Επισκόπηση του Bodhi Linux Περιλαμβάνοντας την επιφάνεια εργασίας Moksha

Εισαγωγή

Το Bodhi Linux είναι μια πολύ καλή διανομή βασισμένη στο Ubuntu, αλλά με έμφαση στην ελαφριά και ασταθής.

Μέχρι την τελευταία έκδοση, ο Bodhi αναπτύχθηκε πάνω από την επιφάνεια εργασίας του Διαφωτισμού και η έκδοση 3.0 ήταν εφοδιασμένη με E19.

Λόγω προβλημάτων με τη βάση E19, οι προγραμματιστές Bodhi έκαναν ό, τι έπρεπε να ήταν μια δύσκολη απόφαση να περάσουν την βάση δεδομένων E17 και να την αναπτύξουν σαν ένα νέο desktop περιβάλλον που ονομάζεται Moksha.

Οι υπάρχοντες χρήστες του Bodhi θα δουν ελάχιστα με τον τρόπο της αλλαγής αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ του Moksha και του E17 σε αυτό το στάδιο.

Πώς μετράει η τελευταία έκδοση; Διαβάστε παρακάτω και μάθετε.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του Bodhi Linux είναι αρκετά απλή.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τον οδηγό μου για την εγκατάσταση του Bodhi Linux .

Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται από το Ubuntu.

Πρώτες εντυπώσεις

Όταν ο Bodhi φορτώνει για πρώτη φορά το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Midori φορτώνεται με έναν οδηγό γρήγορης εκκίνησης. Ο οδηγός περιλαμβάνει ενότητες σχετικά με τη χρήση της επιφάνειας εργασίας Moksha, την εγκατάσταση λογισμικού, το εργαλείο "Εκτέλεση οτιδήποτε" και "Συχνές ερωτήσεις".

Αν κλείσετε το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης, έχετε αφήσει μια σκοτεινή ταπετσαρία με ένα μόνο πλαίσιο στο κάτω μέρος.

Ο πίνακας διαθέτει ένα εικονίδιο μενού στην κάτω αριστερή γωνία με ένα εικονίδιο για το πρόγραμμα περιήγησης Midori δίπλα του. Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχουν μια σειρά εικονιδίων για τις ρυθμίσεις ήχου, τις ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου, τον επιλογέα χώρου εργασίας και το καλό παλιό ρολόι.

Μπορείτε να εμφανίσετε το μενού κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του μενού στον πίνακα ή κάνοντας κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στην επιφάνεια εργασίας.

Η επιφάνεια εργασίας του Moksha, όπως και στην επιφάνεια εργασίας του Διαφωτισμού, παίρνει μερικούς συνηθισμένους. Το ίδιο το Bodhi είναι αρκετά απλό, αλλά η τεκμηρίωση για την επιφάνεια εργασίας λείπει κάπως αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χαρακτηριστικά που απλά δεν έχουν καμία εξήγηση για το τι κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για την προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιώντας τον πίνακα ρυθμίσεων.

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Ο οδηγός γρήγορης εκκίνησης παρέχει οδηγίες για τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ένα πράγμα που βρήκα ήταν ότι όταν επέλεξα το ασύρματο δίκτυο δεν θα συνδεόταν. Έπρεπε να κάνω κλικ στην επιλογή μενού σύνδεσης επεξεργασίας και στη συνέχεια να πληκτρολογήσω το κλειδί ασφαλείας. Μετά από αυτό μπορώ να κάνω κλικ στο ασύρματο δίκτυο και να συνδεθεί σωστά.

Αυτή η συμπεριφορά είναι διαφορετική από τη δουλειά της στην έκδοση 3.0 και μάλιστα άλλες διανομές. Άλλες διανομές ζητούν τον κωδικό ασφαλείας όταν κάνετε κλικ στο ασύρματο δίκτυο και στη συνέχεια συνδεθείτε χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε την επεξεργασία συνδέσεων.

Εφαρμογές

Μέρος της φιλοσοφίας Bodhi είναι να αφήσει τον χρήστη να αποφασίσει τι να εγκαταστήσει στο σύστημά του.

Έχοντας αυτό υπόψη, δεν υπάρχουν προ-εγκατεστημένες σχεδόν καθόλου εφαρμογές. Περιλαμβάνεται το πρόγραμμα περιήγησης Midori για την προβολή τεκμηρίωσης και την παροχή πρόσβασης στο Κέντρο Εφαρμογών.

Εκτός από αυτό υπάρχει ένας διαχειριστής αρχείων, το εργαλείο eeeUpdater για την ενημέρωση του συστήματός σας, τον εξομοιωτή τερματικών Terminology, ένα εργαλείο οθόνης και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

Εγκατάσταση εφαρμογών

Αυτό ήταν πάντα το αγαπημένο μου μέρος του Bodhi Linux.

Εάν έχετε διαβάσει ποτέ κάποια από τις προηγούμενες κριτικές μου, θα εκτιμήσετε πόσο με ενοχλεί όταν ένας διαχειριστής πακέτων δεν περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές στα αποθετήρια. Το παράξενο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Μποντσί το κάνει.

Το App Center είναι μια εφαρμογή web (σειρά ιστοσελίδων με συνδέσμους;) χωρισμένη σε κατηγορίες ως εξής:

Αντί να έχουμε δεκάδες εφαρμογές σε κάθε κατηγορία, η ομάδα Bodhi έχει επιλέξει μόνο μια χούφτα πολύ χρήσιμων εφαρμογών. Για τους χρήστες που είναι καινούργιοι στο Linux αυτό είναι μια μεγάλη ιδέα γιατί μερικές φορές στη ζωή λιγότερο είναι πραγματικά πολύ περισσότερα.

Η κατηγορία "Περιηγητές Ιστού" για παράδειγμα περιλαμβάνει απλά "Chromium" και " Firefox ". Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να προστεθούν, αλλά οι περισσότεροι χρήστες θα συμφωνούσαν ότι το Chromium ή ο Firefox αρκούν.

Για να πατήσετε το σημείο στο σπίτι κάπως τα εργαλεία δίσκου Burning περιλαμβάνουν XFBurn, K3B και Brasero, η ενότητα Multimedia περιλαμβάνει VLC , Clementine, Handbrake, qAndora (Internet Radio) και SMPlayer.

Το App Center είναι σχεδόν ένα κέντρο λογισμικού "Best Of Linux". Προφανώς, οι άνθρωποι θα διαφωνήσουν με κάποιες από τις επιλογές αλλά στο σύνολό τους το θεωρώ θετικό.

Αυτό που βλέπω και ως θετικό είναι ότι οι προγραμματιστές δεν το έκαναν απλά αυτό το ίδιο στο αρχικό ISO. Εξαρτάται από εσάς ως χρήστης εάν εγκαθιστάτε κάθε επιλογή εφαρμογής.

Κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο στο Κέντρο Εφαρμογών ανοίγει η εφαρμογή eSudo η οποία παρουσιάζει μια σύντομη περιγραφή της εφαρμογής και ένα κουμπί εγκατάστασης για την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Η μόνη παράξενη παράλειψη είναι ο Steam. Γιατί είναι περίεργο να ρωτήσετε; Λοιπόν, το εναλλακτικό γραφικό εργαλείο για την εγκατάσταση λογισμικού είναι το Synaptic (το οποίο πρέπει να εγκαταστήσετε από το App Center). Αν ψάχνετε για Steam μέσα Synaptic ένα στοιχείο επιστρέφεται όχι μόνο για Steam, αλλά για Bodhi Steam που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε κάνει κάποια προσπάθεια για να κάνετε ένα ειδικό πακέτο για το Steam Launcher.

Καθώς έχει προχωρήσει η προσπάθεια να παραδοθεί το Steam Launcher, γιατί να μην το προσθέσετε στο App Center;

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών για να εγκαταστήσετε λογισμικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξομοιωτή τερματικού Terminology και apt-get.

Κωδικοποιητές φλας και πολυμέσων

Το Bodhi παρέχει ένα πακέτο που καθιστά δυνατή την εγκατάσταση όλων των κωδικοποιητών πολυμέσων, προγραμμάτων οδήγησης και λογισμικού που απαιτούνται για την αναπαραγωγή ήχου MP3, αναπαραγωγής DVD και παρακολούθησης βίντεο Flash.

Απλά ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε τα εξής:

$ sudo apt-get εγκατάσταση bodhi-online-media

Θέματα

Αντιμετώπισα ένα σημαντικό ζήτημα, ενώ προσπαθούσα να διπλασιάσω το Bodhi Linux με τα Windows 8.1.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης Ubiquity απέτυχε όταν έγινε εγκατάσταση του bootloader GRUB. Καταλήξαμε να χρειαστεί να εγκαταστήσετε το bootloader με μη αυτόματο τρόπο.

Η εγκατάσταση του Bodhi μόνος του στο μηχάνημα UEFI ή η εγκατάσταση σε ένα μηχάνημα με τυπικό BIOS δεν προκάλεσε προβλήματα.

Προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας Moksha

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας σας στο Bodhi.

Μπορείτε να αλλάξετε την ταπετσαρία, να προσθέσετε πίνακες, να προσθέσετε εικονίδια σε πίνακες και να αλλάξετε το προεπιλεγμένο θέμα.

Το App Center διαθέτει μερικά θέματα διαθέσιμα καθώς και αυτά που είναι προεγκατεστημένα. Αφού εγκαταστήσετε το θέμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το επιλέξετε από το μενού "Ρυθμίσεις -> Θέμα".

Το παραπάνω screenshot δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση μιας ωραίας ταπετσαρίας στην επιφάνεια εργασίας, την επιλογή ενός σωστού συνόλου εικονιδίων και την σωστή τοποθέτηση των πλαισίων.

Χρήση μνήμης

Η επιφάνεια εργασίας του Enlightenment υποτίθεται ότι είναι ελαφριά και ο Bodhi έχει πολύ λίγες εφαρμογές εγκατεστημένες κατά την εκκίνηση.

Αφού έκλεισα το Midori, έτρεξα htop μέσα στην Ορολογία. Η εκτέλεση htop έδειξε 550 megabytes που χρησιμοποιήθηκαν.

Εκτελέστε τα πάντα

Το εργαλείο "Εκτέλεση οτιδήποτε" ανοίγει ένα πίνακα στυλ του πίνακα ελέγχου το οποίο διευκολύνει την πλοήγηση στις εφαρμογές σας. παράθυρα, ρυθμίσεις και πρόσθετα.

Αξίζει να προστεθεί αυτό στο πάνελ σας ως ένας εναλλακτικός τρόπος να βρεθεί ο τρόπος σας γύρω από το σύστημα.

Περίληψη

Ας ξεκινήσουμε με το νέο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Moksha. Οι νέοι χρήστες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το Moksha είναι ένα κομμάτι μιας πρόκλησης και δεν είναι τόσο ώριμο και σταθερό όσο το XFCE, το MATE ή το LXDE. Αυτό μπορεί να είναι προφανές επειδή ο Moksha είναι καινούργιος αλλά δεν είναι εντελώς καινούριος. Είναι βασικά E17 της επιφάνειας εργασίας του Διαφωτισμού.

Μόλις συνηθίσετε στο Moksha, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε τη χρήση του και υπάρχουν τόσες πολλές βελτιώσεις και προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά που μπορείτε να κάνετε πραγματικά να λειτουργήσει με τον τρόπο που θέλετε.

Moksha, όπως και ο Διαφωτισμός απλά αισθάνεται λίγο παχουλός. Υπάρχουν συντομεύσεις πληκτρολογίου για να σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα γρηγορότερα, αλλά δεν θα σπάνε τον κόσμο σας.

Μου αρέσει ότι ο Bodhi δεν εγκαθιστά ένα φορτίο εφαρμογών για εσάς που είτε πρέπει να αγνοήσετε είτε να το αφαιρέσετε. Αντίθετα, παρέχει μια λίστα με εφαρμογές μέσω του App Center, τις οποίες οι προγραμματιστές θεωρούν κατάλληλες. Σε γενικές γραμμές, ήμουν ευχαριστημένος με τη λίστα των εφαρμογών που παρέχονται στο App Center.

Το Midori ως πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο δεν το κάνει πραγματικά για μένα. Νομίζω ότι περιλαμβάνεται επειδή είναι ελαφρύτερο από το Chromium ή το Firefox. Ελέγξτε τη λίστα με τα καλύτερα και χειρότερα προγράμματα περιήγησης ιστού Linux .

Παρά κάποιες μικρές ιδιορρυθμίες, πάντα έχω απολαύσει τη χρήση του Bodhi και έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο ως κατανομή κατοικίας στους φορητούς υπολογιστές και τα netbooks μου από οποιαδήποτε άλλη διανομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες συνήθεις υπολογιστές, Chromebook και Raspberry PI.

Προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας του Διαφωτισμού

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας σας στο Bodhi.

Μπορείτε να αλλάξετε την ταπετσαρία, να προσθέσετε πίνακες, να προσθέσετε εικονίδια σε πίνακες και να αλλάξετε το προεπιλεγμένο θέμα.

Το Κέντρο εφαρμογών διαθέτει διάφορα θέματα διαθέσιμα. Αφού εγκαταστήσετε το θέμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το επιλέξετε από το μενού "Ρυθμίσεις -> Θέμα".

Βρήκα το προεπιλεγμένο θέμα λίγο πολύ σκοτεινό για το γούστο μου και έτσι πήγα για εκείνο πάνω από το οποίο είναι το ίδιο που χρησιμοποίησα στο Bodhi 2.

Χρήση μνήμης

Η επιφάνεια εργασίας του Enlightenment υποτίθεται ότι είναι ελαφριά και ο Bodhi έχει πολύ λίγες εφαρμογές εγκατεστημένες κατά την εκκίνηση.

Αφού έκλεισα το Midori, έτρεξα htop μέσα στην Ορολογία. Το τρέξιμο htop έδειξε 453 megabytes που χρησιμοποιήθηκαν.

Περίληψη

Ας ξεκινήσουμε με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Διαφωτισμού. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός του Διαφωτισμού. Δεν είμαι σίγουρος τι μου δίνει ότι το XFCE, το MATE και το LXDE δεν το κάνουν. Θα έλεγα ότι και οι τρεις αυτοί υπολογιστές είναι ευκολότερο να προσαρμόσουν τον Διαφωτισμό.

Δεν είναι ότι ο Διαφωτισμός δεν είναι χρησιμοποιήσιμος, είναι ότι είναι λίγο παχουλός. Υπάρχουν συντομεύσεις πληκτρολογίου για να σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα γρηγορότερα, αλλά δεν θα σπάνε τον κόσμο σας.

Μου αρέσει ότι ο Bodhi δεν εγκαθιστά τις εφαρμογές για εσάς και ότι αντ 'αυτού παρέχει μια λίστα εφαρμογών μέσω του App Center που οι προγραμματιστές πιστεύουν ότι θα ήταν κατάλληλες. Σε γενικές γραμμές, ήμουν ευχαριστημένος με τη λίστα των εφαρμογών που παρέχονται στο App Center.

Το Midori ως πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο δεν το κάνει πραγματικά για μένα. Νομίζω ότι περιλαμβάνεται επειδή είναι ελαφρύτερο από το Chromium ή το Firefox.

Συνολικά, ο Bodhi εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής διανομή και νομίζω ότι θα λειτουργούσε καλά σε παλαιότερο υλικό ή netbook. Δεν θα το έλεγα προσωπικά στον κύριο φορητό υπολογιστή μου, καθώς τώρα χαλάω τον εαυτό μου με το GNOME 3 και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ μια μέρα όπου θεωρώ τον Διαφωτισμό μια καλύτερη επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες παραλλαγές Bodhi όχι μόνο για κανονικούς υπολογιστές αλλά και για Chromebook και Raspberry PI.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ένα άρθρο σχετικά με την ιστοσελίδα Bodhi αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει διαφορετικό desktop με βάση το E17 για την επόμενη έκδοση, λόγω προβλημάτων με E18 και E19.