Τι είναι το HKEY_CLASSES_ROOT;

Λεπτομέρειες σχετικά με την ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT του Μητρώου

Το HKEY_CLASSES_ROOT, συχνά συντομευμένο ως HKCR , είναι μια ομάδα μητρώου στο μητρώο των Windows και περιέχει πληροφορίες συσχέτισης επέκτασης αρχείων , καθώς επίσης και ένα προγραμματικό αναγνωριστικό (ProgID), αναγνωριστικό κλάσης (CLSID) και δεδομένα διεπαφής (IID).

Με τους απλούστερους όρους, το HKEY_CLASSES_ROOT μητρώο μητρώου περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα Windows για να μάθετε τι να κάνετε όταν το ζητάτε να κάνει κάτι, όπως για να δείτε τα περιεχόμενα μιας μονάδας δίσκου ή για να ανοίξετε ένα συγκεκριμένο αρχείο κ.λπ.

Πώς να φτάσετε στο HKEY_CLASSES_ROOT

Το HKEY_CLASSES_ROOT είναι μια ομάδα μητρώου και έτσι κάθεται στο κορυφαίο επίπεδο του Επεξεργαστή Μητρώου:

  1. Ανοίξτε την Επεξεργασία μητρώου
  2. Εντοπίστε το HKEY_CLASSES_ROOT στην αριστερή περιοχή του Επεξεργαστή Μητρώου
  3. Κάντε διπλό κλικ ή κάντε διπλό κλικ στη λέξη HKEY_CLASSES_ROOT για να αναπτύξετε την ομάδα ή χρησιμοποιήστε το μικρό βέλος προς τα αριστερά

Εάν ο επεξεργαστής μητρώου έχει χρησιμοποιηθεί στον υπολογιστή σας πριν, ενδέχεται να χρειαστεί να συμπτύξετε όλα τα ανοιχτά κλειδιά μητρώου, πριν να μπορέσετε να δείτε την ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT. Αυτό μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουν - κάνοντας διπλό κλικ / πατώντας, ή επιλέγοντας το βέλος.

Υποκλειδιά μητρώου στο HKEY_CLASSES_ROOT

Η λίστα των κλειδιών μητρώου κάτω από την ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT είναι πολύ μεγάλη και εξίσου συγκεχυμένη. Δεν μπορώ να εξηγήσω καθένα από τα χιλιάδες κλειδιά που μπορεί να δείτε, αλλά μπορώ να τα καταρρίψω σε κάποια διαχειρίσιμα κομμάτια, τα οποία ελπίζω να διευκρινίσουν αυτό το μέρος του μητρώου λίγο.

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά κλειδιά σύνδεσης επέκτασης αρχείων που θα βρείτε κάτω από την ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT, τα περισσότερα από τα οποία θα αρχίσουν με μια περίοδο:

Κάθε μία από αυτές τις κλειδιά μητρώου αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν τα Windows όταν κάνετε διπλό κλικ ή αγγίξτε δύο φορές ένα αρχείο με την επέκταση αυτή. Μπορεί να περιλαμβάνει τη λίστα των προγραμμάτων που βρίσκονται στην ενότητα "Άνοιγμα με ..." όταν κάνετε δεξί κλικ / αγγίζοντας ένα αρχείο και η διαδρομή προς κάθε καταχωρημένη εφαρμογή.

Για παράδειγμα, στον υπολογιστή μου, όταν κάνετε διπλό κλικ ή διπλό κτύπημα σε ένα αρχείο με το όνομα του draft.rtf , το WordPad ανοίγει το αρχείο. Τα δεδομένα μητρώου που το κάνει αυτό αποθηκεύονται στο κλειδί HKEY_CLASSES_ROOT \ .rtf , το οποίο στον υπολογιστή μου ορίζει το WordPad ως το πρόγραμμα που θα πρέπει να ανοίξει το αρχείο RTF .

Προειδοποίηση: Λόγω της πολυπλοκότητας του τρόπου ρύθμισης των κλειδιών HKEY_CLASSES_ROOT, δεν συνιστώ απολύτως να αλλάξετε προεπιλεγμένες συσχετίσεις αρχείων μέσα από το μητρώο. Αντ 'αυτού, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής συσχετίσεων αρχείων στα Windows για οδηγίες σχετικά με αυτήν την ενέργεια από την κανονική διεπαφή των Windows.

HKCR & CLSID, ProgID, & amp; IID

Το υπόλοιπο των πλήκτρων στο HKEY_CLASSES_ROOT είναι κλειδιά ProgID, CLSID και IID. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

Τα κλειδιά ProgID βρίσκονται στη ρίζα του HKEY_CLASSES_ROOT, παράλληλα με τους συσχετισμούς επέκτασης αρχείων που αναφέρθηκαν παραπάνω:

Όλα τα κλειδιά CLSID βρίσκονται κάτω από το δευτερεύον κλειδί CLSID :

Όλα τα πλήκτρα IID βρίσκονται κάτω από το δευτερεύον κλειδί διασύνδεσης :

Γιατί τα κλειδιά ProgID, CLSID και IID σχετίζονται με ορισμένες πολύ τεχνικές πτυχές του προγραμματισμού υπολογιστών και είναι πέρα ​​από το πεδίο αυτής της συζήτησης. Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα τρία εδώ, εδώ και εδώ, αντίστοιχα.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της ομάδας HKEY_CLASSES_ROOT

Χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας για κάθε εγγραφή μητρώου που προγραμματίζετε για την επεξεργασία ή την αφαίρεση. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του μητρώου των Windows αν χρειάζεστε βοήθεια για τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του HKEY_CLASSES_ROOT ή οποιασδήποτε άλλης θέσης στο μητρώο σε ένα αρχείο REG .

Εάν κάτι πάει στραβά, μπορείτε πάντα να επαναφέρετε το μητρώο των Windows σε κατάσταση λειτουργίας με το αντίγραφο ασφαλείας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε διπλό κλικ ή να πατήσετε δύο φορές σε αυτό το αρχείο REG και να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να κάνετε αυτές τις αλλαγές.

Περισσότερα στο HKEY_CLASSES_ROOT

Ενώ μπορείτε να επεξεργαστείτε και να καταργήσετε εντελώς οποιοδήποτε δευτερεύον κλειδί μέσα στην ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT, ο ίδιος ο ριζικός φάκελος, όπως και όλες οι κυψέλες στο μητρώο, δεν μπορεί να μετονομαστεί ή να καταργηθεί.

Το HKEY_CLASSES_ROOT είναι μια παγκόσμια ομάδα, που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει πληροφορίες που ισχύουν για όλους τους χρήστες του υπολογιστή και μπορούν να προβληθούν από κάθε χρήστη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με κάποιες κυψέλες που έχουν πληροφορίες που ισχύουν μόνο για το χρήστη που είναι συνδεδεμένος αυτήν τη στιγμή.

Ωστόσο, επειδή η ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT είναι πραγματικά συνδυασμένα δεδομένα που βρίσκονται τόσο στην ομάδα HKEY_LOCAL_MACHINE ( HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes ) όσο και στην ομάδα HKEY_CURRENT_USER ( HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Classes ), περιέχει επίσης πληροφορίες για τον χρήστη. Παρόλο που συμβαίνει αυτό, το HKEY_CLASSES_ROOT εξακολουθεί να είναι σε θέση να περιηγηθεί από οποιονδήποτε και όλους τους χρήστες.

Αυτό σημαίνει φυσικά ότι όταν γίνεται ένα νέο κλειδί μητρώου στην ομάδα HKEY_CLASSES_ROOT, το ίδιο θα εμφανιστεί στα HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes και όταν διαγραφεί κάποιος από τα δύο, το ίδιο κλειδί θα αφαιρεθεί από την άλλη θέση.

Εάν ένα κλειδί μητρώου βρίσκεται σε αμφότερες τις τοποθεσίες, αλλά συγκρούσεις κατά κάποιο τρόπο, τα δεδομένα που βρέθηκαν στην ομάδα του χρήστη HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Classes , έχουν προτεραιότητα και χρησιμοποιούνται στο HKEY_CLASSES_ROOT.