Ο υπολογιστής μου θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει νεότερη και ταχύτερη μνήμη;

Η απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τη χρήση ταχύτερης μνήμης είναι πραγματικά "εξαρτάται". Εάν μιλάτε για έναν υπολογιστή, για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί DDR3 και θέλετε να χρησιμοποιήσετε DDR4 , δεν θα λειτουργήσει. Χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές τεχνολογίες ρολογιού που δεν είναι συμβατές σε ένα σύστημα. Υπήρχαν μερικές εξαιρέσεις σε αυτό στο παρελθόν με επεξεργαστές και μητρικές κάρτες που επέτρεψαν τον ένα ή τον άλλο τύπο να χρησιμοποιηθεί στο ίδιο σύστημα, αλλά καθώς οι ελεγκτές μνήμης έχουν ενσωματωθεί στον επεξεργαστή για βελτιωμένη απόδοση, αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό πια. Για παράδειγμα, παρόλο που ορισμένες εκδόσεις των επεξεργαστών και των chipset της Intel 6th Generation Core i μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε DDR3 είτε DDR4, το chipset της μητρικής πλακέτας επιτρέπει μόνο μία ή την άλλη τεχνολογία, αλλά όχι και τα δύο.

Εκτός από τον τύπο μνήμης, οι μονάδες μνήμης πρέπει επίσης να έχουν πυκνότητα που υποστηρίζεται από τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή. Για παράδειγμα, ένα σύστημα μπορεί να σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μέχρι και 8GB μονάδες μνήμης. Εάν επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα 16 GB, το σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να διαβάσει σωστά την ενότητα αυτή, επειδή είναι λάθος πυκνότητα. Ομοίως, εάν η μητρική σας πλατφόρμα δεν υποστηρίζει μνήμη με ECC ή διόρθωση σφαλμάτων, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ταχύτερες μονάδες που τυχαίνει να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την ταχύτητα μνήμης . Παρόλο που μπορεί να είναι ταχύτερες μονάδες, δεν θα τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάτι που μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις. Το πρώτο είναι ότι η μητρική πλακέτα ή ο επεξεργαστής δεν θα υποστηρίξουν την ταχύτερη ταχύτητα μνήμης. Όταν συμβεί αυτό, οι μονάδες αντικαθίστανται από την ταχύτητα που μπορούν να υποστηρίξουν. Για παράδειγμα, μια μητρική πλακέτα και CPU που μπορούν να υποστηρίξουν μνήμη μέχρι 2133MHz μπορούν να χρησιμοποιήσουν μνήμη RAM 2400MHz, αλλά μόνο να τρέξουν μέχρι το 2133Mhz. Ως αποτέλεσμα, η προσπάθεια αναβάθμισης σε ταχύτερη μνήμη δεν παρέχει κανένα όφελος, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μονάδες μνήμης.

Η άλλη περίπτωση μνήμης που εκτελείται πιο αργά από ό, τι έχει βαθμολογηθεί, αφορά όταν τοποθετούνται νεότερες μονάδες μνήμης σε υπολογιστή με παλαιότερα. Εάν ο τρέχων υπολογιστής σας διαθέτει μια μονάδα 2133MHz που είναι εγκατεστημένη σε αυτό και εγκαθιστάτε ένα βαθμολογημένο στα 2400MHz, το σύστημα πρέπει να εκτελεί τη μνήμη στη βραδύτερη από τις δύο μονάδες μνήμης. Έτσι, η νέα μνήμη θα χρονομετρηθεί μόνο στα 2133MHz παρόλο που η CPU και η μητρική πλακέτα μπορεί να υποστηρίξουν τα 2400MHz. Για να τρέξετε σε αυτή την ταχύτητα, θα πρέπει να αφαιρέσετε την παλαιότερη μνήμη.

Λοιπόν, γιατί θα θέλατε να εγκαταστήσετε ταχύτερη μνήμη σε ένα σύστημα, αν εξακολουθεί να τρέχει με την πιο αργή ταχύτητα; Έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και την τιμολόγηση. Καθώς η τεχνολογία μνήμης μεγαλώνει, οι βραδύτερες μονάδες ενδέχεται να αποσυρθούν από την παραγωγή, αφήνοντας μόνο ταχύτερες διαθέσιμες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με ένα σύστημα που υποστηρίζει μνήμη DDR3 μέχρι 1333MHz, αλλά όλα αυτά μπορείτε να βρείτε είναι μονάδες PC3-12800 ή 16000 MHz. Η μνήμη θεωρείται βασικό προϊόν και ως εκ τούτου έχει μεταβλητή τιμολόγηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ταχύτερη μονάδα μνήμης μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από μια πιο αργή. Αν τα αναλώσιμα PC3-10600 DDR3 είναι σφιχτά, ίσως είναι λιγότερο δαπανηρό να αγοράσετε μια μονάδα PC3-12800 DDR3 αντί.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια ταχύτερη μονάδα μνήμης στον υπολογιστή σας, ακολουθεί μια σύνοψη των στοιχείων που πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε:

  1. Η μνήμη πρέπει να είναι της ίδιας τεχνολογίας (οι DDR3 και DDR4 δεν είναι συμβατές μεταξύ τους).
  2. Ο υπολογιστής πρέπει να υποστηρίζει τις πυκνότητες της μονάδας μνήμης που εξετάζονται.
  3. Δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που δεν υποστηρίζονται όπως το ECC.
  4. Η μνήμη θα είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή που υποστηρίζεται από τη μνήμη ή όσο αργή είναι η πιο αργή εγκατεστημένη μονάδα μνήμης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μνήμη του υπολογιστή, ελέγξτε τους οδηγούς αγοραστών της μνήμης της επιφάνειας εργασίας και του φορητού υπολογιστή .