Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τις συνδέσεις δικτύου στα Windows

Τα Microsoft Windows επιτρέπουν στους διαχειριστές να διαχειρίζονται Wi-Fi και άλλα είδη τοπικών συνδέσεων δικτύου μέσω του λειτουργικού συστήματος. Η γνώση του πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε τις συνδέσεις στα Windows βοηθά πολύ στην εγκατάσταση και την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου.

Για παράδειγμα, θεωρήστε ότι τα Windows ενεργοποιούν τις διεπαφές Wi-Fi των υπολογιστών Windows από προεπιλογή. Όταν μια σύνδεση Wi-Fi σταματά να λειτουργεί ξαφνικά λόγω τεχνικής σφάλματος, τα Windows μερικές φορές την απενεργοποιούν αυτόματα, αλλά οι χρήστες μπορούν πάντα να κάνουν το ίδιο χειροκίνητα. Η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση των συνδέσεων Wi-Fi επαναφέρει τις λειτουργίες που σχετίζονται με το δίκτυο χωρίς να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή. Αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα είδη προβλημάτων δικτύου, όπως και μια πλήρη επανεκκίνηση.

Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε τις συνδέσεις δικτύου στα Windows

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε εκ νέου τις συνδέσεις δικτύου μέσω του Πίνακα Ελέγχου των Windows Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για τα Windows 7 και νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος (O / S), συμπεριλαμβανομένων των Windows 10:

  1. Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου των Windows, ο οποίος βρίσκεται στο μενού Έναρξη των Windows, στο "Αυτό το PC" ή σε άλλα μενού των Windows, ανάλογα με την έκδοση O / S.
  2. Ανοίξτε το Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης - Ο πίνακας ελέγχου θα ανανεωθεί για να εμφανιστούν νέες επιλογές. Το Κέντρο Δικτύου και Κοινής Χρήσης μπορεί να προσεγγιστεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με την έκδοση O / S. Κοιτάξτε κάτω από το αριστερό μενού "Δίκτυο και Διαδίκτυο".
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα" στο νέο αριστερό μενού που εμφανίζεται. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση ενός νέου αναδυόμενου παραθύρου που εμφανίζει τη λίστα όλων των συνδέσεων που έχουν διαμορφωθεί στον υπολογιστή με την κατάσταση καθεμιάς από αυτές. Η λίστα περιλαμβάνει συχνά τρεις ή περισσότερες καταχωρήσεις για τύπους σύνδεσης Ethernet, Wi-Fi και VPN.
  4. Επιλέξτε το δίκτυο που θέλετε να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε από τη λίστα και κάντε δεξί κλικ για να εμφανίσετε τις συγκεκριμένες επιλογές του μενού. Οι συνδέσεις απενεργοποίησης θα έχουν την επιλογή "Ενεργοποίηση" και οι ενεργοποιημένες συνδέσεις θα έχουν την επιλογή "Απενεργοποίηση" στο επάνω μέρος του μενού, στο οποίο μπορείτε να κάνετε κλικ για να εκτελέσετε την κατάλληλη ενέργεια.
  1. Κλείστε το παράθυρο του Πίνακα ελέγχου όταν τελειώσετε.

Συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε τις συνδέσεις δικτύου των Windows

Το Windows Device Manager μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση των συνδέσεων δικτύου ως εναλλακτική λύση στον πίνακα ελέγχου. Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών από την ενότητα "Συσκευές και Εκτυπωτές" του Πίνακα Ελέγχου και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα "Προσαρμογέας δικτύου" του δέντρου της συσκευής. Κάνοντας δεξί κλικ σε αυτές τις μεμονωμένες καταχωρίσεις εμφανίζονται επίσης αναδυόμενα μενού με επιλογές για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση αυτών των τύπων σύνδεσης ανάλογα με τις ανάγκες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τυχόν τύπους σύνδεσης που δεν χρησιμοποιείτε: αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου και της ασφάλειας.

Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένου του Windows XP Service Pack 2, υποστηρίζουν μια επιλογή μενού Επισκευή για ασύρματες συνδέσεις. Αυτή η λειτουργία απλά απενεργοποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε εκ νέου η σύνδεση Wi-Fi σε ένα βήμα. Ενώ αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σε νεότερες μορφές των Windows, οι διάφοροι οδηγοί αντιμετώπισης προβλημάτων στα Windows 7 και νεότερες εκδόσεις προσφέρουν την ίδια και περισσότερη λειτουργικότητα.