Πώς να καθορίσει τις χήρες και τα ορφανά στο κείμενο

Διορθώστε λέξεις για καλύτερη τυπογραφία και σχεδίαση

Κατά τη ρύθμιση του τύπου και τη διαμόρφωση της σελίδας, ο γραφίστας ή τυπογράφος οργανώνει τον τύπο στη σελίδα για την καλύτερη ισορροπία και σαφήνεια. Όταν η σελίδα περιέχει πολλά κείμενα - ειδικά σε μικρά μήκη γραμμών - περιστασιακά ο τύπος "σπάει" από μία στήλη ή σελίδα στη άλλη, αφήνοντας μία μόνο λέξη ή μία γραμμή τύπου χωρισμένη από την υπόλοιπη παράγραφο. Αυτά τα περιστατικά ονομάζονται χήρες και ορφανά. Αυτά τα χήρα και τα ορφανά κομμάτια του κειμένου καθιστούν τις ιστορίες πιο δύσκολο να διαβάσουν και να προκαλέσει τη διάταξη των σελίδων να φαίνεται ασύμμετρη. Συνήθως, ένας εξειδικευμένος σχεδιαστής μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα για να ωφελήσει το σχέδιο.

Τι είναι οι χήρες και τα ορφανά

Παραδείγματα χήρων και ορφανών

Πώς να εξαλείψετε τις χήρες και τα ορφανά

Όταν μεταφέρετε το κείμενο στο σχέδιο διάταξης σελίδας σας, μπορεί να παρατηρήσετε μερικές χήρες και ορφανά. Στο σύγχρονο λογισμικό διάταξης σελίδων, έχετε πολλές επιλογές για να τροποποιήσετε το κείμενο για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

Μην βασίζεστε στο λογισμικό σας για να αναγνωρίζετε και να διορθώνετε σωστά κάθε τύπο λέξης ή φράσης. Δοκιμάστε διαφορετικές ρυθμίσεις για να βρείτε τα καλύτερα τελικά σύνολα γραμμής και, στη συνέχεια, επιδιορθώστε μεμονωμένα τα υπόλοιπα προβλήματα. Επαναλάβετε την εξέταση μετά από κάθε αλλαγή.

Μάθετε πότε πρέπει να σταματήσετε

Προσέξτε για το φαινόμενο του ντόμινο όταν εξομαλύνετε τον τύπο για να εξαλείψετε τις χήρες και τα ορφανά. Όταν εργάζεστε σε ένα έγγραφο που κάνει αλλαγές στην παρακολούθηση ή την απόσταση, ξεκινήστε από την αρχή. Κάντε αλλαγές σε μικρές αυξήσεις. Οποιεσδήποτε αλλαγές κάνετε στην αρχή του εγγράφου μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω το κείμενο και να δημιουργήσει νέα προβλήματα γραμμής.

Μην ξεχνάτε τη μεγάλη εικόνα. Αυτό που μοιάζει με μερικές απλές προσαρμογές γραμμής σε μία μόνο παράγραφο μπορεί να φανεί αρκετά διαφορετικό όταν κοιτάζετε την παράγραφο παράλληλα με άλλο μη προσαρμοσμένο κείμενο. Παρόλο που μπορείτε μερικές φορές να κάνετε μόνο ένα μικρό κομμάτι της συμπίεσης σε μια μόνο λέξη, αν πρέπει να κάνετε πολλή συμπίεση θα πρέπει να εξαπλωθεί σε ολόκληρη μια παράγραφο.

Βεβαιωθείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνετε για την εξάλειψη των χήρων και των ορφανών δεν είναι χειρότερα από το αρχικό σας πρόβλημα. Διορθώστε τις χειρότερες από τις χήρες και τα ορφανά σας και αφήστε τα περιθωριακά να πάνε.