Αυτόματες ασύρματες συνδέσεις δικτύου στα Windows XP

Τα Windows XP (είτε Professional είτε Home Edition) σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια ασύρματη σύνδεση δικτύου σε δρομολογητές δικτύου Wi-Fi και σημεία πρόσβασης αυτόματα. Αυτή η λειτουργία σας βοηθά να κάνετε ασύρματες συνδέσεις δικτύου / Wi-Fi πιο εύκολα με φορητούς υπολογιστές και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους περιπλανιούνται μεταξύ πολλών τοποθεσιών.

Υποστηρίζει ο υπολογιστής μου αυτόματη ρύθμιση ασύρματου δικτύου;

Όλοι οι υπολογιστές των Windows XP με ασύρματη υποστήριξη Wi-Fi δεν μπορούν να διαμορφώσουν αυτόματα την ασύρματη διαμόρφωση. Για να επαληθεύσετε ότι ο υπολογιστής σας με Windows XP υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, πρέπει να έχετε πρόσβαση στις ιδιότητες της ασύρματης σύνδεσης δικτύου:

  1. Από το μενού "Έναρξη", ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου των Windows.
  2. Μέσα στον Πίνακα ελέγχου, κάντε κλικ στην επιλογή "Συνδέσεις δικτύου" εάν υπάρχει, διαφορετικά κάντε πρώτα κλικ "Συνδέσεις δικτύου και Internet" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Συνδέσεις δικτύου".
  3. Τέλος, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή "Ασύρματη σύνδεση δικτύου" και επιλέξτε "Ιδιότητες".

Στο παράθυρο ιδιοτήτων σύνδεσης ασύρματου δικτύου, βλέπετε μια καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα"; Εάν όχι, ο προσαρμογέας δικτύου Wi-Fi δεν διαθέτει την υποστήριξη WZC (Windows Zero Configuration) και η ενσωματωμένη δυνατότητα αυτόματης ασύρματης διαμόρφωσης των Windows XP δεν θα είναι διαθέσιμη για εσάς. Αντικαταστήστε τον προσαρμογέα ασύρματου δικτύου, εάν είναι απαραίτητο, για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

Εάν εμφανιστεί μια καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα", κάντε κλικ στην επιλογή αυτή και στη συνέχεια (στο Windows XP SP2) κάντε κλικ στο κουμπί "Προβολή ασύρματων δικτύων" που εμφανίζεται στη συγκεκριμένη σελίδα. Ένα μήνυμα μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη ως εξής:

Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται όταν ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου σας έχει εγκατασταθεί με βοηθητικό πρόγραμμα ρύθμισης παραμέτρων λογισμικού ξεχωριστό από τα Windows XP. Η λειτουργία αυτόματης ρύθμισης παραμέτρων των Windows XP δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την κατάσταση εκτός εάν απενεργοποιηθεί το βοηθητικό πρόγραμμα διαμόρφωσης του προσαρμογέα, το οποίο γενικά δεν είναι σκόπιμο.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση διαμόρφωσης αυτόματου ασύρματου δικτύου

Για να ενεργοποιήσετε την αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων, βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο ελέγχου "Χρήση των Windows για τη ρύθμιση παραμέτρων του ασύρματου δικτύου μου" είναι ενεργοποιημένο στην καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα" του παραθύρου ιδιοτήτων σύνδεσης ασύρματου δικτύου. Η αυτόματη ρύθμιση ασύρματου Internet / Wi-Fi θα απενεργοποιηθεί εάν δεν έχει επιλεγεί αυτό το πλαίσιο ελέγχου. Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι με δικαιώματα διαχειριστή των Windows XP για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

Ποια είναι τα διαθέσιμα δίκτυα;

Η καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα" σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο σύνολο των "Διαθέσιμων" δικτύων. Τα διαθέσιμα δίκτυα αντιπροσωπεύουν τα ενεργά δίκτυα που εντοπίζονται αυτήν τη στιγμή από τα Windows XP. Ορισμένα δίκτυα Wi-Fi ενδέχεται να είναι ενεργά και σε περιοχή αλλά δεν εμφανίζονται στα Διαθέσιμα δίκτυα. Αυτό συμβαίνει όταν ένας ασύρματος δρομολογητής ή σημείο πρόσβασης έχει απενεργοποιημένη εκπομπή SSID .

Όταν ο προσαρμογέας δικτύου σας εντοπίσει πρόσφατα διαθέσιμα δίκτυα Wi-Fi, θα δείτε μια ειδοποίηση στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης, η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να ενεργήσετε εάν είναι απαραίτητο.

Ποια είναι τα προτιμώμενα δίκτυα;

Στην καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα", μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύνολο από τα λεγόμενα "προτιμώμενα" δίκτυα όταν είναι ενεργοποιημένη μια αυτόματη ρύθμιση ασύρματου δικτύου. Αυτή η λίστα αντιπροσωπεύει ένα σύνολο γνωστών δρομολογητών Wi-Fi ή σημείων πρόσβασης στα οποία θέλετε να συνδεθείτε αυτόματα στο μέλλον. Μπορείτε να προσθέσετε νέα δίκτυα σε αυτήν τη λίστα καθορίζοντας το όνομα δικτύου (SSID) και τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας για κάθε μία από αυτές.

Η σειρά Προτιμώμενα δίκτυα που παρατίθενται εδώ καθορίζει τη σειρά που τα Windows XP θα επιχειρήσουν αυτόματα όταν επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν σύνδεση ασύρματου / Internet. Μπορείτε να ορίσετε αυτήν την παραγγελία σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, με τον περιορισμό ότι όλα τα δίκτυα λειτουργίας υποδομής πρέπει να εμφανίζονται μπροστά από όλα τα δίκτυα λειτουργίας ad hoc στη λίστα Προτιμώμενα.

Πώς λειτουργεί η αυτόματη ρύθμιση ασύρματου δικτύου;

Από προεπιλογή, τα Windows XP προσπαθούν να συνδεθούν σε ασύρματα δίκτυα με την ακόλουθη σειρά:

  1. Διαθέσιμα δίκτυα που βρίσκονται στη λίστα Προτιμώμενο δίκτυο (κατά σειρά ταξινόμησης)
  2. Προτιμώμενα δίκτυα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Διαθέσιμες (κατά σειρά ταξινόμησης)
  3. Λήφθηκαν άλλα δίκτυα ανάλογα με τις Προηγμένες ρυθμίσεις

Στα Windows XP με Service Pack 2 (SP2), κάθε δίκτυο (ακόμη και Προτιμώμενα δίκτυα) μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά για να παρακάμψει την αυτόματη διαμόρφωση. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την αυτόματη διαμόρφωση ανά βάση δικτύου, επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου "Σύνδεση όταν αυτό το δίκτυο βρίσκεται εντός εμβέλειας" μέσα στις ιδιότητες σύνδεσης του δικτύου.

Τα Windows XP ελέγχουν περιοδικά τα νέα διαθέσιμα δίκτυα. Εάν εντοπίσει ένα νέο δίκτυο που αναγράφεται υψηλότερα στο Προτιμώμενο σετ που είναι ενεργοποιημένο για αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων, τα Windows XP θα σας αποσυνδέσουν αυτόματα από το λιγότερο προτιμώμενο δίκτυο και θα σας επανασυνδέσουν στην πιο προτιμώμενη.

Προηγμένη αυτόματη ρύθμιση ασύρματου δικτύου

Από προεπιλογή, τα Windows XP ενεργοποιούν την αυτόματη υποστήριξη ασύρματης διαμόρφωσης. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι αυτό σημαίνει ότι ο φορητός υπολογιστής σας θα συνδεθεί αυτόματα σε οποιοδήποτε ασύρματο δίκτυο το οποίο βρίσκει. Αυτό είναι αναληθές. Από προεπιλογή, τα Windows XP συνδέονται αυτόματα μόνο στα προτιμώμενα δίκτυα.

Το κουμπί "Για προχωρημένους" στην καρτέλα "Ασύρματα δίκτυα" των ιδιοτήτων της ασύρματης σύνδεσης δικτύου ελέγχει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά των αυτόματων συνδέσεων των Windows XP. Μια επιλογή στο παράθυρο "Προχωρημένους", "Αυτόματη σύνδεση σε μη προτιμώμενα δίκτυα", επιτρέπει στα Windows XP να συνδέονται αυτόματα σε οποιοδήποτε δίκτυο στη λίστα Διαθέσιμες, όχι μόνο στις προτιμώμενες. Αυτή η επιλογή είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Άλλες επιλογές στις Ρυθμίσεις για προχωρημένους ελέγχουν αν η αυτόματη σύνδεση ισχύει για τη λειτουργία υποδομής, τη λειτουργία ad-hoc ή και για τους δύο τύπους δικτύων. Αυτή η επιλογή μπορεί να αλλάξει ανεξάρτητα από την επιλογή σύνδεσης σε μη προτιμώμενα δίκτυα.

Είναι ασφαλής η χρήση της ρύθμισης αυτόματου ασύρματου δικτύου;

Ναί! Το σύστημα ρύθμισης παραμέτρων ασύρματου δικτύου των Windows XP περιορίζει τις αυτόματες συνδέσεις από προεπιλογή στα προτιμώμενα δίκτυα . Τα Windows XP δεν θα συνδεθούν αυτόματα σε δίκτυα που δεν προτιμούν, όπως για παράδειγμα δημόσια hotspots , εκτός αν το ρυθμίσετε συγκεκριμένα. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε την υποστήριξη αυτόματης σύνδεσης για μεμονωμένα προτιμώμενα δίκτυα όπως περιγράφεται παραπάνω.

Εν ολίγοις, η δυνατότητα αυτόματης ασύρματης σύνδεσης στο Internet / δίκτυο των Windows XP σας επιτρέπει να περιηγηθείτε ανάμεσα σε δίκτυα Wi-Fi στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας ή στους δημόσιους χώρους με ελάχιστη ταλαιπωρία και ανησυχία.