Ανασκόπηση του Chromixium

Εισαγωγή

Για όσο διάστημα μπορώ να θυμηθώ ότι οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει διανομές Linux με σκοπό να εξομοιώνουν την εμφάνιση και την αίσθηση άλλων λειτουργικών συστημάτων όπως τα Windows και OSX.

Για παράδειγμα, υπήρχε μια διανομή Linux που ονομάζεται Lindows, η οποία προφανώς προσπάθησε να μιμηθεί τα Windows και πιο πρόσφατα το Zorin OS δημιούργησε μια επιφάνεια εργασίας που φαίνεται και αισθάνεται σαν τα Windows 2000, τα Windows 7 και το OSX.

Το Zorin δεν είναι η μόνη διανομή που προσπάθησε να μιμηθεί το Mac look and feel. Το αδυσώπητο Pear Linux εξαφανίστηκε ξαφνικά μια μέρα αφού προφανώς έκανε πολύ καλή δουλειά στο να εξομοιώνει την υπερηφάνεια και τη χαρά της Apple. Το ElementaryOS συνεχίζει να κάνει τα δυνατά του για να μοιάζει με το OSX.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Linux Mint δεν έχει κάνει πολύ αδέσποτα από την παραδοσιακή εμφάνιση και αίσθηση των Windows και οι ελαφρές διανομές όπως το Lubuntu δεν φαίνονται πολύ διαφορετικές από τα Windows των παλαιότερων ημερών.

Το Chromixium έχει σχεδιαστεί για να παρέχει διανομή στυλ ChromeOS για μη Chromebook. Το Chromixium δεν είναι η πρώτη διανομή που προσπαθεί να μιμηθεί το ChromeOS. Έγραψα ένα άρθρο πίσω το Μάρτιο του 2014 που δείχνει πόσο εύκολο είναι να κάνει το Peppermint OS να φαίνεται και να αισθάνεται σαν ένα Chromebook.

Ωστόσο, οι προγραμματιστές του Chromixium έχουν πάει πραγματικά γι 'αυτό. Απλά κοιτάξτε το στιγμιότυπο οθόνης που συνοδεύει αυτή τη σελίδα. Η Google θα μπορούσε εύκολα να μηνύσει κάποιον.

Αυτή η ανασκόπηση εξετάζει τη διανομή Chromixium και τονίζει τα καλά και τα κακά της.

Τι είναι το Chromixium;

"Το Chromixium συνδυάζει την κομψή απλότητα του Chromebook με την ευελιξία και τη σταθερότητα της έκδοσης μακράς υποστήριξης του Ubuntu. Το Chromixium τοποθετεί το μέτωπο του web και το κέντρο της εμπειρίας των χρηστών. , εργασία και εκπαιδευτικά δίκτυα Συνδεθείτε στο Chromium για να συγχρονίσετε όλες τις εφαρμογές και τους σελιδοδείκτες σας Όταν είστε εκτός σύνδεσης ή όταν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε αριθμό εφαρμογών για εργασία ή παίξιμο, συμπεριλαμβανομένων των LibreOffice, Skype, Steam και πλήθος Οι ενημερώσεις ασφαλείας εγκαθίστανται απρόσκοπτα και αβίαστα στο παρασκήνιο και θα παρέχονται μέχρι το 2019. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Chromixium στη θέση οποιουδήποτε υπάρχοντος λειτουργικού συστήματος ή παράλληλα με τα Windows ή το Linux ".

Η παραπάνω δήλωση μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο του Chromixium.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Chromebook έχουν γίνει τεράστια επιτυχία. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στους αγαπημένους τους ιστότοπους και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της Google για τη δημιουργία εγγράφων χωρίς να ανησυχούν για κακόβουλα προγράμματα και ιούς.

Ένα μειονέκτημα στη χρήση ενός Chromebook είναι ωστόσο ότι μερικές φορές θέλετε να μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο λογισμικό. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι ο Steam. Το υλικό για τα περισσότερα Chromebook είναι κατάλληλο για τυχερά παιχνίδια, αλλά η πλατφόρμα Steam δεν είναι διαθέσιμη στους χρήστες του Chromebook.

Υπάρχει βέβαια ο τρόπος αντιμετώπισης του διπλού boot Linux με το ChromeOS ή χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Crouton για να τρέχει το Ubuntu και το ChromeOS δίπλα-δίπλα.

Έχω γράψει έναν οδηγό που δείχνει πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε ένα Chromebook χρησιμοποιώντας το Crouton και αυτό αποτελεί μόνο έναν από τους "76 Καθηγητές Καθημερινών Linux για Αρχάριους".

Το Chromixium είναι ενδεχομένως μια καλύτερη λύση, ωστόσο, καθώς παρέχει όλες τις δυνατότητες του ChromeOS με παρόμοια εμφάνιση και αίσθηση (και εννοώ πολύ παρόμοια), αλλά έχει επίσης όλη την καλοσύνη του Ubuntu.

Κάτω από το κουκούλα

Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά με το Chromixium, επισκεπτόμενοι αυτή τη σελίδα.

Το Chromixium βασίζεται σε ένα προσαρμοσμένο Ubuntu 14.04 build 32-bit.

Υπάρχουν δύο πραγματικά βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη σε σχέση με τις παραπάνω πληροφορίες. Το πρώτο είναι ότι το Chromixium είναι χτισμένο πάνω από το Ubuntu 14.04 που είναι μια μακροπρόθεσμη απελευθέρωση υποστήριξης και έτσι υποστηρίζεστε εδώ και πολλά χρόνια.

Το άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι είναι μόνο 32-bit. Αυτό είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι από τους υπολογιστές που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 5 χρόνια είναι 64-bit. Προκαλεί επίσης προβλήματα εάν θέλετε να εγκαταστήσετε σε έναν υπολογιστή που βασίζεται σε UEFI, καθώς πρέπει να μεταβείτε στη λειτουργία παλαιού τύπου για να εγκαταστήσετε το Ubuntu 32-bit.

Πώς να αποκτήσετε και να εγκαταστήσετε το Chromixium

Μπορείτε να πάρετε το Chromixium από την ιστοσελίδα http://chromixium.org/

Έχω γράψει έναν οδηγό εγκατάστασης βήμα προς βήμα για να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε το Chromixium .

Εάν προτιμάτε να οδηγείτε με βίντεο, υπάρχουν καλές συνδέσεις στη σελίδα του οδηγού Chromixium.

Κοίτα και νιώσε

Αυτό πρέπει να είναι το πιο εύκολο τμήμα εμφάνισης που έπρεπε ποτέ να γράψω. Η επιφάνεια εργασίας φαίνεται εντελώς και εντελώς παρόμοια με το ChromeOS. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο λεπτομέρειας που έχει περάσει σε αυτό το έργο.

Πρώτα απ 'όλα η ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας φαίνεται εξαιρετική. Επιπλέον, το μενού λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το ChromeOS και υπάρχουν ακόμη τα ίδια εικονίδια για τα Έγγραφα Google, το Youtube, το Google Drive και το Web Store.

Το μόνο εικονίδιο που διαφέρει είναι το Chromium, το οποίο φυσικά είναι απλά παλιό Chrome σε ένα πραγματικό Chromebook.

Τα εικονίδια στο κάτω μέρος διαφέρουν ελαφρώς, αλλά συνολικά οι προγραμματιστές έχουν πιάσει την ουσία του τι κάνει το ChromeOS καλό.

Τα εικονίδια στο κάτω αριστερό μέρος είναι τα εξής:

Στην κάτω δεξιά γωνία, τα εικονίδια είναι τα εξής:

Υπάρχει μια μικρή ενόχληση ότι το πλήκτρο super (κλειδί των Windows) στο πληκτρολόγιο εμφανίζει το μενού Openbox και όχι το μενού που σχετίζεται με το εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας.

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να συνδεθείτε στο Internet είναι να κάνετε κλικ στο εικονίδιο δικτύου στην κάτω δεξιά γωνία και να επιλέξετε το ασύρματο δίκτυό σας (εκτός εάν χρησιμοποιείτε καλωδιακή σύνδεση, οπότε θα συνδεθείτε αυτόματα).

Εάν υπάρχει ένας κωδικός πρόσβασης που απαιτείται για να συνδεθείτε στο δίκτυο, θα πρέπει να τον εισάγετε.

Λάμψη

Το Chromixium συνοδεύεται από την προσθήκη Pepperflash, η οποία επιτρέπει στο Flash να λειτουργήσει στο πρόγραμμα περιήγησης.

Εφαρμογές

Εκτός από τον Διαχειριστή αρχείων και το Chromium, δεν υπάρχουν άλλες εφαρμογές γραφείου εγκατεστημένες στο Chromixium. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές, επειδή υπάρχουν βοηθητικά προγράμματα συστήματος, όπως τα εργαλεία screenshot και οι διαχειριστές δίσκων και ο πίνακας ελέγχου.

Εάν κάνετε κλικ στο μενού θα δείτε συνδέσμους στα Έγγραφα Google.

Αυτό δεν είναι μια εφαρμογή γραφείου, είναι μια εφαρμογή web. Το ίδιο ισχύει και για τα Youtube και GMail.

Προφανώς, αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο αυτό καθιστά τον υπολογιστή σας δίπλα σε άχρηστο. Το όλο σημείο ενός Chromebook (ή σε αυτήν την περίπτωση ενός Clonebook) αφορά τη χρήση εργαλείων ιστού σε σχέση με παραδοσιακές εφαρμογές γραφείου.

Εγκατάσταση εφαρμογών

Η εγκατάσταση εφαρμογών στο Chromixium μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:

Για να εγκαταστήσετε ηλεκτρονικές εφαρμογές, κάντε κλικ στο μενού και επιλέξτε το κατάστημα web. Τώρα μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο Web Store της Google για τον τύπο της εφαρμογής που χρειάζεστε. Προφανείς επιλογές είναι οι εφαρμογές ήχου και τα αποτελέσματα που επιστρέφονται περιλαμβάνουν τα Spotify . Μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις εκδόσεις ιστού του GIMP και του LibreOffice.

Μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα με τις Εφαρμογές, Επεκτάσεις και Θέματα και μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα ανάλογα με τις λειτουργίες, όπως εάν λειτουργεί εκτός σύνδεσης, είναι από την Google, είναι δωρεάν, διατίθεται για Android και λειτουργεί με το Google Drive.

Εάν χρησιμοποιείτε το Chrome για να προβάλετε αυτό το άρθρο, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο κατάστημα web τώρα, μεταβαίνοντας στη διεύθυνση https://chrome.google.com/webstore.

Μπορείτε βεβαίως να εγκαταστήσετε πλήρεις εφαρμογές όπως το LibreOffice, το Rhythmbox και το Steam, καθώς το Chromixium βασίζεται στο Ubuntu και έτσι έχετε πλήρη πρόσβαση στα αποθετήρια του Ubuntu.

Το εργαλείο που παρέχει το Chromixium για την εγκατάσταση εφαρμογών είναι το Synaptic, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή επιλογή. Είναι ελαφρύ, πλήρως εξοπλισμένο και δεν είναι το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu το οποίο έχω κάπως σχέση αγάπης / μίσους.

Ο πίνακας ελέγχου

Εάν πρέπει να ρυθμίσετε εκτυπωτές, να συνδεθείτε σε απομακρυσμένους διακομιστές ή να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις οθόνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Πίνακα Ελέγχου Ubuntu.

Θέματα

Εγκατέστησα το Chromixium στο Acer Aspire One netbook μου, καθώς είναι η ιδανική λύση για μια συσκευή χαμηλού επιπέδου.

Είχα μερικά μικρά προβλήματα με το Chromixium.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατή η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος στη μονάδα σκληρού δίσκου επειδή ο σκληρός δίσκος ήταν σε χρήση.

Ήταν το εργαλείο διαμερισμού που χρησιμοποιούσε το σκληρό δίσκο. Δούλεψε τέλεια στη δεύτερη προσπάθεια.

Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει με το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα ένα τόσο χαμηλό τέλος netbook, αλλά το μενού πήρε μέχρι και 5 δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί. Μερικές φορές θα φορτώνονταν αμέσως, άλλες φορές χρειάστηκε λίγο.

Περίληψη

Αυτή είναι μόνο η έκδοση 1.0 του Chromixium, αλλά πρέπει να πω ότι ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο λεπτομέρειας που έχει περάσει σε αυτό.

Το Chromixium είναι τέλειο αν ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου επεξεργασίας στον ιστό, σε αντίθεση με τη χρήση τυπικών εφαρμογών γραφείου.

Υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες εφαρμογές ιστού στις μέρες μας που θα μπορούσατε εύκολα να ξεφύγετε χωρίς να χρησιμοποιείτε τυπικές εφαρμογές γραφείου. Για την εγχώρια χρήση, τα Έγγραφα Google είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο γραφείου αντικατάστασης.

Αν χρειάζεστε εφαρμογές γραφείου, τότε το Chromixium σας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε ό, τι χρειάζεστε. Σε κάποιους τρόπους, αυτό είναι καλύτερο από το ChromeOS.

Η μία στιγμιαία βελτίωση που μπορεί να γίνει στο Chromixium είναι για τους προγραμματιστές να κυκλοφορήσουν μια έκδοση 64-bit.