείχος προστασίας που ίσως δεν γνωρίζετε ότι είχε. Αυτό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αποδοχή ή την απόρριψη της κίνησης που προέρχεται από το Διαδίκτυο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο της κυκλοφορίας που εξέρχεται από το δίκτυό σας.

Ανατρέξτε στον οδηγό μας " Γιατί χρειάζεστε ένα τείχος προστασίας" και επίσης διαβάστε τις " Βέλτιστες πρακτικές για τη διαμόρφωση του τείχους προστασίας" για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του. Όταν είστε έτοιμοι να το δοκιμάσετε για να δείτε αν λειτουργεί, ανατρέξτε στο θέμα Τρόπος δοκιμής ενός τείχους προστασίας .

4. Ενισχυμένοι γονικοί έλεγχοι

Πολλοί νεότεροι δρομολογητές προσφέρουν τώρα προηγμένους γονικούς ελέγχους , όπως φίλτρα περιεχομένου DNS. Οι δρομολογητές όπως το Netgear Nighthawk R7000 έχουν ενσωματωθεί με παρόχους φιλτραρίσματος περιεχομένου, όπως το OpenDNS, για να προσφέρουν φιλτραρίσματος κακόβουλου λογισμικού, ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και περιεχομένου για ενηλίκους.

5. Περιορισμοί πρόσβασης βάσει χρόνου

Όταν πάτε για ύπνο φροντίζετε να κλειδώνετε όλες τις πόρτες σας στην κατοικία σας, έτσι δεν είναι; Τι γίνεται με τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο; Πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη σύνδεση όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα. Τι γίνεται αν θα μπορούσατε να διακόψετε αυτόματα τη σύνδεσή σας στο Internet κάθε βράδυ για να αποτρέψετε τη σύνδεση των χάκερ με το εσωτερικό σας δίκτυο μέσω του Διαδικτύου ή να αποτρέψετε τα παιδιά σας από δραστηριότητες περιήγησης αργά το βράδυ;

Οι περισσότεροι δρομολογητές προσφέρουν πλέον περιορισμούς πρόσβασης που βασίζονται στο χρόνο, οι οποίοι ουσιαστικά καταστρέφουν τη δικτυακή σύνδεσή σας οπουδήποτε και αν επιλέξετε, έτσι ώστε να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αποκωδικοποιήσεις με βάση το Διαδίκτυο στις μικρές ώρες του πρωινού, όταν όλοι στο σπίτι σας κοιμούνται.

6. VPN στον δρομολογητή

Εάν δεν έχετε ακούσει για τις προσωπικές υπηρεσίες VPN και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των δεδομένων σας, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Γιατί χρειάζεστε ένα προσωπικό VPN . Ορισμένοι δρομολογητές σάς επιτρέπουν να ορίσετε αυτήν τη λειτουργία σε επίπεδο δρομολογητή, ο οποίος σας επιτρέπει να ασφαλίσετε όλες τις συσκευές στο δίκτυό σας χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε κάθε συσκευή να χρησιμοποιεί το VPN. Ρυθμίστε το στο επίπεδο του δρομολογητή και όλη η κίνηση δικτύου που εισέρχεται και εξέρχεται από το δίκτυό σας θα προστατεύεται από τα αδιάκριτα μάτια με κρυπτογράφηση.