Το υβριδικό σύννεφο είναι η καλύτερη λύση υπολογιστών;

Το υβριδικό σύννεφο έρχεται τώρα στο προσκήνιο - είναι πραγματικά ωφέλιμο;

Το Cloud computing είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην κινητή βιομηχανία. Ενώ η εργασία στο σύννεφο είναι πολύ επωφελής για τις εταιρείες, το cloud computing δεν είναι χωρίς τους κινδύνους . Μικρότερες εταιρείες, ιδιαίτερα, μπορεί να υποστούν ζημίες αν δεν κατανοήσουν πλήρως το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας. Οι εταιρείες σήμερα εξετάζουν σοβαρά τη χρήση υβριδικών σύννεφων για να επιτύχουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την υποδομή. Τα υβριδικά σύννεφα σχεδιάζονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τα λάθη και να μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα της υποδομής.

Είναι τα υβριδικά σύννεφα στην πραγματικότητα η καλύτερη λύση για τις εταιρείες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους ; Σε αυτήν την ανάρτηση, συζητάμε για το μέλλον των υβριδικών σύννεφων στον τομέα των υπολογιστών κινητής τηλεφωνίας.

Τι είναι τα υβριδικά σύννεφα;

Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για cloud computing, αναφέρονται γενικά σε δημόσια σύννεφα, όπως το Rackspace, το οποίο μοιράζονται χιλιάδες πελάτες από όλο τον κόσμο. Αυτοί οι προμηθευτές νέφους συνήθως πωλούν χώρο αποθήκευσης, εύρος ζώνης και υπολογιστική ισχύ σε εταιρείες σε πολύ φθηνότερες τιμές από εκείνες των πραγματικών φυσικών διακομιστών. Ενώ αυτό εξοικονομεί στην εταιρεία ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια.

Οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται δύο φορές πριν μεταφέρουν ευαίσθητα δεδομένα σε ένα δημόσιο σύννεφο. Θα προτιμούσαν να αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες στους δικούς τους ιδιωτικούς διακομιστές. Αυτός ο τύπος σκέψης έλαβε κάποιες επιχειρήσεις που εργάζονταν στη δημιουργία ξεχωριστών διαδικασιών πληροφορικής όπως το σύννεφο, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε αυτό που είναι γνωστό ως ιδιωτικό σύννεφο. Ενώ αυτά τα σύννεφα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημόσια σύννεφα, προορίζονται αποκλειστικά για την εν λόγω εταιρεία και μπορούν να απομακρυνθούν από το υπόλοιπο Internet. Αυτό δίνει στο ιδιωτικό νέφος περισσότερη ασφάλεια και καλύτερη απόδοση.

Πολλές επιχειρήσεις σήμερα χρησιμοποιούν ένα συνετό μίγμα αυτών των σύννεφων, προκειμένου να αποκτήσουν το μέγιστο πλεονέκτημα από τις καλές πλευρές καθενός από αυτά τα σύννεφα. Ενώ χρησιμοποιούν δημόσια σύννεφα για λιγότερο ευαίσθητα καθήκοντα, προτιμούν να χρησιμοποιούν ιδιωτικά σύννεφα για τις πιο ζωτικές εργασίες επεξεργασίας τους. Το υβριδικό σύννεφο δημιουργεί έτσι την πιο προτιμώμενη υποδομή για επιχειρήσεις που δεν είναι πρόθυμες να μπουν στο σύννεφο με μεγάλο τρόπο. Η Microsoft προσφέρει τώρα την υβριδική υποδομή cloud σε πολλούς πελάτες της.

Πλεονεκτήματα των υβριδικών σύννεφων

Θέματα Ασφαλείας του Cloud

Ο φόβος της ανασφάλειας του νέφους είναι μια σημαντική πτυχή που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν αυτή την υποδομή. Ωστόσο, οι ειδικοί στο θέμα αυτό πιστεύουν ότι τα δεδομένα στο σύννεφο είναι σχεδόν εξίσου ασφαλή με αυτά που βρίσκονται σε ένα φυσικό διακομιστή. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς είναι της άποψης ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο σύννεφο θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποδειχθούν ασφαλέστερα από αυτά σε ένα διακομιστή.

Οι εταιρείες που ανησυχούν τόσο για την ασφάλεια των δεδομένων θα μπορούσαν πιθανότατα να αποθηκεύσουν τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες σε τοπικούς διακομιστές, εξάγοντας όλα τα άλλα δεδομένα στο νέφος. Θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να πραγματοποιούν κρίσιμες ενέργειες στα δικά τους κέντρα δεδομένων, ενώ χρησιμοποιούν το σύννεφο για να εκτελούν μεγάλες εργασίες επεξεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων αποθήκευσης δεδομένων.

Συμπερασματικά

Οι ασφυξιακές ανησυχίες για την ασφάλεια του cloud, παρόλα αυτά, αναδεικνύονται σίγουρα ως το μέλλον της πληροφορικής. Προσφέροντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σύννεφων, η υβριδική υποδομή σύννεφων είναι αναμφισβήτητα ένα πραγματικό όφελος για τις εταιρείες που επιδιώκουν να περάσουν μπροστά στην αγορά