Αυτό είναι γιατί η Apple TV 4 δεν παίζει 4K

Οι τεχνικές προκλήσεις και το περιορισμένο περιεχόμενο σημαίνουν ότι το 4Κ εξακολουθεί να μην είναι mainstream

Το Apple TV 4 δεν υποστηρίζει τηλεοράσεις 4K Ultra HD. Αυτό ήταν καλό όταν η συσκευή ξεκίνησε το 2015, αλλά η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται. Γιατί η Apple καθυστέρησε την εισαγωγή υποστήριξης 4K, τι είναι 4K, τι έχει συμβεί και τι μπορούμε να περιμένουμε;

Εκατομμύρια σπίτια διαθέτουν ήδη τηλεόραση 4K Ultra HD, αλλά η Apple TV 4 δεν υποστηρίζει το πρότυπο. Αυτό είναι εντάξει, όταν εισήχθη το μοντέλο υπήρχαν τεχνολογικές, τυποποιητικές, υλικοτεχνικές και προκλήσεις περιεχομένου που σήμαιναν ότι ακόμα και αν η Apple είχε την υποστήριξη 4K, δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρει στους πελάτες μια μεγάλη εμπειρία χρήστη.

Τι είναι το 4K;

Το πρότυπο 4K (επίσης γνωστό ως ultra HD) θα αντικαταστήσει τελικά την τηλεόραση HD. Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές αντικαθιστούν τις τηλεοράσεις τους κάθε επτά χρόνια το πολύ, οπότε ο κύκλος αντικατάστασης παίρνει χρόνο.

Οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτές τις 4K τηλεοράσεις εξαιρετικής ευκρίνειας έχουν οθόνες που έχουν πλάτος τουλάχιστον 3.840 pixel και ύψος 2.160 pixels. Μπορούν να προσφέρουν ποιότητα εικόνας που είναι περίπου τέσσερις φορές καλύτερη από αυτή που λαμβάνετε από το πρότυπο HD, αρκεί το περιεχόμενο να υποστηρίζει αυτή την ανάλυση (πάνω στην οποία, πιο κάτω).

Εκείνοι που χρησιμοποιούν το 4K το επαινέχουν για τις ζωντανές, τραγανές εικόνες και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της Juniper Research, μόνο το 15% των 116,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών των ΗΠΑ θα κατέχει μια τηλεόραση 4K μέχρι το τέλος του 2016.

"Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν η πλειοψηφία των νοικοκυριών της τηλεόρασης να είναι έτοιμη για 4K UHD", δήλωσε ο αναλυτής του Ovum Oleksiy Danilin.

Η διείσδυση 4K UHD θα φτάσει μόλις το 25,5% των παγκόσμιων τηλεοπτικών νοικοκυριών έως το 2020 προβλέπει. Η στρατηγική Analytics συμφωνεί με αυτή την αξιολόγηση.

Η αλήθεια φαίνεται να ήταν ότι η Apple είχε εισάγει υποστήριξη 4K στην Apple TV 4, θα είχε απευθύνει έκκληση μόνο σε μια μικρή μειοψηφία τηλεοπτικών παρατηρητών.

Αυτό μπορεί να είχε τον αρνητικό αντίκτυπο να κάνει το προϊόν να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό για τους πιθανούς πελάτες που δεν είχαν εγκατάσταση 4K, καθώς δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το χαρακτηριστικό του ναυαρχίδα,

Αλλά άλλες συσκευές Stream 4K;

Οι Amazon, Roku και Nvidia παρέχουν λύσεις συνεχούς ροής που ανταγωνίζονται με την Apple TV και υποστηρίζουν την τηλεόραση 4K, αλλά όχι χωρίς λίγα συμβιβασμούς - επειδή το πρότυπο 4K δεν έχει ακόμη εξελιχθεί πλήρως.

Σκεφτείτε το σαν VHS έναντι Betamax ή Blu-ray έναντι HD DVD.

Μπορεί να σας εκπλήξει να μάθετε ότι όταν πρόκειται για 4K, τα τελικά βιομηχανικά πρότυπα δεν συμφωνήθηκαν μέχρι το CES 2016 - μήνες μετά την κυκλοφορία του Apple TV 4.

Μέχρι τότε, διάφοροι κατασκευαστές έστειλαν τηλεοράσεις εξοπλισμένες με ελαφρώς διαφορετικές εφαρμογές μιας βασικής τεχνολογίας υποστήριξης για 4Κ τηλεόραση, HDR (High Dynamic Range). Το HDR σας βοηθά να απολαύσετε μια καλύτερη εικόνα από μακριά.

Αυτό είχε μια δυσάρεστη παρενέργεια στις εμπειρίες των χρηστών. Αυτό σήμαινε ότι έχει γίνει μπαλκονισμός, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια κουτιά ροής λειτουργούσαν καλύτερα με κάποιες τηλεοράσεις από ό, τι με άλλους.

Μπορεί επίσης να ήταν μέρος του γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών του Ιαπωνίας το 2016 προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι οι τηλεοράσεις 4Κ που έχουν πωληθεί εδώ και χρόνια θα χρειάζονταν «ειδικούς δέκτες» για να πάρουν σήματα εκπομπής 4Κ όταν θα ξεκινήσουν το 2018.

Πότε είναι μια τηλεόραση 4K Όχι μια τηλεόραση 4K;

Ένας μεγάλος περιορισμός είναι ότι οι περισσότεροι τηλεθεατές είναι απίθανο να γνωρίζουν τις εγκαταστάσεις στο πρότυπο HDMI - το εξάρτημα που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση της τηλεόρασής σας σε ένα set top box, στην κονσόλα παιχνιδιών ή στο κιβώτιο καλωδίων.

Για να απολαύσετε περιεχόμενο 4K, η τηλεόραση και το κιβώτιο πρέπει να υποστηρίζουν και το νέο (ish) πρότυπο HDMI 2.0 - πολλές από τις τηλεοράσεις που πωλούνται ως τηλεοράσεις 4K δεν διαθέτουν στην πραγματικότητα θύρα HDMI 2.0. Η Apple TV διαθέτει θύρα HDMI 1.4, οπότε ακόμα κι αν το κιβώτιο έλαβε 4K, δεν θα μπορούσε να το οδηγήσει στην τηλεόραση.

Μία λύση που χρησιμοποιείται για να αποφέρει κάτι σαν την ποιότητα 4K από πηγές που δεν είναι 4K είναι η αναβάθμιση της εικόνας. Ορισμένες πρόσφατες τηλεοράσεις 4K χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για την αναβάθμιση του περιεχομένου σε υψηλότερες αναλύσεις. Κατά τη χρήση, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν το Apple TV μεταδίδει ροή 1,080p βίντεο, αυτό που βλέπετε στην οθόνη φαίνεται πολύ πιο έντονο.

Προκλήσεις 4K συνεχούς ροής

4K streaming υπηρεσίες ροής στη μορφή H.265. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μορφή είναι ότι δεν είναι ακόμα τόσο ώριμο όσο το H.264 αντικαθιστά, οπότε η ποιότητα της εικόνας μπορεί να είναι ασυνεπής. Η Apple δεν πρόκειται να το θέλει αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτεί κανείς ότι αν η Apple TV υποστήριζε 4K, θα έπρεπε να γίνει προμηθευτής περιεχομένου 4K μέσω του iTunes - κάτι τέτοιο θα ασκούσε μεγάλη πίεση στο δίκτυο παροχής περιεχομένου του.

Γνωρίζουμε ότι η Apple επεκτείνει την υποδομή CDN (Network Delivery Network) με νέα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως, αλλά η πρόκληση δεν είναι μόνο το κόστος της λειτουργίας διακομιστών περιεχομένου, αλλά και το πρόσθετο κόστος διασφάλισης συνεχούς παράδοσης περιεχομένου υψηλής ποιότητας και ποιότητας υπηρεσιών σε την παροχή περιεχομένου μέσω πολλών παρόχων υπηρεσιών.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι μια άλλη πρόκληση. Όλοι οι φορείς παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών δεν εφαρμόζουν ανώτατα όρια χρήσης, αλλά εκείνοι που τείνουν να το κάνουν αυστηρά. Αυτό σημαίνει ότι οι φίλοι κινηματογραφικών ταινιών που επιθυμούν να ρεύσουν στα 4K πρέπει να γνωρίζουν πόσο κοντά βρίσκονται στα όρια του εύρους ζώνης τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ροή 4K απαιτεί ταχύτητες τουλάχιστον 20Mbps , τις οποίες πολλοί χρήστες του Διαδικτύου απλώς δεν έχουν .

Ακόμη και μετά την βελτιστοποίηση των ροών 4K στην πηγή, θα απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές το εύρος ζώνης που χρειάζεστε σήμερα για να δείτε μια ροή HD 1080p. Τα πράγματα θέλουν να αλλάξουν καθώς αυξάνονται οι ευρυζωνικές ταχύτητες.

Πού είναι το περιεχόμενο;

Ίσως η μεγαλύτερη δικαιολογία για την έλλειψη υποστήριξης 4K της Apple TV είναι η έλλειψη περιεχομένου 4K για υποστήριξη - υπάρχει ένας καλός κατάλογος εδώ .

Μπορείτε να βρείτε λίγο περιεχόμενο 4K σε Netflix, Amazon και Sony και βασικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί όπως το BBC έχουν εκτελέσει κάποια περιορισμένα πειράματα, αλλά τώρα σχεδόν όλες οι ταινίες που παρακολουθείτε διανέμονται σε 1,080p HD και όχι 4K.

Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι, τοποθετώντας μια υποστήριξη 4K μέσα σε Mac, iPhones και iPads, η Apple προσπαθεί να γεμίσει το κενό περιεχομένου - προσφέρει ακόμη και το Final Cut X για να επεξεργαστείτε αυτά τα κλιπ για μετάδοση. Οι ταινίες Hit όπως το The Revenant γυρίζονται σε 4K, αλλά έως ότου περισσότεροι καταναλωτές επενδύσουν σε τηλεοράσεις συμβατές με 4Κ, το κίνητρο για δημιουργία περιεχομένου στο πρότυπο θα παραμείνει περιορισμένο.

Μόλις οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αρχίσουν να παρέχουν περιεχόμενο 4K σε μεγαλύτερο όγκο, η κατάσταση είναι πιθανό να αναπτυχθεί γρήγορα, καθώς αυτό θα παρακινήσει τους παραγωγούς περιεχομένου να δημιουργήσουν υλικό 4K. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αρχίζουν να αναβαθμίζουν το πρότυπο: η Sky στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε πρόσφατα τις ταινίες Ultra HD, ψυχαγωγία και αθλητικά πακέτα. Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία, οι πελάτες χρειάζονται μια τηλεόραση 4K και έναν αποκωδικοποιητή Sky Q Silver, ικανό να χειριστεί περιεχόμενο 4K. Υπάρχουν ελπίδες ότι άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν τις δικές τους υπηρεσίες 4K για να ταιριάζουν με την Sky - η Virgin Media άρχισε πρόσφατα να συζητά τα σχέδιά της για να το κάνει.

Η αγορά αλλάζει επίσης. Η μητρική εταιρεία του ESPN, Walt Disney, ανακοίνωσε πρόσφατα μείωση 7 εκατομμυρίων συνδρομητών μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2013 και του 4ου τριμήνου του 2015, φθάνοντας τα 92 εκατομμύρια. Αυτή η απόρριψη των πελατών αναμένεται να δει άλλα πέντε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα μπορούσε να παρακινήσει τον Walt Disney να προσφέρει πιο προσιτό πακέτο περιεχομένου ("Skinny Bundles").

Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα διαμορφώνονται φαίνεται να είναι πιο πιθανό οι χρήστες της Apple TV να έχουν πρόσβαση σε πιο κοκαλιάρικες δέσμες περιεχομένου πριν ξεκινήσει πραγματικά η μετάβαση 4K.

Τι συμβαίνει μετά?

Δεν μπορείτε ποτέ να απορρίψετε την Apple. Ακούει τους πελάτες της και η εταιρεία έχει πλήρη επίγνωση ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση υποστήριξης 4K στο προϊόν της τηλεόρασης. Γνωρίζει επίσης ότι η Apple TV φαίνεται "κακή" σε σύγκριση με ανταγωνιστικές συσκευές που υπόσχονται υποστήριξη 4K, ακόμα κι αν η υποστήριξη αυτή είναι λίγο ασυνεπής (βλ. Παραπάνω).

Επίσης, η Apple σκέφτεται να προετοιμαστεί για να διευρύνει την ώθηση της στην παροχή πρωτότυπου περιεχομένου και να προσφέρει μια σειρά "κοκαλιάρικων δεσμών" περιεχομένου. Αυτή η εστίαση στο περιεχόμενο σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την υποστήριξη 4K, με την υποστήριξη της βιομηχανίας, την υποστήριξη των προτύπων και - και κυρίως - την ευρυζωνική ταχύτητα.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι όταν η Apple θα πηδήσει για να υποστηρίξει 4K στην Apple TV. Η Bloomberg θεωρεί ότι το πρότυπο μπορεί να δει την υποστήριξη που εισήχθη σε ένα νέο μοντέλο της Apple TV, αλλά αυτά τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν προτού αυτό πραγματικά κάνει τη διαφορά στους πελάτες. Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι μόλις η Apple παραδώσει τα 4K, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της ζήτησης για περιεχόμενο 4Κ και συμβατούς δέκτες τηλεόρασης 4Κ.