Μάθετε την εντολή ifconfig του Linux

Το ifconfig χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση των διασυνδέσεων δικτύου που είναι εγκατεστημένες στο πυρήνα. Χρησιμοποιείται κατά το χρόνο εκκίνησης για τη δημιουργία διεπαφών, όπως απαιτείται. Μετά από αυτό, συνήθως απαιτείται μόνο όταν εντοπίζονται σφάλματα ή όταν απαιτείται ρύθμιση του συστήματος.

Εάν δεν δίδονται επιχειρήματα, το ifconfig εμφανίζει την κατάσταση των ενεργών διεπαφών που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Εάν δίνεται ένα μόνο όρισμα διεπαφής , εμφανίζεται μόνο η κατάσταση της δεδομένης διεπαφής. εάν δίνεται ένα μόνο -α όρισμα, εμφανίζει την κατάσταση όλων των διεπαφών, ακόμη και εκείνων που είναι κάτω. Διαφορετικά, ρυθμίζει μια διεπαφή.

Σύνοψη

ifconfig [διεπαφή]
ifconfig διεπαφή [aftype] επιλογές διεύθυνση ...

Οικογένειες διευθύνσεων

Εάν το πρώτο όρισμα μετά το όνομα διεπαφής αναγνωριστεί ως το όνομα μιας υποστηριζόμενης οικογένειας διευθύνσεων, αυτή η οικογένεια διευθύνσεων χρησιμοποιείται για την αποκωδικοποίηση και την εμφάνιση όλων των διευθύνσεων πρωτοκόλλου. Οι οικογένειες διευθύνσεων που υποστηρίζονται αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνουν inet (TCP / IP, προεπιλογή), inet6 (IPv6), ax25 (AMPR Packet Radio), ddp (Appletalk Phase 2), ipx (Novell IPX) και netrom ( AMPR Packet radio).

Επιλογές

διεπαφή

Το όνομα της διασύνδεσης. Αυτό είναι συνήθως ένα όνομα προγράμματος οδήγησης ακολουθούμενο από έναν αριθμό μονάδας, για παράδειγμα eth0 για την πρώτη διεπαφή Ethernet .

πάνω

Αυτή η σημαία προκαλεί την ενεργοποίηση της διασύνδεσης. Είναι καθοριζόμενη σιωπηρά εάν μια διεύθυνση έχει εκχωρηθεί στη διεπαφή.

κάτω

Αυτή η σημαία προκαλεί τον τερματισμό λειτουργίας του προγράμματος οδήγησης αυτής της διασύνδεσης.

[-] arp

Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τη χρήση του πρωτοκόλλου ARP σε αυτήν τη διασύνδεση.

[-] promisc

Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την ασύμμετρη λειτουργία της διασύνδεσης. Εάν επιλεγεί, όλα τα πακέτα στο δίκτυο θα ληφθούν από τη διασύνδεση.

[-] allmulti

Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τη λειτουργία πολλαπλής διανομής . Εάν επιλεγεί, όλα τα πακέτα πολλαπλής διανομής στο δίκτυο θα ληφθούν από τη διασύνδεση.

μετρικό N

Αυτή η παράμετρος ορίζει τη μέτρηση διεπαφής.

mtu N

Αυτή η παράμετρος ορίζει τη μονάδα μέγιστης μεταφοράς (MTU) μιας διεπαφής.

dstaddr addr

Ρυθμίστε την απομακρυσμένη διεύθυνση IP για μια σύνδεση από σημείο σε σημείο (όπως PPP). Αυτή η λέξη-κλειδί είναι πλέον παρωχημένη. χρησιμοποιήστε τη λέξη-κλειδί pointopoint .

netmask addr

Ορίστε τη μάσκα δικτύου IP για αυτήν τη διασύνδεση. Αυτή η τιμή είναι προεπιλεγμένη στη συνήθη μάσκα δικτύου κατηγορίας A, B ή C (όπως προκύπτει από τη διεύθυνση IP διεπαφής), αλλά μπορεί να οριστεί σε οποιαδήποτε τιμή.

προσθέστε addr / prefixlen

Προσθέστε μια διεύθυνση IPv6 σε μια διεπαφή.

del addr / prefixlen

Καταργήστε μια διεύθυνση IPv6 από μια διεπαφή.

tunnel aa.bb.cc.dd

Δημιουργήστε μια νέα συσκευή SIT (IPv6-σε-IPv4), η οποία θα πραγματοποιείται με σήραγγες στον συγκεκριμένο προορισμό.

irq addr

Ορίστε τη γραμμή διακοπής που χρησιμοποιείται από αυτήν τη συσκευή. Δεν είναι δυνατό όλες οι συσκευές να αλλάξουν δυναμικά τη ρύθμιση IRQ.

io_addr addr

Ρυθμίστε τη διεύθυνση εκκίνησης στον χώρο εισόδου / εξόδου για αυτήν τη συσκευή.

mem_start addr

Ορίστε τη διεύθυνση εκκίνησης για κοινόχρηστη μνήμη που χρησιμοποιείται από αυτήν τη συσκευή. Μόνο μερικές συσκευές χρειάζονται αυτό.

Τύπος πολυμέσων

Ορίστε τη φυσική θύρα ή τον τύπο μέσου που θα χρησιμοποιηθεί από τη συσκευή. Δεν είναι δυνατό όλες οι συσκευές να αλλάξουν αυτή τη ρύθμιση και αυτές που μπορούν να διαφέρουν σε ποιες τιμές υποστηρίζουν. Οι τυπικές τιμές για τον τύπο είναι 10base2 (thin Ethernet), 10baseT (10Mbps Ethernet συνεστραμμένου ζεύγους), AUI (εξωτερικός πομποδέκτης) και ούτω καθεξής. Ο ειδικός τύπος μέσου αυτόματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πει στον οδηγό την αυτόματη ανίχνευση των μέσων. Και πάλι, δεν μπορούν όλοι οι οδηγοί να το κάνουν αυτό.

[-] μεταδίδει [addr]

Εάν παρέχεται το όρισμα διεύθυνση, ορίστε τη διεύθυνση εκπομπής πρωτοκόλλου για αυτήν τη διασύνδεση. Διαφορετικά, ορίστε (ή καταργήστε) τη σημαία IFF_BROADCAST για τη διασύνδεση.

[-] pointopoint [addr]

Αυτή η λέξη-κλειδί επιτρέπει τη λειτουργία από σημείο σε σημείο μιας διασύνδεσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια άμεση σύνδεση μεταξύ δύο μηχανών χωρίς κανείς να ακούει σε αυτήν.

Εάν δίνεται επίσης το όρισμα διευθύνσεων, ορίστε τη διεύθυνση πρωτοκόλλου της άλλης πλευράς του συνδέσμου, όπως και η παλιά λέξη-κλειδί dstaddr . Διαφορετικά, ορίστε ή καταργήστε τη σημαία IFF_POINTOPOINT για τη διεπαφή.

hw διεύθυνση τάξης

Ορίστε τη διεύθυνση υλικού αυτής της διεπαφής, εάν το πρόγραμμα οδήγησης συσκευής υποστηρίζει αυτήν τη λειτουργία. Η λέξη-κλειδί πρέπει να ακολουθείται από το όνομα της κλάσης υλικού και το εκτυπώσιμο ισοδύναμο ASCII της διεύθυνσης υλικού. Οι κατηγορίες υλικού που υποστηρίζονται σήμερα περιλαμβάνουν ether (Ethernet), ax25 (AMPR AX.25), ARCnet και netrom ( AMPR NET / ROM).

multicast

Ορίστε τη σημαία πολυεκπομπής στη διεπαφή. Αυτό δεν πρέπει κανονικά να είναι απαραίτητο καθώς οι οδηγοί ορίζουν σωστά τη σημαία.

διεύθυνση

Η διεύθυνση IP που θα αντιστοιχιστεί σε αυτή τη διασύνδεση.

txqueuelen μήκος

Ορίστε το μήκος της ουράς μετάδοσης της συσκευής. Είναι χρήσιμο να το ορίσετε σε μικρές τιμές για βραδύτερες συσκευές με μεγάλη καθυστέρηση (συνδέσεις μόντεμ, ISDN) για να αποτρέψετε τις γρήγορες μεταφορές χύδην από διαταραγμένη διαδραστική κίνηση όπως το telnet πάρα πολύ.