Οι πυκνωτές ήχου αυτοκινήτου εξηγούνται

Πώς ένας μεγάλος πυκνωτής μπορεί να τροφοδοτήσει το κτήνος αυτό είναι το αυτοκίνητό σας Amp

Οι πυκνωτές ήχου αυτοκινήτου είναι ένα από τα πιο συχνά παρεξηγημένα στοιχεία ήχου αυτοκινήτου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο περίπλοκα. Σε ένα βασικό επίπεδο, ένας πυκνωτής είναι απλά ένα ηλεκτρονικό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας, σαν μπαταρία. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες "μπαταρίες" ήταν στην πραγματικότητα πρωτόγονοι πυκνωτές που κατασκευάστηκαν από γυάλινα βάζα γεμάτα με νερό.

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες, οι πυκνωτές έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν και να εκφορτίζουν την ηλεκτρική ενέργεια πολύ γρήγορα, αν χρειαστεί. Στις εφαρμογές ήχου αυτοκινήτου, αυτή η δυνατότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για να παράσχει μια πηγή ισχύος κατά παραγγελία σε έναν ενισχυτή . Δεδομένου ότι η πυκνότητα ενέργειας των περισσότερων πυκνωτών είναι πάνω από χίλιες φορές μικρότερη από εκείνη μιας αλκαλικής μπαταρίας, ένας πυκνωτής ήχου αυτοκινήτου είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που βρίσκονται στα περισσότερα καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

Ηλεκτρική ισχύς On-Demand

Κάθε πυκνωτής αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: δύο ηλεκτρικούς αγωγούς και ένα υλικό γνωστό ως διηλεκτρικό, το οποίο χρησιμεύει ως μονωτήρας μεταξύ των αγωγών. Όταν οι αγωγοί τροφοδοτούνται με μια πηγή τάσης, παράγεται ένα στατικό ηλεκτρικό πεδίο στο διηλεκτρικό. Αυτό αποθηκεύει αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να απελευθερωθεί μετά την αφαίρεση του κυκλώματος φόρτισης.

Οι πυκνωτές έχουν ποικίλες χρήσεις στην ηλεκτρονική, από την αποσύνδεση σημάτων DC και AC έως την παροχή επαρκούς ενέργειας κατά παραγγελία για την εκκίνηση ηλεκτρικών κινητήρων που απαιτούν πολύ περισσότερη ροπή για να προχωρήσουν. Οποιαδήποτε δεδομένη ηλεκτρονική συσκευή που έχετε στην κατοχή σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι περιέχει πυκνωτές εκτός από άλλα εξαρτήματα όπως τρανζίστορ και αντιστάσεις, και βρίσκονται πολύ συχνά στα τροφοδοτικά. Πολύ μεγάλοι πυκνωτές χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως οι καρδιακοί απινιδωτές και τα λέιζερ, λόγω της ικανότητάς τους να εκπέμπουν μεγάλη ισχύ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Power πεινασμένα συστήματα ήχου αυτοκινήτου

Στις εφαρμογές ήχου αυτοκινήτου, ένας πυκνωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να "τροφοδοτήσει" τον πεινασμένο σας ενισχυτή. Το ζήτημα είναι ότι ένας ιδιαίτερα ισχυρός ενισχυτής μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες παραγωγής ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου σας. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως θα δείτε τους προβολείς ή τις φωτεινές ενδείξεις να μειώνονται κατά τη διάρκεια ισχυρών σημειώσεων μπάσων.

Ο τρόπος που λειτουργεί ένας πυκνωτής ήχου αυτοκινήτου είναι ότι κατά την κανονική λειτουργία τροφοδοτείται με τάση από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Αυτό το χρεώνει, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να πάει όταν χρειαστεί. Αν σε κάποιο σημείο ο ενισχυτής προσπαθήσει να τραβήξει περισσότερη ένταση από ότι το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να βγει έξω, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση τάσης στον ενισχυτή, ο πυκνωτής θα εκφορτιστεί. Δεδομένου ότι οι πυκνωτές ήχου αυτοκινήτου είναι συνήθως εγκατεστημένοι ακριβώς δίπλα στον ενισχυτή ή όσο το δυνατόν πιο κοντά, υπάρχει σημαντικά μικρότερη τάση τάσης και όλο το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Δεδομένου ότι οι πυκνωτές είναι σε θέση να φορτίζουν και να εκφορτίζονται πολύ γρήγορα, ένας πυκνωτής ήχου αυτοκινήτου μπορεί να "ξαναγεμίζει" όποτε οι απαιτήσεις ισχύος του ενισχυτή δεν απαιτούν επιπλέον χυμό.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με: Επιλογή ενισχυτή

Πώς να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε έναν πυκνωτή ήχου αυτοκινήτου

Αν διαθέτετε σύστημα φόρτισης αποθεμάτων και μπαταρία και ο ενισχυτής σας είναι ιδιαίτερα ισχυρός, μπορεί να καταλήξετε να χρειάζεστε ένα καπάκι ενίσχυσης. Ωστόσο, η προσθήκη ενός πυκνωτή στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σας δεν θα έχει πραγματικά αισθητά αποτελέσματα, εκτός εάν πληρούνται μερικά συγκεκριμένα κριτήρια. Οι κύριοι συντελεστές που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ηχητικό σύστημα αυτοκινήτου που χρειάζεται ένα καπάκι ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι ο φωτισμός των προβολέων. Εάν οι προβολείς σβήνουν όταν ανοίγετε το ραδιόφωνο ή κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα δυνατών σημειώσεων μπάσων, αυτό είναι ένδειξη ότι το σύστημα φόρτισης δεν είναι αρκετά υψηλό μέχρι το ταμπάκο. Ωστόσο, ένα καπάκι που σκληραίνει δεν θα λύσει απαραίτητα το πρόβλημα. Εάν το σύστημα φόρτισης είναι υπερβολικά χαμηλό, ή ο ενισχυτής είναι πολύ ισχυρός, τότε η εγκατάσταση ενός καπακιού μπορεί να μην είναι αρκετή.

Εγκατάσταση καπάκι ενίσχυσης

Η εγκατάσταση ενός πυκνωτή ήχου αυτοκινήτου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Δεδομένου ότι τα μεγάλα καλύμματα είναι ικανά να αποθηκεύουν και να αποφορτίζουν πολύ ενέργεια, χρειάζονται λίγο περισσότερη προσοχή στο χειρισμό από άλλα εξαρτήματα ήχου αυτοκινήτου. Όταν αγοράζετε ένα καπάκι, θα πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες ασφαλείας, οδηγίες εγκατάστασης και είτε έναν λαμπτήρα είτε έναν αντιστάτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή απόρριψή του. Αν ποτέ δεν έχετε εγκαταστήσει ξανά ένα καπάκι για ενίσχυση, είναι σημαντικό να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις οδηγίες ασφάλειας και εγκατάστασης προτού ξεκινήσετε.

Σε ευρύτερα εγκεφαλικά επεισόδια, η τοποθέτηση ενός καπακιού δεν είναι πολύ περίπλοκη. Οι πυκνωτές ήχου αυτοκινήτου πρέπει πάντα να είναι εγκατεστημένοι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ενισχυτή και συνήθως διαθέτουν είτε ένα τερματικό, δύο τερματικά ή ένα μπλοκ διανομής.

Αν ένα καπάκι έχει δύο ακροδέκτες, τότε το θετικό πρέπει να συνδεθεί απευθείας στη θετική σύνδεση ενισχυτή και το αρνητικό θα πρέπει να συνδεθεί με το έδαφος του πλαισίου - κατά προτίμηση στο ίδιο σημείο με τον ενισχυτή σας.

Εάν έχει ένα μπλοκ διανομής, τότε μπορείτε να συνδέσετε απευθείας το θετικό καλώδιο της μπαταρίας απευθείας σε αυτό. Ο θετικός ακροδέκτης στον ενισχυτή μπορεί στη συνέχεια να συνδεθεί επίσης στο μπλοκ διανομής.