Αρχεία GIF: Πότε να τα χρησιμοποιήσετε και τι είναι

Σε GIF ή όχι σε GIF;

Τα αρχεία GIF χρησιμοποιούνται συνήθως στο διαδίκτυο, μαζί με αρκετές άλλες μορφές αρχείων όπως JPGs και PNG. Το GIF είναι ένα αρκτικόλεξο για το Graphics Interchange Format το οποίο χρησιμοποιεί μια τεχνική συμπίεσης δεδομένων χωρίς απώλειες που μειώνει το μέγεθος του αρχείου χωρίς απώλεια ποιότητας. Ένα GIF μπορεί να περιέχει έως και 256 χρώματα από το 24-bit RGB color space, το οποίο - παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν πολλά χρώματα - είναι στην πραγματικότητα μια περιορισμένη παλέτα που κάνει το GIF χρήσιμο σε μερικά σενάρια αλλά ακατάλληλο για άλλους.

Το GIF αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το CompuServe το 1987 και χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο λόγω της φορητότητάς του και του σχετικά μικρού μεγέθους, καθιστώντας τα GIF διαθέσιμα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και γρήγορα φορτωμένα.

Όταν το μορφότυπο GIF λειτουργεί καλύτερα

Ένα GIF, που προσδιορίζεται με την επέκταση αρχείου .gif, είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για εικόνες που παρουσιάζουν συμπαγές χρώμα, κείμενο και απλά σχήματα. Παραδείγματα θα είναι τα κουμπιά, τα εικονίδια ή τα πανό, για παράδειγμα, επειδή έχουν σκληρές άκρες και απλά χρώματα. Εάν εργάζεστε με φωτογραφίες ή άλλες εικόνες που διαθέτουν διαβάθμιση χρώματος, ένα GIF δεν είναι το καλύτερο σας στοίχημα (θεωρήστε ένα JPG αντί, αν και το JPG δεν διαθέτει τη συμπίεση χωρίς απώλειες που κάνει ένα GIF).

Σε αντίθεση με τα αρχεία JPG, τα αρχεία GIF υποστηρίζουν διαφανή υπόβαθρα . Αυτό επιτρέπει στα αρχεία GIF να συνδυάζονται με τα χρώματα φόντου ιστοσελίδας. Ωστόσο, επειδή τα εικονοστοιχεία μπορούν να είναι μόνο 100% διαφανή ή 100% αδιαφανή, δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μερική διαφάνεια, σκιά σταγόνες και παρόμοια εφέ. Για να επιτευχθεί αυτό, τα αρχεία PNG είναι τα καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, το PNG, το οποίο διαρκεί για το Portable Network Graphics, έχει ξεπεράσει τη δημοτικότητα του GIF ως κορυφαία μορφή γραφικών για τον ιστό. Προσφέρει καλύτερη συμπίεση και πρόσθετα χαρακτηριστικά, αλλά δεν υποστηρίζει κινούμενα γραφικά, για τα οποία τα GIF πλέον χρησιμοποιούνται πλέον.

Κινούμενα GIF

Τα αρχεία GIF μπορούν να περιέχουν κινούμενες εικόνες , δημιουργώντας αρχεία που είναι γνωστά ως κινούμενα GIF. Αυτά είναι συνήθως εμφανίζονται σε ιστοσελίδες, αν και δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως όπως ήταν. Θυμηθείτε τις ημέρες των κινούμενων γραφικών "υπό κατασκευή"; Αυτά ήταν κλασικά κινούμενα GIF.

Αλλά υπάρχουν ακόμα κοινές χρήσεις για αυτά τα κινούμενα σχέδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφημίσεις, μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή απλά demos DIY-οπουδήποτε μια στατική εικόνα απλά δεν θα κάνει το τέχνασμα.

Δεν χρειάζεστε ένα ακριβό πρόγραμμα γραφικών για να δημιουργήσετε ένα κινούμενο GIF. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το κάνετε δωρεάν χρησιμοποιώντας ένα από τα διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το GIFMaker.me, το makeagif.com ή το GIPHY.

Ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου απενεργοποιούνται από υπερβολική κίνηση, ωστόσο, χρησιμοποιήστε αυτή τη μορφή με προσοχή και φειδώ και όπου θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Πώς να προφέρετε το GIF

Οι περισσότεροι σχεδιαστές προφέρουν GIF με ένα σκληρό "g" όπως αυτό στη λέξη "δώστε". Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ο δημιουργός του Steve Wilhite της CompuServe να το προφέρεται με ένα μαλακό "g" όπως το "jif" όπως στο Jif φυστικοβούτυρο. Ένα διάσημο ρητό μεταξύ των προγραμματιστών CompuServe στη δεκαετία του '80 ήταν "οι προγραμματιστές Choosy επιλέγουν το GIF" ως ένα παιχνίδι στο διαφημιστικό βούτυρο αραχίδων εκείνης της εποχής.