Τα μεταδεδομένα σας ακολουθούν παντού

Τα μεταδεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διαχείριση ιστοτόπων και βάσεων δεδομένων

Τα μεταδεδομένα είναι δεδομένα σχετικά με δεδομένα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των δεδομένων που περιέχονται σε κάτι σαν μια ιστοσελίδα, ένα έγγραφο ή ένα αρχείο. Ένα απλό παράδειγμα μεταδεδομένων για ένα έγγραφο ενδέχεται να συλλέξει πληροφορίες που περιλαμβάνουν τον συγγραφέα, το μέγεθος του αρχείου και την ημερομηνία που δημιουργήθηκε. Τα μεταδεδομένα αντιπροσωπεύουν τις πληροφορίες πίσω από τα σκηνικά που χρησιμοποιούνται παντού, από κάθε βιομηχανία, με πολλούς τρόπους. Είναι πανταχού παρόν σε συστήματα πληροφοριών, κοινωνικά μέσα, ιστοσελίδες, λογισμικό, υπηρεσίες μουσικής και λιανικό εμπόριο στο διαδίκτυο.

Μεταδεδομένα και αναζητήσεις ιστοτόπου

Τα μεταδεδομένα που είναι ενσωματωμένα σε ιστότοπους είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχία του ιστότοπου. Περιλαμβάνει μια περιγραφή του ιστότοπου, των λέξεων-κλειδιών και των metatags - όλα τα οποία παίζουν ρόλο στα αποτελέσματα αναζήτησης - καθώς και άλλες πληροφορίες. Τα μεταδεδομένα προστίθενται με το χέρι από τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και δημιουργούνται αυτόματα από τους επισκέπτες στους ιστότοπους.

Μεταδεδομένα και παρακολούθηση

Οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι ηλεκτρονικές τοποθεσίες αγορών χρησιμοποιούν μεταδεδομένα για να παρακολουθούν τις συνήθειες και τις κινήσεις των καταναλωτών. Οι ψηφιακοί έμποροι ακολουθούν κάθε κλικ και αγορά σας, αποθηκεύοντας πληροφορίες σχετικά με εσάς, όπως τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιείτε, την τοποθεσία σας, την ώρα της ημέρας και οποιαδήποτε άλλα δεδομένα επιτρέπονται νόμιμα. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, δημιουργούν μια εικόνα της καθημερινής ρουτίνας και των αλληλεπιδράσεών σας, των προτιμήσεών σας, των ενώσεών σας και των συνηθειών σας και χρησιμοποιούν αυτή την εικόνα για να εμπορευθούν τα προϊόντα τους σε εσάς.

Μεταδεδομένα και κοινωνικά μέσα

Κάθε φορά που κάποιος φίλος ή Facebook, να ακούσετε μουσική, το Spotify συνιστά για εσάς, να δημοσιεύσετε μια κατάσταση ή να μοιραστείτε το τιτίβισμα κάποιου, τα μεταδεδομένα λειτουργούν στο παρασκήνιο. Οι χρήστες Pinterest μπορούν να δημιουργούν πίνακες σχετικών άρθρων λόγω των μεταδεδομένων που αποθηκεύονται με αυτά τα άρθρα.

Μεταδεδομένα και διαχείριση βάσεων δεδομένων

Τα μεταδεδομένα στον κόσμο της διαχείρισης βάσεων δεδομένων μπορεί να αφορούν το μέγεθος και τη μορφοποίηση ή άλλα χαρακτηριστικά ενός στοιχείου δεδομένων. Είναι σημαντικό να ερμηνεύεται το περιεχόμενο των δεδομένων της βάσης δεδομένων. Η εκτατή γλώσσα σήμανσης (XML) είναι μια γλώσσα σήμανσης που ορίζει αντικείμενα δεδομένων χρησιμοποιώντας μια μορφή μεταδεδομένων.

Τι μεταδεδομένα δεν είναι

Τα μεταδεδομένα είναι δεδομένα σχετικά με τα δεδομένα, αλλά δεν είναι τα ίδια τα δεδομένα. Συνήθως, τα μεταδεδομένα μπορούν να δημοσιοποιηθούν με ασφάλεια, επειδή δεν παρέχουν κανένα στοιχείο. Σκεφτείτε τα μεταδεδομένα ως αρχείο καρτών στη βιβλιοθήκη παιδικής σας ηλικίας που περιέχει πληροφορίες για ένα βιβλίο. τα μεταδεδομένα δεν είναι το ίδιο το βιβλίο. Μπορείτε να μάθετε πολλά για ένα βιβλίο εξετάζοντας το αρχείο της κάρτας του, αλλά πρέπει να ανοίξετε το βιβλίο για να το διαβάσετε.

Τύποι μεταδεδομένων

Τα μεταδεδομένα προέρχονται από διάφορους τύπους και χρησιμοποιούνται για ποικίλους ευρείς σκοπούς, οι οποίοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως επιχειρηματικές, τεχνικές ή επιχειρησιακές.