Τι να ρωτήσετε Πελάτες Graphic Design

Στην αρχή ενός έργου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να ζητήσουμε από τους πελάτες γραφικού σχεδιασμού να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Αυτό θα συμβεί συχνά πριν από την αποβίβαση της εργασίας, καθώς είναι απαραίτητο να έχουμε μια συνάντηση για να καθορίσουμε το κόστος και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Μόλις απαντήσετε μερικά ή όλα τα ερωτήματα έρευνας παρακάτω, μπορείτε να δώσετε μια ακριβή εκτίμηση στην πρότασή σας, καθώς και να έχετε μια σωστή κατανόηση για το τι αναζητά ο πελάτης.

Ποιος είναι το κοινό-στόχος;

Μάθετε ποιος σχεδιάζετε. Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο στυλ, το περιεχόμενο και το μήνυμα του έργου. Για παράδειγμα, μια κάρτα που απευθύνεται σε νέους πελάτες θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που απευθύνεται σε υπάρχοντες πελάτες. Ορισμένες μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το σχεδιασμό περιλαμβάνουν:

Ποιο είναι το μήνυμα;

Μάθετε ποιο μήνυμα προσπαθεί ο πελάτης σας να φτάσει στο κοινό-στόχο. Το γενικό μήνυμα μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ευχαρίστηση των πελατών ή η αναγγελία ενός νέου προϊόντος. Μόλις γίνει αυτό, ξεπεράστε το για να μάθετε τη "διάθεση" του κομματιού. Είναι ενθουσιασμός; Θλίψη? Συμπόνια? Συγκεντρώστε μερικές λέξεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στο γενικότερο στυλ του σχεδίου σας. Αν βρίσκεστε σε μια συνάντηση με μια ομάδα ανθρώπων, σκεφτείτε να ζητήσετε από κάθε άτομο να βρει μερικές λέξεις που σκέφτονται να περιγράφουν τη διάθεση του μηνύματος και να ερευνήσουν από εκεί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Έργου;

Ο πελάτης μπορεί να έχει ήδη μια ιδέα των προδιαγραφών για ένα σχέδιο, το οποίο είναι χρήσιμο για τον προσδιορισμό του χρόνου συμμετοχής στο έργο, και ως εκ τούτου το κόστος. Για παράδειγμα, ένα φυλλάδιο 12 σελίδων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα πτυσσόμενο τετράπλευρο. Εάν ο πελάτης δεν γνωρίζει ακριβώς τι ψάχνουν, τώρα είναι η ώρα να κάνουμε κάποιες συστάσεις και να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις προδιαγραφές. Το μέγεθος του περιεχομένου που παρουσιάζεται, ο προϋπολογισμός και η τελική χρήση του σχεδίου μπορεί να επηρεάσει όλες αυτές τις αποφάσεις. Καθορίσει:

Τι είναι ο προϋπολογισμός;

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πελάτης δεν θα γνωρίζει ή δεν αποκαλύπτει τον προϋπολογισμό του για ένα έργο. Μπορεί είτε να μην έχουν ιδέα τι πρέπει να κοστίσει ένα σχέδιο, είτε μπορεί να θέλουν να πείτε πρώτα έναν αριθμό. Ανεξάρτητα, είναι συνήθως μια καλή ιδέα να ρωτήσετε. Εάν ένας πελάτης έχει έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό στο μυαλό και σας λέει, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής του έργου και του τελικού κόστους . Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε το έργο για ό, τι λέει ο πελάτης ότι μπορούν να πληρώσουν. Αντ 'αυτού, μπορείτε να αλλάξετε κάποιες παραμέτρους (όπως το χρονικό πλαίσιο ή το μέγεθος των επιλογών σχεδιασμού που παρέχετε) ώστε να ταιριάζουν στον προϋπολογισμό.

Είτε αποκαλύπτουν έναν προϋπολογισμό είτε όχι, είναι εντάξει να πούμε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το έργο και θα επιστρέψετε σε αυτά με ένα απόσπασμα. Δεν θέλετε να πετάξετε έναν αριθμό που θα πρέπει να αλλάξει μόλις έχετε περισσότερο χρόνο να το σκεφτείτε. Μερικές φορές, ο προϋπολογισμός του πελάτη θα είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι περιμένατε για ένα έργο και τότε εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να πάρετε το έργο κάτω από το κόστος σας για την εμπειρία ή το χαρτοφυλάκιό σας. Στο τέλος, θα πρέπει να είστε άνετοι με αυτό που κάνετε για το ποσό της εργασίας, και θα πρέπει να είναι δίκαιο προς τον πελάτη.

Υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία;

Μάθετε εάν το έργο πρέπει να γίνει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η εργασία μπορεί να συμπίπτει με ένα λανσάρισμα προϊόντος ή άλλο σημαντικό ορόσημο για τον πελάτη σας. Αν δεν υπάρχει προθεσμία, θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου και να το παρουσιάσετε στον πελάτη. Αυτό, όπως και η εκτίμησή σας, μπορεί να γίνει μετά τη συνάντηση. Εάν υπάρχει μια προθεσμία και θεωρείτε ότι δεν είναι λογικό, δεν είναι ασυνήθιστο να χρεώνετε ένα τέλος χρέωσης για να το ολοκληρώσετε εγκαίρως. Όλες αυτές οι μεταβλητές πρέπει να συζητηθούν πριν από την έναρξη της εργασίας, οπότε όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται στην ίδια σελίδα και δεν υπάρχουν εκπλήξεις.

Μπορεί ο Πελάτης να παράσχει διαφημιστική κατεύθυνση;

Όποτε είναι δυνατόν, είναι χρήσιμο να αποκτήσετε τουλάχιστον μια μικρή δημιουργική κατεύθυνση από τον πελάτη. Φυσικά, θα δημιουργήσετε κάτι νέο και μοναδικό για αυτούς, αλλά μερικές ιδέες θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Ρωτήστε αν υπάρχουν σχέδια, σχεδιαστικά στοιχεία ή άλλα στοιχεία που μπορούν να σας δώσουν, όπως:

Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε αν υπάρχει ένα υπάρχον εμπορικό σήμα που πρέπει να ταιριάξετε. Ο πελάτης μπορεί να έχει ένα συνδυασμό χρωμάτων, γραμματοσειρών, λογότυπων ή άλλων στοιχείων που πρέπει να ενσωματωθούν στο σχέδιό σας. Οι μεγαλύτεροι πελάτες θα έχουν συχνά ένα φύλλο στυλ που μπορείτε να ακολουθήσετε, ενώ άλλοι μπορεί απλά να σας δείξουν μερικά υπάρχοντα σχέδια.

Η συλλογή αυτών των πληροφοριών και οποιωνδήποτε άλλων ιδεών από τους πιθανούς πελάτες σας θα βοηθήσει την ομαλή συνεργασία των σχέσεων εργασίας και της διαδικασίας σχεδιασμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει λεπτομερείς σημειώσεις όταν ρωτάτε αυτές τις ερωτήσεις και συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στην πρότασή σας.