Αναβάθμιση ή αντικατάσταση ενός επιτραπέζιου υπολογιστή;

Πώς να διαπιστώσετε εάν είναι καλύτερο να αναβαθμίσετε ή να αντικαταστήσετε έναν παλιότερο επιτραπέζιο υπολογιστή

Πριν από τη διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης ή αντικατάστασης, συνιστάται στους χρήστες να καθαρίζουν το λογισμικό του υπολογιστή τους για να επιταχύνουν το σύστημά τους. Συχνά, τα λογισμικά και τα προγράμματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου έχουν επιβραδύνει το σύστημα από τη βέλτιστη απόδοση του. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες θα πρέπει να δοκιμάσουν κάποια συντήρηση για να επιταχύνουν τον υπολογιστή τους.

Ο μέσος υπολογιστής γραφείου έχει λειτουργική διάρκεια ζωής περίπου τριών έως οκτώ ετών. Το μήκος της διάρκειας ζωής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του συστήματος που αγοράζεται, τις προόδους στα εξαρτήματα υλικού και τις αλλαγές στο λογισμικό που τρέχουμε. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρήστες θα έχουν την τάση να παρατηρούν ότι τα συστήματά τους δεν είναι τόσο γρήγορα όσο ήταν, δεν έχουν αρκετό χώρο για να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους ή δεν πληρούν τις απαιτήσεις για το πιο πρόσφατο λογισμικό. Όταν συμβεί αυτό, οι χρήστες έχουν την επιλογή να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές τους.

Για να προσδιορίσετε ποια διαδρομή θα μπορούσε να είναι καλύτερη για το σύστημα του υπολογιστή σας, είναι καλύτερο να εξετάσετε μια σύγκριση κόστους για το τι θα βγείτε από τις δύο επιλογές. Ο βασικός κανόνας μου είναι ότι οι αναβαθμίσεις θα πρέπει να γίνονται συνήθως εάν το κόστος των αναβαθμίσεων θα είναι περίπου το ήμισυ του κόστους για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος. Αυτό είναι απλώς μια κατευθυντήρια γραμμή που βασίζεται στις περισσότερες αναβαθμίσεις δίνοντας σας μια λειτουργική διάρκεια ζωής περίπου το ήμισυ από αυτό που μια πλήρης αντικατάσταση θα σας πάρει.

Το πλεονέκτημα ότι τα επιτραπέζια PC έχουν ένα μεγαλύτερο ποσό των αναβαθμίσεων που μπορούν να γίνουν σε αυτά σε σύγκριση με έναν φορητό υπολογιστή. Το πρόβλημα είναι ότι με τόσες πολλές συσκευές που μπορούν να αναβαθμιστούν, το κόστος των αναβαθμίσεων μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα το κόστος αντικατάστασης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα στοιχεία που μπορούν να αναβαθμιστούν, το σχετικό κόστος τους και η ευκολία εγκατάστασης.

Μνήμη

Η μνήμη μέσα σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή είναι η ευκολότερη και οικονομικότερη αναβάθμιση που μπορεί να γίνει. Όσο περισσότερη μνήμη έχει ένας υπολογιστής, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει εικονική μνήμη. Η εικονική μνήμη είναι μνήμη που υπερβαίνει τη μνήμη RAM του συστήματος και αλλάζει προς και από τη μονάδα σκληρού δίσκου για να διατηρηθεί η λειτουργία του συστήματος. Τα περισσότερα συστήματα γραφείου που έχουν αποσταλεί με τη μνήμη που ήταν επαρκή κατά την αγορά, αλλά καθώς τα προγράμματα υπολογιστών γίνονται πιο περίπλοκα, χρησιμοποιούν περισσότερο RAM συστήματος.

Οι αναβαθμίσεις μνήμης ποικίλλουν ανάλογα με το κόστος, ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος μνήμης που χρησιμοποιεί το σύστημα του υπολογιστή σας και το ποσό που προτίθεστε να αγοράσετε. Ένα καλό σημείο εκκίνησης για την αναβάθμιση της μνήμης PC είναι το άρθρο αναβάθμισης μνήμης υπολογιστή . Η εγκατάσταση της μνήμης είναι αρκετά εύκολη και τα βήματα μπορούν να βρεθούν στο άρθρο DIY μου.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε είναι το όριο μνήμης 4 GB στα λειτουργικά συστήματα 32 bit. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, συμβουλευτείτε τα Windows μου και το άρθρο 4GB μνήμης . Αυτό το άρθρο ισχύει επίσης για όλες τις εκδόσεις 32 bit των Windows.

Σκληροί Δίσκοι / Υβριδικοί Δίσκοι / Μονάδες Στερεάς Κατάστασης

Η δεύτερη πιο εύκολη αναβάθμιση για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή είναι με τους δίσκους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση. Ο χώρος στο σκληρό δίσκο διπλασιάζεται περίπου δύο χρόνια και ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύουμε αυξάνεται εξίσου γρήγορα χάρη στον ψηφιακό ήχο, το βίντεο και τις εικόνες. Εάν ο υπολογιστής δεν διαθέτει χώρο, είναι εύκολο να αγοράσετε έναν νέο εσωτερικό σκληρό δίσκο για εγκατάσταση ή μια εξωτερική μονάδα δίσκου.

Αν συμβεί επίσης να αυξήσετε την απόδοση του υπολογιστή σας, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ταχύτητα φόρτωσης προγραμμάτων ή την εκκίνηση στο λειτουργικό σύστημα. Η ταχύτερη μέθοδος για να γίνει αυτό είναι μέσω drives στερεάς κατάστασης . Προσφέρουν μια σημαντική αύξηση στην ταχύτητα αποθήκευσης, αλλά έχουν το μειονέκτημα του πολύ λιγότερο χώρο αποθήκευσης για την τιμή. Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια νέα υβριδική μονάδα SSD που χρησιμοποιεί έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο συν μια μικρή μνήμη στερεάς κατάστασης ως μνήμη cache. Και στις δύο περιπτώσεις, η απόδοση επιτυγχάνεται μόνο όταν αυτές γίνουν ο πρωτεύων ή ο σκληρός δίσκος εκκίνησης. Αυτό απαιτεί να κλωνοποιηθεί η μονάδα από τον υπάρχοντα σκληρό δίσκο εκκίνησης ή να έχει εγκατασταθεί από το μηδέν όλο το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα και στη συνέχεια να αποκατασταθούν τα δεδομένα ασφαλείας.

Για πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες μονάδες δίσκου και τον τρόπο εγκατάστασης τους, ελέγξτε τα εξής:

Μονάδες CD / DVD / Blu-ray

Αυτή είναι ίσως η λιγότερο δαπανηρή αναβάθμιση που μπορεί να γίνει σε ένα σύστημα υπολογιστή. Οι περισσότεροι καυστήρες DVD μπορούν να βρεθούν από περίπου $ 25 για τα πιο πρόσφατα μοντέλα. Είναι εξίσου εύκολο να εγκατασταθούν σε σκληρό δίσκο και η πρόσθετη ταχύτητα και λειτουργικότητα τους καθιστούν μια μεγάλη αναβάθμιση για οποιονδήποτε υπολογιστή που έχει παλαιότερη συσκευή εγγραφής CD ή απλή μονάδα CD-ROM ή DVD-ROM. Πολλοί νεότεροι υπολογιστές ενδέχεται να μην διαθέτουν ακόμη αυτές τις μονάδες δίσκου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει τους Καλύτερους Καυστήρες DVD ή τους καλύτερους καταλόγους καυστήρων DVD SATA , αν σχεδιάζετε αναβάθμιση.

Οι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μόνο καυστήρες DVD, αλλά το Blu-ray έχει παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα και η προσθήκη μιας μονάδας δίσκου σε μια επιφάνεια εργασίας μπορεί να επιτρέψει την αναπαραγωγή ή την εγγραφή της μορφής πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας. Οι τιμές είναι υψηλότερες από το DVD, αλλά έχουν μειωθεί αρκετά. Ανατρέξτε στη λίστα καλύτερων δίσκων Blu-Ray μου, αν έχετε το ενδιαφέρον. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις υλικού και λογισμικού για να δείτε σωστά το βίντεο Blu-ray σε έναν υπολογιστή. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας πληροί αυτές τις απαιτήσεις πριν αγοράσετε μια τέτοια μονάδα δίσκου.

Κάρτες βίντεο

Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν την κάρτα γραφικών της επιφάνειας εργασίας εκτός εάν αναζητούν επιπλέον απόδοση ή λειτουργικότητα με εφαρμογές 3D, όπως παιχνίδια. Υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος εφαρμογών αν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα γραφικών για να επιταχύνουν τις εργασίες τους πέρα ​​από το 3D . Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γραφικά και προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, προγράμματα ανάλυσης δεδομένων ή ακόμα και εξόρυξη κρυπτοκοΐνης .

Το ποσό απόδοσης που μπορεί να χρειαστείτε από μια κάρτα γραφικών θα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις εργασίες σας. Μετά από όλα, οι κάρτες γραφικών μπορούν να κοστίζουν τόσο λίγο όσο $ 100 έως σχεδόν $ 1000. Οι περισσότερες κάρτες γραφικών θα έχουν απαιτήσεις ισχύος, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τι μπορεί να υποστηρίξει το υπάρχον τροφοδοτικό σας πριν ψάξετε για μια κάρτα. Μην φοβάστε όμως, υπάρχουν επιλογές που τώρα θα λειτουργούν με ακόμη και βασικές πηγές τροφοδοσίας. Για κάποιες προτεινόμενες κάρτες γραφικών, ελέγξτε τις Καλύτερες Κάρτες Γραφικών Προϋπολογισμού μου για τις τιμές κάτω από $ 250 ή Καλύτερες Κάρτες Απόδοσης αν έχετε μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

CPU

Ενώ είναι δυνατή η αναβάθμιση ενός επεξεργαστή στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές, η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη για τους περισσότερους χρήστες. Ως αποτέλεσμα, εγώ συνήθως δεν συνιστώ να το κάνετε αυτό εκτός αν έχετε χτίσει τον υπολογιστή σας από μέρη. Ακόμα και τότε, μπορεί να περιοριστεί από τη μητρική πλακέτα υπολογιστών ως προς ποιοι επεξεργαστές μπορείτε να εγκαταστήσετε στο σύστημα. Εάν η μητρική σας πλατφόρμα είναι πολύ παλιά, η αντικατάσταση του επεξεργαστή μπορεί επίσης να απαιτήσει την αναβάθμιση της μητρικής πλακέτας και της μνήμης, οι οποίες μπορούν να φτάσουν στο ίδιο πεδίο με την αγορά ενός ολόκληρου νέου υπολογιστή .

Ώρα για αντικατάσταση;

Εάν το συνολικό κόστος των αναβαθμισμένων εξαρτημάτων υπερβαίνει το 50% του κόστους ενός νεότερου και καλυτέρου συστήματος, είναι γενικά σκόπιμο να αγοράσετε ένα νέο σύστημα υπολογιστή αντί να αναβαθμίσετε. Φυσικά, η αντικατάσταση ενός υπολογιστή με ένα νέο μοντέλο παρουσιάζει την πρόκληση του τι πρέπει να κάνει με το παλιό σύστημα. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν τώρα κανόνες σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα που απαιτούν ειδικές μεθόδους διάθεσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το άρθρο ανακύκλωσης υπολογιστή για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόρριψης παλιών υπολογιστών και εξαρτημάτων.