Το δίσκο Sensei παρακολουθεί το δίσκο του Mac σας

Παρακολουθήστε την απόδοση του δίσκου σας σε πραγματικό χρόνο

Το Disk Sensei από το Cindori είναι μια νέα εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τελικά το καλά σεβαστό Trim Enabler Pro, το οποίο συνιστούσαμε ως Mac Software Pick τον Φεβρουάριο του 2014. Όπως το Trim Enabler, το Disk Sensei επιτρέπει στο Mac σας να κάνει χρήση του TRIM για μη- Τα SSD της Apple ενδέχεται να έχετε εγκαταστήσει. Το Disk Sensei παρέχει επίσης προηγμένα εργαλεία παρακολούθησης της υγιεινής των δίσκων, εργαλεία οπτικής απεικόνισης δεδομένων, βασικά εργαλεία συγκριτικής αξιολόγησης και μερικά εύχρηστα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του Mac, τουλάχιστον όσον αφορά την απόδοση στην οδήγηση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Sensei δίσκου

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Το Disk Sensei έχει πολλά να το κάνει, πολύ πέρα ​​από την ικανότητά του να επιτρέπει την υποστήριξη TRIM για οποιοδήποτε SSD που συνδέεται με το Mac σας. Η υποστήριξη TRIM ήταν μια μεγάλη υπόθεση, ειδικά για τους χρήστες του OS X Mavericks, οι οποίοι έφεραν πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι όλα τα αρχεία συστήματος ήταν έγκυρα. Αυτό το μέτρο ασφαλείας καθιστούσε πολύ δύσκολη την ενεργοποίηση του TRIM, το οποίο συνεπαγόταν την αλλαγή ενός αρχείου συστήματος.

Ωστόσο, με το OS X Yosemite και αργότερα, η ενεργοποίηση του TRIM δεν έγινε παρά μια απλή εντολή τερματικού . Με την Apple διευκολύνοντας την ενεργοποίηση του TRIM, ο Cindori χρειάστηκε να προσθέσει άλλες δυνατότητες στο Trim Enabler για να δημιουργήσει μια συναρπαστική εφαρμογή. Το Sensei δίσκου είναι το αποτέλεσμα.

Δυνατότητες δίσκου Sensei

Το Disk Sensei είναι κυρίως ένα βοηθητικό πρόγραμμα οδήγησης για την παρακολούθηση της απόδοσης και την πρόβλεψη πιθανών βλαβών της μονάδας δίσκου πολύ πριν εμφανιστούν. Η εφαρμογή είναι οργανωμένη σε πέντε κατηγορίες:

Πίνακα ελέγχου, για μια γρήγορη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης ενός δίσκου.

Υγειονομική προβολή, όπου εμφανίζονται οι διάφοροι δείκτες SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) που υποστηρίζονται από τις μονάδες δίσκου που είναι προσαρτημένες στο Mac.

Visual, η οποία χρησιμοποιεί έναν χάρτη ηλιοθεραπείας για την εμφάνιση ενός συστήματος αρχείων επιλεγμένης μονάδας δίσκου. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε μια λαβή για το μέγεθος και τη θέση του αρχείου.

Εργαλεία, όπου θα βρείτε διάφορα βοηθητικά προγράμματα για καθαρισμό (αφαίρεση) αρχείων, ενεργοποίηση του TRIM και βελτιστοποίηση μερικών από τις δυνατότητες του Mac σας.

Benchmark, η οποία σας επιτρέπει να μετρήσετε πόσο γρήγορα οι μονάδες σας εκτελούν.

Χρησιμοποιώντας το Sensei δίσκου

Το Disk Sensei είναι καλά οργανωμένο, παρουσιάζοντας τις κατηγορίες του ως καρτέλες στην κορυφή του παραθύρου της εφαρμογής. Εκτός από τις πέντε καρτέλες που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει επίσης ένα εικονίδιο (αναπτυσσόμενο μενού) για την επιλογή του συνδεδεμένου δίσκου Disk Sensei που θα παρουσιάσει πληροφορίες και μιας καρτέλας Ρυθμίσεις για τη ρύθμιση των προτιμήσεων.

Στην καρτέλα Πίνακα ελέγχου εμφανίζονται βασικές πληροφορίες σχετικά με τον επιλεγμένο δίσκο, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή, του τύπου διεπαφής και του σειριακού αριθμού. Εμφανίζει επίσης μια συνολική βαθμολογία υγείας, την τρέχουσα θερμοκρασία και τη χωρητικότητα καθώς και τον αριθμό, τα ονόματα και άλλες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε διαμερίσματα που περιέχει η επιλεγμένη μονάδα δίσκου.

Η επιλογή της καρτέλας Υγεία εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση των δεικτών SMART. μπορείτε να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες για κάθε καταχώρηση SMART κάνοντας κλικ στο όνομα του στοιχείου. Αυτό θα αποκαλύψει μια σύντομη περιγραφή, συμπεριλαμβανομένης μιας ένδειξης για το τι σημαίνουν οι τιμές που εμφανίζονται. Επιπλέον, οι τιμές είναι χρωματικά κωδικοποιημένες, επιτρέποντάς σας να δείτε γρήγορα αν όλα είναι μέχρι το ταμπάκο (πράσινο), χρειάζονται προσοχή (κίτρινο) ή έχουν μετακινηθεί σε κρίσιμο στάδιο (κόκκινο).

Η καρτέλα "Οπτική" παρέχει μια ενδιαφέρουσα γραφική αναπαράσταση του συστήματος αρχείων της επιλεγμένης μονάδας δίσκου. Χρησιμοποιώντας ένα χάρτη ηλιοθεραπείας, που αντιπροσωπεύει τα αρχεία ως πέταλα μιας μαργαρίτας, με μεγάλα πέταλα που δείχνουν μεγάλα αρχεία ή φακέλους, ο χάρτης είναι ένας εύκολος τρόπος για να δείτε πώς οργανώνονται τα αρχεία, καθώς και τα σχετικά μεγέθη τους.

Δυστυχώς, αυτό είναι απλώς μια επίδειξη. δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χάρτη για να μεταβείτε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο Finder ή να επισημάνετε ένα αρχείο για έρευνα ή αφαίρεση. Επιπλέον, αυτό είναι ίσως το ένα μέρος όπου το Disk Sensei είναι λίγο αργό, παρόλο που είναι κατανοητό ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για τη δημιουργία αυτού του χάρτη αρχείων.

Η καρτέλα Εργαλεία παρέχει πρόσβαση σε τέσσερα βασικά βοηθητικά προγράμματα. το πρώτο είναι το Clean utility, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα αρχεία. Αυτό είναι επίσης ένας τόπος όπου ο Disk Sensei χρειάζεται εργασία. η διαδικασία είναι δυσκίνητη και απαιτεί να σκάβετε μέσα από μια λίστα αρχείων και να τοποθετείτε ένα σημάδι επιλογής στα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε. Είναι πολύ κακό ότι δεν μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία στην καρτέλα Visual και, στη συνέχεια, να τα δείτε εδώ.

Η καρτέλα Trim σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το TRIM με το κτύπημα ενός διακόπτη, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο από το να χρησιμοποιήσετε την εντολή Terminal.

Η καρτέλα Βελτιστοποίηση σάς επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε πολλές δυνατότητες συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης του αισθητήρα αιφνίδιας κίνησης σε φορητούς υπολογιστές Mac , αποτρέποντας τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine (μια καλή ιδέα για Mac που διαθέτουν μόνο SSD για αποθήκευση) και μια σειρά άλλων υπηρεσίες σε επίπεδο συστήματος.

Το τελικό στοιχείο στην καρτέλα Εργαλεία είναι Benchmark, το οποίο εκτελεί μια βασική δοκιμή απόδοσης στην επιλεγμένη μονάδα δίσκου. Αυτό μπορεί να είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για να δείτε πόσο καλά εκτελούν οι δίσκοι Mac σας.

Η καρτέλα "Παρακολούθηση" εμφανίζει την τρέχουσα κίνηση της μονάδας δίσκου, δηλαδή την ανάγνωση και εγγραφή αρχείων σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να επιλέξετε να προβάλετε την επισκεψιμότητα οπτικά, οπότε σε ένα κινούμενο γράφημα εμφανίζεται η τιμή ανάγνωσης / εγγραφής, η τιμή OPS / s (ο συντελεστής εισόδου / εξόδου) και ο συνολικός ρυθμός χρήσης.

Τελικές σκέψεις

Συνολικά, το Disk Sensei είναι τόσο εύκολο στη χρήση όσο και ως επί το πλείστον, πολύ διαισθητικό. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση, όπως για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα αρχεία στην καρτέλα Καθαρισμός. Είναι όμως σαφές ότι το Disk Sensei είναι ένα εύχρηστο βοηθητικό πρόγραμμα για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν και να εργαστούν με το σύστημα αποθήκευσης του Mac, για να αποκτήσουν τις καλύτερες επιδόσεις και να παρακολουθήσουν την υγεία των οδηγών.

Το Disk Sensei είναι $ 19.99 ή $ 9.99 για τους ιδιοκτήτες Trim Enabler. Ένα demo είναι διαθέσιμο.