Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κακόβουλους κώδικες QR

Πριν σαρώσετε έναν άλλο κωδικό QR με το smartphone σας, διαβάστε αυτό:

Αυτά τα ασπρόμαυρα κιβώτια είναι παντού. Συσκευασία προϊόντων, αφίσες ταινιών, περιοδικά, ιστοσελίδες, επαγγελματικές κάρτες, το ονομάζετε και πιθανότατα θα βρείτε έναν κωδικό γρήγορης ανταπόκρισης ή QR. Οι QR κώδικες είναι οι τελευταίες μάρκες μάρκετινγκ, και φαίνεται να είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί κάτι καλύτερο για να τους αντικαταστήσει.

Ένας κώδικας QR είναι βασικά ένας πολυδιάστατος γραμμωτός κώδικας υψηλής τεχνολογίας στον οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε την κάμερα του smartphone σας και, με την κατάλληλη εφαρμογή ανάγνωσης κώδικα QR , να σαρώσετε και να αποκωδικοποιήσετε το μήνυμα που περιέχεται στο πλαίσιο κώδικα QR.

Σε πολλές περιπτώσεις, το αποκωδικοποιημένο μήνυμα στον κώδικα QR είναι ένας σύνδεσμος ιστού. Οι κωδικοί QR αποσκοπούν στην εξοικονόμηση χρηστών από την ταλαιπωρία της καταγραφής μιας διεύθυνσης ιστού ή άλλων πληροφοριών ενώ βρίσκονται έξω. Μια γρήγορη σάρωση με το τηλέφωνό σας και μια εφαρμογή ανάγνωσης QR είναι όλα όσα χρειάζεστε, χωρίς να γράφετε έναν ιστότοπο ή αριθμό τηλεφώνου σε μια χαρτοπετσέτα ή κάτι τέτοιο.

Μερικοί διαφημιζόμενοι και έμποροι θα τοποθετούν τυχαία τους κωδικούς QR σε πινακίδες, πλευρές κτιρίων, σε πλακάκια δαπέδου ή οπουδήποτε αλλού θα σκέφτονται να κάνουν κάποιον αρκετά περίεργο να σαρώσει τον κώδικα QR για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για σύνδεσμο ιστού, κουπόνι ή έναν κωδικό για δωρεάν προϊόντα ή κάποια άλλη goodie. Πολλοί άνθρωποι θα ανιχνεύσουν εύκολα οποιονδήποτε κώδικα βρίσκουν με την ελπίδα ότι είναι ένας συνδυασμός με ένα βραβείο κάποιου είδους.

Οι περισσότερες εφαρμογές σάρωσης θα αναγνωρίσουν το γεγονός ότι το αποκωδικοποιημένο μήνυμα είναι ένας σύνδεσμος και θα εκκινήσει αυτόματα το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του smartphone σας και θα ανοίξει το σύνδεσμο. Αυτό σας εξοικονομεί την ταλαιπωρία που πρέπει να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση ιστού στο μικρό πληκτρολόγιο του τηλεφώνου σας. Αυτό είναι και το σημείο όπου οι κακοί μπαίνουν στην εικόνα.

Οι εγκληματίες ανακάλυψαν ότι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν κώδικες QR για να μολύνουν το smartphone σας με κακόβουλο λογισμικό , να σας παρασύρουν στην επίσκεψη σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού "ψαρέματος" ή να κλέψουν πληροφορίες απευθείας από την κινητή συσκευή σας.

Όλοι οι εγκληματίες που πρέπει να κάνουν είναι να κωδικοποιήσουν το κακόβουλο φορτίο τους ή τη διαδικτυακή τους διεύθυνση σε μορφή κώδικα QR χρησιμοποιώντας ελεύθερα εργαλεία κωδικοποίησης που βρίσκονται στο διαδίκτυο, να εκτυπώσουν τον κώδικα QR σε κάποιο αυτοκόλλητο χαρτί και να επικολλήσουν τον κακόβουλο QR κώδικα πάνω από ένα νόμιμο στείλτε το με e-mail σε εσάς). Δεδομένου ότι η κωδικοποίηση QR δεν είναι αναγνώσιμη από άνθρωπο, το θύμα που σαρώνει τον κακόβουλο κώδικα QR δεν θα γνωρίζει τη σάρωση του κακόβουλου συνδέσμου μέχρι να είναι πολύ αργά.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από κακόβουλους κώδικες QR

Χρησιμοποιήστε μόνο μια εφαρμογή ανάγνωσης κώδικα QR που έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Υπάρχουν πολλοί αναγνώστες κώδικα QR εκεί έξω. Μερικοί είναι πιο ασφαλείς από τους άλλους. Πολλοί πωλητές έχουν επίγνωση της πιθανότητας κακόβουλων κωδικών QR και έχουν λάβει μέτρα για να εμποδίσουν τους χρήστες να εξαπατηθούν από επιβλαβείς κώδικες.

Το Norton Snap είναι ένας αναγνώστης κώδικα QR διαθέσιμος για iPhone και Android. Αφού γίνει έλεγχος του κώδικα από το Norton Snap, το περιεχόμενό του εμφανίζεται στο χρήστη πριν από την επίσκεψη του συνδέσμου, ώστε ο χρήστης να αποφασίσει να επισκεφτεί τον σύνδεσμο ή όχι. Το Norton παίρνει επίσης τον κώδικα QR και τον ελέγχει από μια βάση δεδομένων με κακόβουλους συνδέσμους για να ενημερώσει τον χρήστη αν είναι γνωστό-κακό site ή όχι.

Ενεργοποιήστε την αναθεώρηση του κώδικα QR πριν από το άνοιγμα του συνδέσμου στην εφαρμογή QR Code Reading Application

Πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή ανάγνωσης κώδικα QR στο smartphone σας, ελέγξτε για να δείτε ποιες λειτουργίες ασφάλειας προσφέρει. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι θα επιτρέψει την επιθεώρηση του αποκωδικοποιημένου κειμένου πριν από το άνοιγμα του κώδικα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ή άλλη στοχοθετημένη εφαρμογή. Εάν δεν επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα, σβήστε το και βρείτε αυτό που κάνει.

Ελέγξτε τον κώδικα QR για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αυτοκόλλητο

Ενώ πολλοί κωδικοί QR βρίσκονται σε ιστότοπους, η πλειοψηφία των κωδικών που πιθανώς θα συναντήσετε θα βρίσκονται στον πραγματικό κόσμο. Μπορεί να δείτε έναν κώδικα σε μια οθόνη καταστήματος ή ακόμα και στην πλευρά ενός φλιτζανιού καφέ. Πριν σαρώσετε οποιοδήποτε κωδικό βρείτε, αισθανθείτε (εάν είναι δυνατόν) να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αυτοκόλλητο που έχει τοποθετηθεί πάνω στον πραγματικό κώδικα . Αν βρείτε κακόβουλο κωδικό QR, αναφέρετε τον στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπου τον βρήκατε.