Πώς να εγκαταστήσετε τα πακέτα .deb

Τεκμηρίωση του Ubuntu

Κάθε διανομή Linux που βασίζεται στο Debian θα χρησιμοποιεί τα πακέτα του Debian ως μέθοδο εγκατάστασης και απεγκατάστασης του λογισμικού.

Τα πακέτα Debian αναγνωρίζονται από την επέκταση αρχείου .deb και αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να εγκαταστήσετε και να απεγκαταστήσετε αρχεία .deb χρησιμοποιώντας γραφικά εργαλεία και τη γραμμή εντολών.

Γιατί θα εγκαταστήσετε ένα αρχείο .deb μη αυτόματα;

Τις περισσότερες φορές θα χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή πακέτων, όπως το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu , το Synaptic ή το Muon, για να εγκαταστήσετε το λογισμικό στις διανομές που βασίζονται στο Debian.

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε το apt-get .

Ορισμένες εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες στα αποθετήρια και πρέπει να ληφθούν από τους δικτυακούς τόπους του πωλητή.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη και εγκατάσταση πακέτων Debian από πηγές που δεν υπάρχουν στα αποθετήρια της διανομής.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφαρμογές παραδίδονται σε αυτή τη μορφή, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google . Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε τα πακέτα με μη αυτόματο τρόπο.

Πού να πάρετε ένα αρχείο .deb (για λόγους επίδειξης)

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να πάτε και να πάρετε ένα αρχείο .deb για εγκατάσταση.

Επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://launchpad.net/ για να δείτε μια λίστα με ορισμένα πακέτα που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε μορφή .deb. Θυμηθείτε αυτό είναι μόνο ένας οδηγός για να δείξετε πώς να εγκαταστήσετε τα πακέτα .deb και ότι θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε και να χρησιμοποιήσετε πρώτα τους διαχειριστές πακέτων ή αν χρησιμοποιείτε μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu βρείτε μια σχετική PPA .

Το πακέτο που πρόκειται να δείξω είναι QR Code Creator (https://launchpad.net/qr-code-creator). Ένας QR κώδικας είναι ένα από αυτά τα αστεία σύμβολα που βλέπετε παντού από το πίσω μέρος των πακέτων Crisp έως τις διαφημίσεις στάσης λεωφορείων. Όταν παίρνετε μια εικόνα του κώδικα QR και τρέχετε μέσω του αναγνώστη θα σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα, σχεδόν σαν μια υπερ-σύνδεση ως αστεία εικόνα.

Στη σελίδα QR Code Creator, υπάρχει ένα αρχείο .deb. Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κατεβάζει το αρχείο .deb στον φάκελο λήψεων.

Πώς να εγκαταστήσετε τα πακέτα .deb

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση πακέτων του Debian ονομάζεται dpkg. Είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών και μέσω της χρήσης διακοπτών, μπορείτε να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα.

Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε το πακέτο.

sudo dpkg -i <όνομα_συσκευασίας>

Για παράδειγμα, για να εγκαταστήσετε τον QR Code Creator, η εντολή θα είναι η εξής:

sudo dpkg -i qr-code-creator_1.0_all.deb

Εάν προτιμάτε να (δεν είστε σίγουροι γιατί) μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε - install αντί του -i ως εξής:

sudo dpkg - να εγκαταστήσετε τον qr-code-creator_1.0_all.deb

Τι είναι σε αρχείο .deb;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει ένα πακέτο .deb; Μπορείτε να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή για να εξαγάγετε τα αρχεία από ένα πακέτο χωρίς να το εγκαταστήσετε.

dpkg-deb -x qr-κώδικα-δημιουργός_1.0_all.deb ~ / qrcodecreator

Η παραπάνω εντολή εξάγει τα περιεχόμενα του πακέτου qr-code-creator σε ένα φάκελο που ονομάζεται qrcodecreator που βρίσκεται μέσα στον αρχικό φάκελο (π.χ. / home / qrcodecreator). Ο φάκελος qrcodecreator προορισμού πρέπει να υπάρχει ήδη.

Στην περίπτωση του δημιουργού κώδικα qr τα περιεχόμενα έχουν ως εξής:

Αφαίρεση των πακέτων .deb

Μπορείτε να καταργήσετε ένα πακέτο Debian χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo dpkg -r <όνομα συσκευασίας>

Εάν θέλετε να καταργήσετε επίσης τα αρχεία ρυθμίσεων, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

sudo dpkg-Ρ <όνομα συσκευασίας

Περίληψη

Εάν χρησιμοποιείτε διανομή βασισμένη στο Ubuntu, μπορείτε απλά να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο .deb και να φορτωθεί στο Κέντρο Λογισμικού.

Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στην εγκατάσταση.