Μια σύντομη στρώση στο E-Ink: Μάθετε τι είναι και πώς λειτουργεί

Το ηλεκτρονικό μελάνι δεν κυριαρχεί πλέον στην αγορά του ηλεκτρονικού αναγνώστη

Η τεχνολογία ηλεκτρονικών μελανιών παράγει μια χαρτογραφική οθόνη χαμηλής ισχύος που χρησιμοποιείται κυρίως σε πρώιμους αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων , όπως το Kindle του Amazon .

Η αρχική έρευνα για το ηλεκτρονικό μελάνι ξεκίνησε στο Media Lab του MIT, όπου το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε το 1996. Τα δικαιώματα στην ιδιόκτητη τεχνολογία ανήκουν σήμερα στην εταιρεία E Ink Corporation, η οποία εξαγοράστηκε από την ταϊβανέζικη εταιρεία Prime View International το 2009.

Πώς λειτουργεί το E-Ink

Η τεχνολογία E-ink στις αρχές του e-readers λειτουργεί χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές μικροκάψουλες που αιωρούνται σε ένα υγρό τοποθετημένο μέσα σε ένα στρώμα φιλμ. Οι μικροκάψουλες, οι οποίες έχουν περίπου το ίδιο πλάτος με την ανθρώπινη τρίχα, περιέχουν τόσο θετικά φορτισμένα λευκά σωματίδια όσο και αρνητικά φορτισμένα μαύρα σωματίδια.

Η εφαρμογή αρνητικού ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί την εμφάνιση λευκών σωματιδίων στην επιφάνεια. Αντίστροφα, η εφαρμογή ενός θετικού ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί την εμφάνιση των μαύρων σωματιδίων στην επιφάνεια. Με την εφαρμογή διαφορετικών πεδίων σε διάφορα τμήματα μιας οθόνης, το ηλεκτρονικό μελάνι παράγει μια εμφάνιση κειμένου.

Οι οθόνες E-ink είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω της ομοιότητάς τους με έντυπο χαρτί. Εκτός του ότι θεωρούνται από πολλούς ως ευκολότερα στα μάτια από τους άλλους τύπους οθόνης, το ηλεκτρονικό μελάνι διαθέτει επίσης χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές οθόνες LCD με οπίσθιο φωτισμό. Αυτά τα πλεονεκτήματα, μαζί με την υιοθέτησή του από τους μεγάλους κατασκευαστές e-reader όπως το Amazon και η Sony, προκάλεσαν το ηλεκτρονικό μελάνι να κυριαρχεί στην πρώιμη αγορά αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων.

Χρήσεις του E-Ink

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το e-ink ήταν πανταχού παρόν σε πολλούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες που κυκλοφόρησαν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Kobo eReader, Sony Reader και άλλοι. Εξυπηρέθηκε για τη σαφήνεια του στο λαμπρό φως του ήλιου. Είναι ακόμα διαθέσιμο σε μερικούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle και Kobo , αλλά άλλες τεχνολογίες οθόνης έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της αγοράς ηλεκτρονικών αναγνωστών.

Η τεχνολογία E-ink εμφανίστηκε σε μερικά πρώιμα κινητά τηλέφωνα και επεκτάθηκε σε εφαρμογές που περιελάμβαναν σήμανση κυκλοφορίας, ηλεκτρονική σήμανση ραφιών και φορητά.

Περιορισμοί του E-Ink

Παρά τη δημοτικότητά της, η τεχνολογία e-ink έχει τους περιορισμούς της. Μέχρι πρόσφατα, το ηλεκτρονικό μελάνι δεν μπόρεσε να εμφανίσει χρώμα. Επίσης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οθόνες LCD, οι τυπικές οθόνες με ηλεκτρονικό μελάνι δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό, γεγονός που καθιστά την πρόκληση να τα διαβάσουν σε σκοτεινά μέρη και δεν μπορούν να εμφανίσουν βίντεο.

Για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από ανταγωνιστικές οθόνες, όπως ανακλαστική οθόνη LCD και νέες οθόνες που αναπτύχθηκαν από δυνητικούς ανταγωνιστές, η E Ink Corporation εργάστηκε για να βελτιώσει την τεχνολογία της. Προστέθηκε δυνατότητες οθόνης αφής. Η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη έγχρωμη οθόνη στα τέλη του 2010 και παρήγαγε αυτές τις οθόνες περιορισμένου χρώματος μέχρι το 2013. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την Advanced Color ePaper το 2016, η οποία εμφανίζει πολλές χιλιάδες χρώματα. Αυτή η τεχνολογία χρώματος απευθύνεται στην αγορά σήμανσης, όχι στην αγορά του ηλεκτρονικού αναγνώστη. Η τεχνολογία E-ink, η οποία κέρδισε αναγνώριση κυρίως μέσω της αγοράς αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων, επεκτάθηκε σε ευρύτερες αγορές στη βιομηχανία, την αρχιτεκτονική, την επισήμανση και τον τρόπο ζωής.