Τι είναι οι διαρθρωτικές και κεντρικές γραμμές;

Οι δομικές γραμμές και οι κεντρικές γραμμές αποτελούν βασικό κομμάτι της διαδικασίας σχεδίασης τόσο για την παραδοσιακή κίνηση όσο και για το τυπικό σχέδιο και χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη δημιουργία ισορροπημένων, συμμετρικών μορφών με σωστή κατανομή βάρους και προοπτικών. Παρόλο που δεν τους χρησιμοποιούν όλοι, βοηθούν στο επίπεδο των βασικών σκίτσων να βοηθήσουν να αποκλείσουν τα σχήματα, ειδικά όταν εργάζονται με ανθρώπους ή ζώα - αν και ισχύουν για σχεδόν οτιδήποτε με μάζα και βάθος και μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε κτίρια ή αντικείμενα ως αυτοκίνητα. Για χάρη αυτής της συζήτησης, όμως, θα επικεντρωθούμε στις κεντρικές και δομικές γραμμές στο πλαίσιο του σχεδιασμού χαρακτήρων για κινούμενα σχέδια.

Η κεντρική γραμμή είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: μια γραμμή που χωρίζει τη γραμμή σας στο κέντρο. Αρχίζω συνήθως με φιγούρα πριν δημιουργήσω πλήρες σχέδιο χαρακτήρων και προσδιορίσω την κεντρική γραμμή που αρχίζει από το κυκλικό κεφάλι. Η γραμμή που τραβιέται πάνω από την κυκλική κεφαλή όχι μόνο προσθέτει βάθος για μένα και τσιμίζει την κατεύθυνση του κεφαλιού, αλλά μου λέει πού θα είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αφού η κεντρική γραμμή πρέπει να περάσει ακριβώς ανάμεσα στα μάτια, πάνω από το ακριβές άκρο της μύτης, και μέσω της κεντρικής κορυφής των χειλιών.

Αν σχεδιάζω έναν χαρακτήρα που στέκεται μπροστά μπροστά, η κεντρική γραμμή θα είναι μια ευθεία γραμμή που τέμνει τέλεια το κεφάλι σε δύο κάθετα ημισφαίρια. Για μια βολή 3/4, όμως, θα χρησιμοποιούσα μια καμπύλη γραμμή. θα ξεκινούσε και θα τελείωσε στον ίδιο ακριβώς τόπο με την ευθεία για μετωπιαίο βλήμα, αλλά θα καμπυλούσε προς τα έξω για να δείξει την στροφή του κεφαλιού, αφήνοντας μια ημισέληνο στη μία πλευρά και ένα ωοειδές προς την άλλη. Η ημισέληνος θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της περιοχής του κύκλου, ενώ ο ωοειδής θα αντιπροσωπεύει το 75%. Παρόλο που η διανομή είναι ανομοιογενής, αυτό εξακολουθεί να είναι μια κεντρική γραμμή, καθώς δείχνουμε πού θα υπήρχε το κέντρο του προσώπου εάν το κεφάλι ήταν μισοστραμμένο και το είδαμε σε προοπτική. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν παρόμοιο με το 2,5D animation .

Οι ίδιοι λογαριασμοί για την κεντρική γραμμή του σώματος. Όταν ξεκινάτε με ένα ραβδί σχήμα, η κεντρική γραμμή αντιπροσωπεύει το ίδιο το σώμα, αλλά θα καταλήξετε κτίριο γύρω από αυτό καθώς προσθέτετε τραχεία σχήματα της φιγούρας σας στην κορυφή. Η κεντρική σας γραμμή μπορεί να είναι μια ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τους γοφούς ή μπορεί να είναι μια κοντύτερη γραμμή που δείχνει την κεντρική γραμμή του λαιμού, άλλη από το λαιμό μέχρι τη μέση και άλλη από τη μέση έως τη βουβωνική χώρα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε περισσότερες καμπύλες υγρών για να δείτε την κατανομή του βάρους και της στάσης του πλαισίου κινούμενων σχεδίων που σκοπεύετε να σχεδιάσετε. Το σημαντικό είναι να έχετε κατά νου την προοπτική όψη και να σχεδιάσετε την κεντρική γραμμή ανάλογα με τη θέση του κεφαλιού.

Οι δομικές γραμμές βοηθούν την κεντρική γραμμή στη δημιουργία της εμφάνισης της φυσικής στάσης. Αφού έχετε τις βασικές κεντρικές γραμμές σας, μπορείτε να προσθέσετε δομικές γραμμές που αντιπροσωπεύουν τους γοφούς, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, εστιάζοντας κυρίως σε προοπτική και γωνία. Εάν ο χαρακτήρας σας είναι στραμμένος προς την κάμερα, οι δομικές γραμμές για τους ώμους και τους γοφούς τους θα έχουν το ίδιο οριζόντιο μήκος σε κάθε πλευρά της κεντρικής γραμμής. Τα πόδια και οι βραχίονες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αν στέκονται ευθεία στην προσοχή ή είναι πιο άνετα με ένα ή και τα δύο λυγισμένα - τα οποία θα επηρεάσουν τη γωνία, αλλά όχι το μήκος, των δομικών γραμμών για τους ώμους και τους γοφούς. Τα αεροπλάνα του σώματος μετατοπίζονται συνεχώς σε αντιστάθμιση μεταξύ τους. εάν το πόδι κάμπτεται, σπρώχνοντας το δεξί ισχίο, ο αριστερός ώμος θα ανυψωθεί για να το αντισταθμίσει και να κατανείμει σωστά το βάρος. Είναι πάντα σημαντικό να διατηρήσετε αυτή την κατανομή του βάρους κατά τη σύνταξη του χαρακτήρα που θέτει.

Από μια προοπτική άποψη, οι δομικές γραμμές φαίνεται ότι θα μειωθούν και θα μειωθούν καθώς θα υποχωρούν στην απόσταση. Η δομική γραμμή που αντιπροσωπεύει τους ώμους θα είναι μικρότερη στην πλευρά που βρίσκεται πιο μακριά από την κάμερα από τη γραμμή στην πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στην κάμερα και ανάλογα με την πόζα θα φαίνεται συχνά να υψώνεται είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Οι γραμμές που αντιπροσωπεύουν τα χέρια και τα πόδια θα είναι μικρότερες και στην πιο μακρινή πλευρά, επειδή η απόσταση κάνει τα άκρα να φαίνονται μικρότερα.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν animation είναι να συνεργαστεί με τις κεντρικές γραμμές και τις δομικές γραμμές σας από το πλαίσιο στο πλαίσιο και να βεβαιωθείτε ότι καθώς ο χαρακτήρας κινεί αυτές τις γραμμές ρέουν ομαλά καθώς σχεδιάζετε τα in-betweens σας. Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις γραμμές σε προκαταρκτικά σκίτσα, θα διαπιστώσετε ότι καθώς θα χτίσετε την κινούμενη εικόνα χαρακτήρων επάνω σε αυτό, θα έχετε πολύ πιο φυσική, μια πιστή κίνηση που θα απαλλαγεί από οποιαδήποτε προβλήματα με ξύλινη, αμήχανη κίνηση.