Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαχωρισμό χρωμάτων στην εκτύπωση

Οι διαχωρισμοί χρωμάτων καθιστούν δυνατή την εκτύπωση σύνθετων έγχρωμων εικόνων σε χαρτί

Ο διαχωρισμός χρωμάτων είναι η διαδικασία με την οποία τα αρχικά έγχρωμα ψηφιακά αρχεία χωρίζονται σε μεμονωμένα έγχρωμα στοιχεία για την εκτύπωση τετραχρωμίας. Κάθε στοιχείο του αρχείου τυπώνεται σε συνδυασμό τεσσάρων χρωμάτων: κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο, γνωστό ως CMYK στον κόσμο της εμπορικής εκτύπωσης.

Συνδυάζοντας αυτά τα τέσσερα χρώματα μελάνης , ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων μπορεί να παραχθεί στην τυπωμένη σελίδα. Στη διαδικασία εκτύπωσης τεσσάρων χρωμάτων, κάθε ένας από τους τέσσερις διαχωρισμούς χρώματος εφαρμόζεται σε ξεχωριστή πλάκα εκτύπωσης και τοποθετείται σε έναν κύλινδρο μιας τυπογραφικής μηχανής. Καθώς τα φύλλα χαρτιού περνούν μέσα από τον τύπο εκτύπωσης, κάθε πλάκα μεταφέρει μια εικόνα σε ένα από τα τέσσερα χρώματα στο χαρτί. Τα χρώματα-που εφαρμόζονται ως μικροσκοπικά κουκκίδες-συνδυάζονται για να παράγουν μια έγχρωμη εικόνα.

Το μοντέλο χρώματος CMYK προορίζεται για έργα εκτύπωσης

Η πραγματική εργασία δημιουργίας των διαχωρισμών χρωμάτων γίνεται συνήθως από την εμπορική εταιρεία εκτύπωσης, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικό λογισμικό για να διαχωρίσει τα ψηφιακά σας αρχεία στα τέσσερα χρώματα CMYK και να μεταφέρει τις πληροφορίες που χωρίζονται με χρώματα σε πλάκες ή απευθείας σε ψηφιακά πρέσες.

Οι περισσότεροι σχεδιαστές εκτύπωσης εργάζονται στο μοντέλο CMYK για να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εμφάνιση των χρωμάτων στο τελικό έντυπο προϊόν.

Το RGB είναι το καλύτερο για προβολή στην οθόνη

Το CMYK δεν είναι το καλύτερο μοντέλο χρώματος για τα έγγραφα που προορίζονται να προβληθούν στην οθόνη. Είναι καλύτερα κατασκευασμένα χρησιμοποιώντας το μοντέλο χρώματος RGB (κόκκινο, πράσινο, μπλε). Το μοντέλο RGB περιέχει περισσότερες δυνατότητες χρώματος από το μοντέλο CMYK, επειδή το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει περισσότερα χρώματα από ότι το μελάνι σε χαρτί μπορεί να διπλασιαστεί.

Αν χρησιμοποιείτε RGB στα αρχεία σχεδιασμού σας και στέλνετε τα αρχεία σε έναν εμπορικό εκτυπωτή, εξακολουθούν να διαχωρίζονται με χρώματα στα τέσσερα χρώματα CMYK για εκτύπωση. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία μετατροπής των χρωμάτων από RGB σε CMYK, μπορεί να υπάρξουν χρωματικές μετατοπίσεις από αυτά που βλέπετε στην οθόνη σε αυτά που μπορούν να αναπαραχθούν στο χαρτί.

Ρύθμιση ψηφιακών αρχείων για διαχωρισμό χρωμάτων

Οι σχεδιαστές γραφικών πρέπει να δημιουργήσουν τα ψηφιακά τους αρχεία που προορίζονται για διαχωρισμό τεσσάρων χρωμάτων στη λειτουργία CMYK για να αποφευχθούν δυσάρεστες χρωματικές εκπλήξεις. Όλα τα high-end λογισμικά-Adobe Photoshop, Illustrator και InDesign, Corel Draw, QuarkXPress και πολλά άλλα προγράμματα-προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται απλώς για αλλαγή προτίμησης.

Εξαίρεση: Εάν το εκτυπωμένο έργο σας περιέχει ένα σημείο χρώματος, ένα χρώμα που συνήθως πρέπει να ταιριάζει με ένα συγκεκριμένο χρώμα ακριβώς, το χρώμα αυτό δεν πρέπει να επισημαίνεται ως χρώμα CMYK. Θα πρέπει να παραμείνει ως spot κηλίδα, οπότε όταν γίνεται ο διαχωρισμός των χρωμάτων, θα εμφανιστεί με το δικό του διαχωρισμό και θα εκτυπωθεί με τη δική του ειδική έγχρωμη μελάνη.