Τι είναι το SONET - Σύγχρονο οπτικό δίκτυο;

Η ταχύτητα και η ασφάλεια είναι δύο από τα οφέλη του SONET

Το SONET είναι μια τεχνολογία δικτύου φυσικού επιπέδου που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μεγάλους όγκους κίνησης σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις σε καλωδιώσεις οπτικών ινών . Η SONET σχεδιάστηκε αρχικά από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων για το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '80. Αυτό το τυποποιημένο πρωτόκολλο ψηφιακής επικοινωνίας μεταφέρει ταυτόχρονα πολλές ροές δεδομένων.

Χαρακτηριστικά Sonet

Η SONET διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική, όπως:

Το αναγνωρισμένο μειονέκτημα του SONET είναι το υψηλό του κόστος.

Το SONET χρησιμοποιείται συνήθως σε δίκτυα μεταφορέων. Βρίσκεται επίσης στις πανεπιστημιουπόλεις και στα αεροδρόμια.

Εκτέλεση

Το SONET εκτελεί εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Στο βασικό επίπεδο σηματοδότησης, που ονομάζεται STS-1, ο SONET υποστηρίζει 51,84 Mbps. Το επόμενο επίπεδο σηματοδότησης SONET, STS-3, υποστηρίζει τριπλάσιο το εύρος ζώνης ή 155,52 Mbps. Τα υψηλότερα επίπεδα σήμανσης SONET αυξάνουν το εύρος ζώνης σε διαδοχικά πολλαπλάσια των τεσσάρων, μέχρι περίπου 40 Gbps.

Η ταχύτητα του SONET έκανε την τεχνολογία ανταγωνιστική με εναλλακτικές λύσεις όπως η ασύγχρονη λειτουργία μεταφοράς και το Gigabit Ethernet για πολλά χρόνια. Ωστόσο, καθώς τα πρότυπα Ethernet έχουν προχωρήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει γίνει μια δημοφιλής αντικατάσταση για τις γηράσκουσες υποδομές SONET.