Πώς λειτουργούν οι σαρωτές

Οι σαρωτές αναπαράγουν τη ζωή σας στον ψηφιακό κόσμο ...

Ναι, υπάρχουν πολλοί τύποι σαρωτών, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς (εκτός από ίσως τους σαρωτές τυμπάνων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εκδόσεων) "συλλαμβάνουν" τα δεδομένα - είτε είναι έγγραφα κειμένου, επιχειρηματικά γραφικά ή φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων ταινιών, διαφανειών, διαφανειών , και αρνητικά - με τον ίδιο τρόπο, το οποίο είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Ακριβώς πώς ένας σαρωτής λαμβάνει μια σελίδα σκληρού αντιγράφου, αναπαράγει το περιεχόμενό του και, στη συνέχεια, μεταφέρετε τα δεδομένα αυτά σε ένα αρχείο υπολογιστή με το οποίο μπορούμε και εμείς να κάνουμε με ό, τι θέλουμε;

Συστοιχία συσκευών με φορτισμένη συστοιχία (CCD)

Ενώ οι σαρωτές αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μέρη, όπως καθρέφτες, φακοί, κινητήρες και πολλά άλλα. Στις περισσότερες σημερινές σαρωτές, ωστόσο, το βασικό στοιχείο είναι η συστοιχία συσκευών με φορτισμένη συστοιχία (CCD). Μια συλλογή φωτοευαίσθητων διόδων που μετατρέπει τα φωτόνια (φωτός) σε ηλεκτρόνια ή ηλεκτρικά φορτία, αυτές οι δίοδοι είναι γνωστές πιο συχνά ως φωτογραφίες .

Οι φωτογραφίες είναι ευαίσθητες στο φως. όσο πιο φωτεινό είναι το φως, τόσο μεγαλύτερο είναι το ηλεκτρικό φορτίο. Ανάλογα με το μοντέλο του σαρωτή, η σαρωμένη εικόνα ή έγγραφο βρίσκει το δρόμο προς τη συστοιχία CCD μέσω φακών σειράς, φίλτρων και καθρεφτών. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν την κεφαλή σάρωσης . Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σάρωσης, η κεφαλή σάρωσης περνάει πάνω από τον στόχο (το αντικείμενο που σαρώθηκε).

Ανάλογα με τον σαρωτή, μερικοί είναι μονής διέλευσης και μερικοί είναι τριπλοί, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνουν το αντικείμενο που σαρώθηκε είτε σε ένα είτε σε τρία, αντίστοιχα. Σε ένα σαρωτή τριών διαδρομών, κάθε πέρασμα συλλέγει ένα διαφορετικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο ή μπλε) και στη συνέχεια το λογισμικό επανασυναρμολογεί τα τρία κανάλια χρώματος RGB, αποκαθιστώντας την αρχική εικόνα.

Σήμερα, οι περισσότεροι σαρωτές είναι μονής διέλευσης, με το φακό να κάνει το πραγματικό διαχωρισμό των τριών διαύλων χρώματος, χωρίς ο χρήστης να είναι ο σοφότερος.

Επαφή αισθητήρα εικόνας

Μια άλλη, λιγότερο δαπανηρή τεχνολογία απεικόνισης για να αποκτήσει πρόσφατα έδαφος είναι ο αισθητήρας εικόνας επαφής (CIS). Το CIS αντικαθιστά τη συστοιχία CCD, με τη διάταξη των καθρεπτών, των φίλτρων, των λαμπτήρων και των φακών, με σειρές κόκκινων, πράσινων και μπλε (RGB) φωτοεκπομπών. Εδώ, ο μηχανισμός αισθητήρα εικόνας αποτελείται από 300 έως 600 αισθητήρες που καλύπτουν το πλάτος της πλάκας ή της περιοχής σάρωσης. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης μιας εικόνας, οι λυχνίες LED συνδυάζονται ώστε να παρέχουν λευκό φως, φωτίζοντας την εικόνα, η οποία συλλαμβάνεται από τους αισθητήρες.

Οι σαρωτές CIS δεν παρέχουν συνήθως το ίδιο επίπεδο ποιότητας και ανάλυσης που παρέχεται από μηχανές με βάση τη CCD, αλλά στη συνέχεια οι πρώτες είναι συνήθως λεπτότερες, ελαφρύτερες και φθηνότερες.

Ανάλυση και Βάθος χρώματος

Ποια ψηφίσματα θα πρέπει να σαρώσετε εξαρτάται από το πού σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα. Οι οθόνες υπολογιστών, ταμπλέτες και smartphones δεν μπορούν πραγματικά να επιδείξουν αναλύσεις πέραν των περίπου 72 κουκκίδων ανά ίντσα (dpi), με οθόνες HD που υποστηρίζουν 96dpi. Το μόνο πράγμα που συμβαίνει όταν σαρώσετε μια εικόνα σε υψηλότερη ανάλυση από ό, τι μπορεί να εμφανιστεί, τα εξωτερικά δεδομένα απλά πετάγονται έξω, πράγμα που, φυσικά, απαιτεί χρόνο.

Οι φωτογραφίες στα ενημερωτικά φυλλάδια και σε άλλο μέσο, ​​από την άλλη πλευρά, είναι μια διαφορετική ιστορία. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει πάντα να τα σαρώσετε τουλάχιστον 300dpi, και υψηλότερα, πολύ υψηλότερα, αν είναι δυνατόν - μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να μεγεθύνετε την εικόνα κατά τη διάταξη.
Το βάθος χρώματος καθορίζει τον αριθμό των χρωμάτων που περιέχει μια συγκεκριμένη εικόνα (ή σάρωση). Οι δυνατότητες είναι 8-bit, 16-bit, 24-bit, 36-bit, 48-bit και 64-bit, ενώ ο πρώην 8-bit υποστηρίζει 256 χρώματα ή αποχρώσεις γκρι και 64- χρώματα-πολύ περισσότερο από το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει.

Προφανώς, μέσα σε λογικούς λόγους, τα υψηλά ψηφίσματα και τα βαθιά βάθη χρώματος βελτιώνουν την ποιότητα σάρωσης, με τη λογική, φυσικά. Τα χρώματα, η ποιότητα και οι λεπτομέρειες πρέπει να είναι εκεί πριν σαρώνετε. Ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ο σαρωτής σας, μπορεί να κάνει θαύματα.